Ha teljesen elnyomod a vágyaidat, rendben lehetsz, de boldog soha

Veled is előfordult már, hogy úgy láttad, egy ismerősödnek két – ne adj' isten, annál is több – énje van, holott biztos voltál abban, hogy az illetőnek nincs komoly mentális zavara? Esetleg magadban is érzed ezt a furcsa kettősséget? Nem vagy egyedül.

Az árnyékszemélyiség misztériuma

Az árnyékszemélyiség kifejezés Carl Gustav Jung svájci pszichológus munkásságából ered. Az árnyék az a része a személyiségünknek, amelyet tudat alatt elnyomunk, és amely gyakran olyan tulajdonságokat rejt, melyekkel nem szeretnénk vagy egyelőre képtelenek vagyunk szembenézni. Mint a lernéi Hüdra feje, újra és újra felbukkan, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Deborah Serani pszichológus és író, akinek a klinikai szakterülete a depresszió, több ízben publikált az árnyékszemélyiséggel kapcsolatban.

Amikor az árnyékszemélyiségünkkel szembesülünk, rájövünk, hogy a „sötét" oldalunk nemcsak negatív, hanem pozitív erőket is tartalmazhat. Az árnyékszemélyiség segít abban, hogy megértsük önmagunkat, képes ösztönözni a fejlődésre és a változásra. A lényeg az, hogy az árnyékszemélyiséget integrálni kell a tudatunkba, hogy mélyebb önismeretre tehessünk szert

– fogalmazott a szakember.

Én sosem küzdöttem problémákkal ezen a területen, úgy érzem, nem, vagy alig voltak olyan erőteljes vágyaim, problémáim, melyeket el kellett nyomnom, így azok nem testesültek meg egy különös, rejtett személyiségben. Viszont számos emberrel találkoztam életem során, akik – akárcsak Batman és Bruce Wayne – az általuk a nyilvánosság előtt vállalhatónak tartott szerepkörükből kilépve egészen más oldalukat mutatták a külvilág felé.

Szórakoztató és néha sokkoló belegondolni, hogy sokan felelősségteljes munkakörben, köztiszteletben álló egyénekként tevékenykednek, s mihelyst felszínre tör az árnyékszemélyiségük, mintha nem is ugyanazzal az emberrel néznék szembe.

Forrás: Shutterstock

Szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy gyerekként azt gondoltam, a felnőttek mintaszerűen viselkednek, hiszen ezt várják el a fiataloktól is, és elég megdöbbentő volt ráébredni, hogy ők gyakorlatilag valahol mind vásott kölykök maradtak, akik csak arra várnak, hogy rosszalkodjanak. Vagy legalábbis befaljanak egy doboz fagyit – annak ellenére, hogy ezt mindig is tiltották –, egész éjjel fent maradjanak videójátékozni – úgyszintén –, vagy full készen bulizzák át az éjszakát – ezért meg aztán égre-földre szóló büntetésmaraton járt volna.

Természetesen számos példát láttam a pozitív árnyékszemélyiséget illetően is: megesett, hogy valaki, aki kissé szürke, visszahúzódó alaknak tűnt a munkahelyen, a magánéletében egy rendkívül izgalmas, kalandvágyó, extrémsport-kedvelő és gyakran jótékonykodó figuraként élt. Kicsit eltúlozva, de ezt a jelenséget mutatja be a Különválás című sorozat is, melyben egy műtéti eljárással különítik el az emberek irodai énjét a valódi személyiségüktől.

Hogyan ismerhetjük fel az árnyékszemélyiséget?

Ha úgy érzed, hogy valakinek van árnyékszemélyisége, érdemes megfigyelned a viselkedését. Például a túlzott kontroll iránti vágy, az agresszió, az önsajnálat vagy az általános elégedetlenség gyakran árulkodhat az árnyékszemélyiség jelenlétéről. Ugyanezeket természetesen magadon is megfigyelheted.

Az árnyékszemélyiség felfedezése és megértése nemcsak a múlt feldolgozására, hanem a jelenre és a jövőre is hatással lehet. Ahelyett, hogy elnyomnád vagy elutasítanád az árnyékodat, tanulj meg vele együtt élni, kezelni az érzéseidet és a vágyadat, hiszen csak így válhatsz teljes, kiegyensúlyozott és boldog emberré.

Nyitókép: Shutterstock