esküvő zsinagóga kibeszélő szerelem hüpe eskü ortodox rabbi tradíció kultúra zsidó házasság
"Nincs férfi nő nélkül, sem asszony férj nélkül, egyikük sem lehet Isten nélkül." (Genesis Rábá 8:9.)A zsidó kultúrában minden ünnepet egy varázslatos mesevilág leng körül, hiszen az életük összes mozzanata szigorú ám mégis gyönyörű tradíciók köré épül. 

Ilyen a házasságkötés is.

Amíg nálunk a húsleves, a menyasszonytánc, az éjféli tortavágás és a menyecskeruha az ami nélkül nem lehet tökéletes egy esküvő, addig a zsidó kultúrában a hüpe, a magasba emelt szerelmespár, és a pohártörés az, ami soha nem hiányozhat.

A zsidó házasságkötés sokat változott az évek alatt, de a legfontosabb, a Tórában is megemlített kellékek és mozzanatok ma sem maradhatnak el, ám a neológ és az ortodox esküvő között akad némi különbség. Az ortodox zsidóknál a külön eseményt jelent az eljegyzés és a házasságkötés, míg a neológonál ugyanazon a napon történik. Ami viszont közös a két típusú szertartásban az az, hogy az igenek kimondása a hüpe alatt történik.

Az előkészületeknél nagyon fontos az egybekelés napjának megválasztása. Azok a párok, akik szigorúan ragaszkodnak a törvényekhez biztos, hogy keddi napra tűzik ki az esküvőjük napját, hiszen ez az a nap, amit a Teremtéstörténetben az Úr két helyen is jónak ítélt meg. Nagyon fontos, hogy szombaton az Úrnak a napján semmiképpen sem lehet esküvőt tartani, de ugyanez vonatkozik az ünnepnapokra is, hiszen ezeken a napokon a meghatározott ünnepi rituáléknak kell mindenkinek megfelelni.

Izrael keleti közösségeiben megesik, hogy a menyasszonyra gazdag hímzéssel díszített ruhát adnak. Bár manapság a menyasszony és a vőlegény öltözködésére ugyan nincsenek külön előírások, de hagyománnyá vált, hogy az ara a tisztaság szimbólumaként hófehér ruhát és fátyolt viseljen. A Misná is hangsúlyozza az úgynevezett hinomá szokást, ami magyarul annyit jelent, hogy a szűz menyasszonynak illik fátylat viselnie. Egyes közösségekben azt is megkívánják, hogy a vőlegény kitelben azaz fehér köpenyben lépjen be a házasság szent szövetségébe.

A hagyományokat követő ifjú párnak böjtölnie kell az esküvő napján, mivel a Talmud szerint ez a nap számukra a vezeklésé. Múltbéli bűneiket kell ilyenkor megbánniuk. Ha azonban az esküvőt Ros Chodeskor tartják, ezen a napon tilos böjtölni.

Forrás: Shutterstock

A házassági szertartást csakis a törvényekben járatos személy, elsősorban rabbi vezetheti. A szertartás elején a vőlegényt bevezetik abba a szobába, amelyben a menyasszony várakozik, és a vőlegény fátyolt borít a szerelme arcára. Miután megérkezett a házasodni vágyó pár, a rabbi elmondja Rebeka áldását, és a menyasszony apja külön áldását adja a lányára.

Mivel nagyon fontos szerepe van a kellékeknek azért ekkor a fiatalok szülei gyertyát gyújtanak, a Sínai-hegyi kinyilatkoztatás villámának emlékére. Ezt követően a két örömapa karon fogja a vőlegényt és a hüpe, azaz ismertebb nevén a baldachin alá vezeti. Ilyenkor egyes közösségekben szokás hamut hinteni a vőlegény homlokára a Szentély lerombolása feletti gyász jelképéül. Ezután az örömapákhoz hasonlóan az örömanyák, a hüpe alá, jövendőbelije mellé vezetik a gyönyörű menyasszonyt. Amikor a nő megérkezik a vőlegénye mellé, akkor az askenázi zsidók szokásai szerint hétszer körüljárja a vőlegényt, majd a hetedik kör után a férfi jobb oldalára áll. Ezt követi a eruszin azaz a pohár bor felett elmondott áldás, és a gyűrűk felhúzása is, ami teljesen máshogy történik mint egy megszokott magyar esküvőn. Ugyanis a vőlegény nem a menyasszony negyedik, hanem a jobb mutató ujjára húzza a gyűrűt, ami semmilyen esetben sem lehet gyémántos és túldíszített.

A ketubá azaz a házassági szerződés felolvasása elengedhetetlen része a mennyegzőnek. Felolvasása után, átadják a menyasszonynak, akinek gondosan meg kell őriznie a dokumentumot, abban az esetben ha elveszíti tilossá válik az együttélés.

Igaz, hogy már megtörtént a gyűrű felhúzása, de csak ezután következhet maga a házasság megköttetése. Amit az az ominózus pillanat követ, amit szinte mindenki ismer ezzel a tradicionális eseménnyel kapcsolatban. A vőlegény széttöri az üvegpoharat, ami után a vendégsereg azonnal fergeteges táncba kezd.

Az ifjú pár pedig elvonul és immár házastársakként kettesben tölt néhány percet. Ekkor törik meg az addig kötelező böjtöt is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.