múzeum kibeszélő panoptikum utazás tippek
Megszokhattuk, hogy külföldön mindennek van hagyománya, fesztiválja - és néhány furcsaságnak múzeuma is. Ma érdekes (vagy épp bizarr) múzeumokból hoztam nektek egy összeállítást.

Az a szép, zöld gyep...

Mi itthon alig várjuk, hogy ne kelljen a gyepet nyírni, az angolok viszont még fűnyíró múzeumot is nyitottak, ahol nem csak a fűnyírók történetével ismerkedhetünk meg, de a világ legdrágább és legkisebb ilyen eszközét (utóbbi mindössze 5 cm magas) is megtekinthetjük. Károly herceg és Brian May fűnyírója is helyet kapott a tárlaton. Ugye, milyen izgi?!

Hozzunk létre múzeumot egy ... instant tésztalevesnek?!

Ha japánokról van szó, már semmin se csodálkozunk. Azon sem, hogy Oszakában a Momofuku Ando Instant Ramen Múzeuma, a kollégisták és az agglegények kedvenc ételének ad otthon. Az épület az instant tésztaleves feltalálójának nevét viseli, aki visszaemlékezései szerint, a II. világháború szegény túlélőinek akart olcsó ételt előállítani. 1958-ban kísérletezte ki a világ első zacskós levesét, a csirkerament.

Nemzetközi Kémmúzeum

Ha valaki a valódi James Bondok világában szeretne elmélyülni, Washington DC-ben megtalálhatja a Nemzetközi Kémmúzeumot. A hagyományos toll diktafonok mellett hamis pénzeket és álcázott fegyvereket is bemutat a kiállítás. A legjobb mégis az, hogy a látogatók interaktív kémkalandokban is részt vehetnek, szóval ha valaki ki szeretné próbálni, hogy milyen érzés egy titkos ügynök bőrébe bújni, akkor ott a helye!

A Szakítások Múzeuma

Ha nem akarunk messzire utazni, Zágrábban is találunk egy érdekességet - nekem ennek az ötlete tetszik a legjobban. Itt található a Szakítások Múzeuma. Mindenkinél más és más marad meg egy szakítás után: egy ottfelejtett cipő, egy törött sószóró, vagy bármi, ami a félresikerült kapcsolatra emlékeztet. A kiállítási tárgyakat az emberek adományozták, mellékelve hozzájuk egy néhány mondatos kommentet, amik közt szívszorító és vicces történetekkel is találkozhatunk. Láthatunk klasszikus eljegyzési gyűrűket, de akad fából készült görögdinnye és rózsaszín plüss bilincs is.

Forrás: Shutterstock

Csigaparlament és társai

Nemcsak külföld bővelkedik érdekes múzeumokban. Keszthelyen például mindenki találhat kedvére valót. A Festetics-Kastély szomszédságában, a sétáló utcában, fellelhető többek között egy egyedülálló kiállítás, a Csigaparlament. A látogatók megcsodálhatják a sok-sok csigaházból megformázott Országházat.

Forrás: Shutterstock

Itt kapott helyet a Reneszánsz Erotikus Panoptikum is - szigorúan felnőttek részére. A viaszbábuk élethűek, a jeleneteket a középkori irodalom ihlette...

Biztosan akad olyan is, akit a Nosztalgia és Giccs Múzeum hoz lázba. Nevével ellentétben, a vitrinek egyáltalán nem illúziórombolók, inkább érdekességszámba mennek a tárgyak, amiket látunk. A látogatók közel tízezer darabos gyűjteményt (például az elődeink által használt cigarettásdobozokat, nyakkendőket) csodálhatnak meg.

A végére hagytam az örök kedvencemet, a szentendrei MikroCsodák Múzeumát, ahol tizenöt légmentes burába zárt tárgyat tekinthetünk meg. Ezek az alkotások tényleg csodák, és csak mikroszkóp alatt láthatóak. Egy-egy darab megalkotásán mintegy fél évet dolgozik a művész, a kiállított művek aranyból vagy más különleges anyagból készülnek. például félbevágott rizsszemből vagy köménymagból...

De nem sorolom fel az összeset. Menjetek és nézzétek meg a saját szemetekkel!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.