sorozat kibeszélő A császárné sorozatajánló film Netflix
Amikor megláttam, hogy a Netflix műsorra tűzi A császárné című sorozatot, nem volt kérdés számomra, hogy megnézzem-e. Sisi, azaz Erzsébet császárné fiatalságom ikonikus alakja volt, a róla szóló filmeket többször is láttam. Olyan volt ő, mint Diana hercegné, végtelenül kedves, bájos, egy példakép, ugyanakkor a balsors őt sem kerülte el.

Mindig is hittem a karmában, a karmikus találkozásokban, mint amilyen Sisi és Ferenc József szerelme is volt. A hercegnek nem az ifjú Erzsébetet szánták feleségnek, de amikor véletlenül összefutott Sisivel, első látásra beleszeretett és onnantól fogva eldőlt a 15 éves lány sorsa. Pedig ő sosem álmodott arról, hogy Ausztria császárnéja legyen, ő csak elsöprő szerelemre vágyott, arra az érzésre, amit Ferenc József előtt soha senki iránt nem érzett. Ritka volt akkoriban, hogy valaki szerelemből házasodott. A fiatal párnak ez megadatott, ugyanakkor minden más csak hátráltatta a szerelmüket. Azt olvastam később, hogy nagyjából négy évet töltöttek csak együtt, Ferenc József ugyanis nagyon elfoglalt volt, Sisit pedig nagyon nyomasztotta a bécsi udvar hidegsége, na meg az anyósa, úgyhogy amikor csak tehette, Madeirán vagy éppen Korfun töltötte az idejét.

A Netflix sorozat igazából a találkozás körülményeit, az esküvőt és a rá következő hónapokat mutatja be, amikor még dúl a szerelem Sisi és Ferenc József között. Persze az már az első pillanatban kiütközik, mennyire különböző a személyiségük, de ez az elején egyáltalán nem zavarja őket. Az ellentétek vonzzák egymást, ez nem csak a földi halandókra, hanem a hercegekre és hercegnőkre igaz, mint ahogy az is, hogy ami vonzó egy emberben az elején, az legalább annyira idegesítő egy idő után.

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Archiv Gerald Piffl / Imagno / picturedesk.com/Archiv Gerald Piffl

Ferenc József ugyanis épp Sisi szókimondó és zabolátlan természetébe szeret bele, mellette végre önmaga lehet és kicsit bolondozhat, elengedheti magát. A fiatal lány mindent megtestesít, ami belőle hiányzik, ellensúlyozza az ő merevségét, ugyanakkor épp ezzel tör leginkább borsot a bécsi udvar és Zsófia főhercegné orra alá. Az ifjú császárné szenvedélyes és emberbarát természete sokszor okoz galibát, Sisi sokszor nem tud, bár szerintem nem is akar az elvárásoknak megfelelően viselkedni.

Ha már itt tartunk, felhívnám a figyelmet a párhuzamra Sisi és Diana között, bár akár Meghan Markle-t is ide lehet sorolni. Egy közös van bennük, mégpedig az, hogy egyikük sem bírta elviselni a szigorú szabályokat, és mindent elkövettek, hogy kitörjenek ebből. Amit őszintén szólva sosem értettem igazán, hiszen, ha valaki feleségül megy egy herceghez, egy császárhoz, az számíthat arra, hogy bizony lesznek szabályok, melyeket be kell tartani. Nincsen rózsa tövis nélkül, ahogy annak is vannak árnyoldalai, ha valaki egy uralkodó felesége lesz.

Ahogy az is biztos, hogy hiába a szép ruhák, a fullos kiszolgálás, a hercegnők és császárnék élete bizony sosem volt egy tündérmese. Én biztos hülyét kapnék, ha ébredés után azonnal ellepnék a szobámat a szobalányok, nyers tojást kellene innom, csak hogy teherbe essek és nem mehetnék sehova egyedül. Ahogy attól is, ha állandóan a fejemhez lenne vágva, hogy egy feladatom van, trónörököst a világra hozni. Elképesztően fullasztó lehetett ez az élet, egy állandó kontroll, itt tényleg megszűnik a szabad akarat. Ahogy többször is elhangzik a sorozat elején, aki ide bekerül, az bizony egy idő után elveszíti önmagát.

Szerencsére Sisi nem hagyta, hogy bedarálja a bécsi udvar, és képes volt megőrizni kedves és bájos természetét, de közben rengetegszer szorongott és evészavarral is küzdött. Bár tündérmesének indult az élete, nem volt könnyű sorsa – két gyermeke is elhunyt, őt pedig 61 éves korában gyilkolta meg egy olasz anarchista. Mégis úgy maradt meg az emlékezetünkben, mint egy gyönyörű és boldog nő, aki szeretett és viszont szerették.

Nyitókép: Shutterstock

Mit gondolsz, ha valaki uralkodócsaládba házasodik, van joga másképp élni, vagy mindenképpen be kell tartani a szabályokat?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.