Agatha Christie kibeszélő életút írónő
Agatha Christie az az írónő, akinek könyvei benne vannak minden idők top 3-as listájában. A világ legolvasottabb könyve a Biblia, második helyen állnak Shakespeare művei, és Agatha viszi el a bronzérmet. Detektívregényeiből szinte minden háztartásban megtalálható legalább egy.

Általában egy dauerolt hajú, kedves öreg hölgyként képzeljük el, aki csendben ül az írógépe előtt és ontja magából a műveket. Noha ez részben igaz, személyisége és magánélete jóval színesebb és izgalmasabb volt ennél.

A fiatal Agatha komoly hátránnyal indult az úton, melynek végén világhíres írónő vált belőle. Édesanyja saját maga oktatta, házitanítók segítségével, és nem akarta, hogy a lánya nyolc éves kora előtt megtanuljon olvasni. Így kénytelen volt - öt évesen - saját magától megismerni a betűket.

Az I. világháború alatt ápolónőként, majd később gyógyszerészként dolgozott. Ekkor jutott eszébe az ötlet, amely halhatatlanná tette: itt formálódott meg a méreggel elkövetett gyilkosság és Hercule Poirot nyomozó alakja. Az a hat kiadó, akik karrierje legelején visszautasították, tuti, hogy már nagyon bánják a döntésüket.

Forrás: AFP

Legismertebb regénye, a Tíz kicsi néger száz millió példányban kelt el. Későbbi magyar fordításokban Tíz kicsi katona és Tíz kicsi indián címmel is megjelent. A megfilmesített verzióban sem használják már a rasszistának számító "néger" kifejezést. Sőt, legújabb verziójában egyszerűen "Tízen voltak" címmel fut a világhíres történet.

A férfiakkal nem igazán volt szerencséje. Első férjét, a brit királyi légierő pilótáját, 22 évesen ismerte meg. Aztán néhány évnyi házasság után Archibald közölte, hogy egy Nancy nevű nőbe szerelmes, és el akar válni. Még házasok voltak, amikor a férj már nyíltan a szeretőjével töltötte a hétvégéket. Negyven évesen egy közel-keleti út során ismerte meg második férjét. A boldog házas éveket követően Max egyre többször lépett félre. Kapcsolata Barbara nevű szeretőjével olyan sokáig kitartott, hogy Agatha halálát követően össze is házasodtak.

Egyes történészek szerint Agatha Christie és első férje, Archie voltak az első britek, akik képesek voltak állva szörfdeszkázni. Az mindenesetre tény, hogy Hawaiin egy turné alkalmával bizony megtanultak szörfözni. Talán a mi időnkben ez nem számít különlegesnek, de akkoriban még nagyon messze voltak attól, hogy a szörfös hóbort betörjön Európába.

Agatha egyszer szó nélkül eltűnt, több mint tíz napra. Amikor kiderült, hogy férjének szeretője van, szó nélkül elment otthonról. A titkárnőjének írt levél szerint Yorkshire-be utazott. Tizenegy napig keresték, több ezer önkéntessel együtt, mire kiderült, hogy álnéven (a férje szeretőjének családnevén) jelentkezett be egy szállodába. Az írónő semmilyen magyarázattal nem szolgált az eltűnésére vonatkozóan, és arról sem volt hajlandó nyilatkozni, hogy mivel töltötte az elmúlt napokat.

Forrás: AFP

A II. világháború alatt a brit titkosszolgálat meg volt győződve róla, hogy Agatha Christie szupertitkos információkhoz jutott a Bletchley Parkban lévő kódfejtő központról. (Itt dekódolták a nácik titkos üzeneteit.) Ugyanis az "N vagy M" című regényének egyik főszereplője, Bletchley őrnagy névre hallgatott, és a történet is túl valósághűre sikeredett.

Később kiderült az egyszerű magyarázat: amikor az írónő vonata lerobbant Oxford és London között, egy Bletchley nevű állomáson rostokoltak - innen szedte a névötletet. Az ilyenekre mondják, hogy minden hasonlóság valós szereplőkkel és eseményekkel a véletlen műve.

Forrás: AFP

Mint sok háziasszony, ő is gyűlölte a mosogatást. Állítólag annyira, hogy ilyenkor támadtak a legjobb gyilkos gondolatai, amiket fel tudott használni a regényeiben. A legközelebbi mosogatásnál én is kipróbálom, hátha ihletet kapok.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.