Nemes Nagy Ágnes, a "férfiölő bestia", aki gyűlölte a szépségét

vers kibeszélő életút Nemes Nagy Ágnes
Nemes Nagy Ágnes már gyermekkoromban a kedvencemmé vált, hiszen többek között az ő versein nőttem fel. Igaz, akkor még csak egy név volt számomra, egy néni, aki gyönyörűséges és a fantáziámat megmozgató verseket ír.

A nő azonban, aki a versek mögött állt, legalább olyan érdekes, mint a művei.

Vőlegényt cserélt, de "Marikáért" rajongott...

Szinte minden férfi szerelmes volt belé, hiszen amellett, hogy tehetséges írónő volt, szépsége is mindenkit megragadott. Őt azonban mindig is zavarta, ha csak a külseje miatt érdeklődtek iránta.
Pedig ez igaz volt a férjére, Lengyel Balázsra is, akit először szintén a szépsége fogott meg, aztán amikor a verseiből szavalt neki az első közös sétájuk során, szerelmes is lett belé. Ekkor ugyan a lánynak már volt vőlegénye, de mivel Balázs annyira szerette a verseket, inkább őt választotta.

Kedvese mellett azonban plátói szerelem fűzte Szerb Antalhoz, akinek elküldte a verseit, és mester-tanítvány viszonyt ápoltak. Kapcsolatuk Balázs felbukkanása után is megmaradt, annyi változott csak, hogy Szerb felajánlotta: amikor telefonálnak, hívja őt nyugodtan Marikának, nehogy az udvarlója féltékeny legyen.

Aztán Balázst elvitték katonának, majd egy rövid szabadsága alatt összeházasodtak. Szerb Antallal viszont soha többé nem találkozhatott. Nem a férje tilotta őket el egymástól, az ok sokkal tragikusabb: az írót munkatáborba hurcolták, ahol félig agyonverték, és belehalt a sérüléseibe.Ágnesnek már csak a férje maradt, szerencsére ő épségben hazatért az orosz hadifogságból. A nő egy vonat tetején utazott két napig, hogy Debrecenben, az "ígéret városában" találkozhassanak.

A férfiölő bestia

Szépsége továbbra is rendkívüli módon zavarta. Lakásukba rengeteg író és költő járt, akiket elbűvölt külsejével és intellektusával, így állítólag szinte kivétel nélkül mindannyian beleszerettek. Volt, aki férfiölő bestiának hívta, más egyszerűen közölte vele: nem érdekli, hogy férjnél van, ő feleségül veszi. Neki azonban nem kellett senki a férjén kívül, azt vallotta: "Ki nem állhatom az úgynevezett szerelmi bonyodalmakat."

Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség

Képes volt megsemmisíteni azokat a fiatalkori képeit, amelyeken kifejezetten szép volt, ő ugyanis szellemi síkon szeretett volna kiemelkedni. Még azt is exhibicionizmusnak tartotta, hogy a saját érzelmeiről írjon verset, ezért ha írt is ilyet, ezeket nem a nyilvánosságnak szánta.

Eltéphetetlen kötelék, vagy semmi!

Férje 1956-ban részt vett a forradalomban, és börtönbe került. Miután kiszabadult, már nem akart Ágnessel élni, ennek közlését azonban Szabó Magdára bízta. Hát igen. Erre mondhatjuk azt, hogy a legszebb - és hozzáteszem, a legintellektuálisabb - nőket is megunhatják egyszer.

Miután a házasságuknak vége lett, az írónő soha többé nem bonyolódott egy férfival sem szorosabb viszonyba. "Mindig is boldog szerelemben kívántam élni, eltéphetetlen kötelékben... Én a tökéletes, a sírig tartó szerelemről hiszem azt, hogy reménytelen - ennél alább nem adhatom" - írta.

A férjén kívül csak egy férfit szeretett igazán - hogy kit, az kiderül abból a kis epizódból, ami Jeruzsálemben történt vele egy író konferencián. Amikor megnézték a siratófalat, megkérdezte, hogy megérintheti-e azt. Majd hozzátette: "Tudod, Szerb Antal helyett." És amikor hozzáért a falhoz, elsírta magát.

Nyitókép: Wikipedia/Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.