szerető kibeszélő Schratt Katalin Ferenc József Sisi
Bár a Sisi filmek egy romantikus lányregénybe illő szirupos történetet kreáltak Erzsébet és Ferenc József kapcsolatából, valójában korántsem volt ennyire mesébe illő - hiszen melyik feleség választ a saját férjének szeretőt?

Csakis az, aki irtózik a házastársi kötelezettségeitől. Márpedig Sisi egyik naplóbejegyzéséből kiderül: viszolygott attól, hogy a férjével intim kapcsolatba kerüljön. Ha igazak a híresztelések, miszerint nemi betegséget kapott a hites urától, akkor nem is csodálkozhatunk ezen. Gyermekük, a kis Zsófia halála után pedig végleg elhidegültek egymástól.

Állítólag a férje nem volt nagyétkű a nők terén, jobban izgatta a birodalom ügyeinek intézése - de azért mégis férfi volt, így nem várt ölbe tett kézzel arra, hogy Sisiben fellobbanjon a tűz. Ha nem is habzsolta a nőket, azért voltak szeretői. Schratt Katalin színésznővel folytatott viszonyát pedig maga Sisi is támogatta.

Forrás: Wikipédia

Erzsébetnek egy hivatalos vacsora során feltűnt: férje haraggal fogadja, hogy az orosz követ kitüntetett figyelemmel viseltetik az éppen fellépő színésznő iránt. És mikor gurul be egy férfi, ha egy nőnek udvarolnak a jelenlétében? Bizony akkor, ha vetélytársat szimatol... Sisi - talán, hogy szabaduljon a hitvesi kötelezettségétől -, hallgatólagos beleegyezését adta a kezdődő románcra: az udvari festővel megfestette Katalin portréját, és a férjének ajándékozta.

Mivel Sisi szinte mindig távol volt, a császár élvezte a színésznő állandó jelenlétét, gyengédségét és diszkrécióját pedig különösen értékelte. Még maga Erzsébet is kisebb ajándékokat küldött a nőnek. Igaz, a kisördög azért ott bujkált benne, hiszen bökverseket írt róla, és "kövér Katalinnak" csúfolta.

Mások azonban több okból sem nézték jó szemmel a dolgot. Egyrészt, mert Katalin férjes asszony volt, bár külön élt külföldön tartózkodó férjétől. Másrészt, mert rangon alulinak tartották a császár viszonyát. A pletykálkodókat azonban elbizonytalanította, hogy többször is hármasban látták a császárt a felséges asszonnyal és a színésznővel...

Forrás: Foto2

Katalin pedig nem törődött velük: a villájában minden reggel tejeskávéval, mazsolás kuglóffal és Virginiával várta a császárt. Mivel magasrangú szeretője volt, kicsit el is engedte magát, már ami a pénzköltést illeti. Gyakran tért haza úgy Monte Carlóból, hogy az összes pénzét elverte - emellett a ruhatára is szépen megsokszorozódott.

Úgy tűnt, minden jól megy, ekkor azonban meghalt Erzsébet. Katalin azt hitte, a császárral való kapcsolata ezután még jobban elmélyül, csakhogy nem ez történt. Bár senki sem tudott olyan befolyást gyakorolni a férfira, hogy megszakítsa kettejük viszonyát, a királynéi védőháló megszűnt.

Végül aztán a család elfogadta kettejük kapcsolatát: 1916-ban az asszonyt is elhívták a császár ravatalához, aki fehér rózsacsokrot helyezett szeretője összekulcsolt kezeibe. Őfelsége pedig halála után sem hagyta apanázs nélkül kedvesét: Katalin várszínházbeli éves fizetésének a hatvanszorosát, azaz félmillió koronát hagyott a színésznőre...

A nő nem mutatkozott hálátlannak. A külföldi lapok dollármilliókat fizettek volna az emlékirataiért, ő azonban még akkor is megőrizte a diszkrécióját, amikor nehéz anyagi helyzetbe került. Inkább elárvereztette Bad Ischl-i villáját, a császárral folytatott több évtizedig tartó meghitt viszonyának részleteit pedig - 1940-es halálakor - magával vitte a sírba...

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.