farsang kibeszélő népszokás ünnep
Az álarcos alakoskodások és a végtelen mulatás ünnepe volt egykor a farsang, amit bujasága miatt egykor tiltottak és az ördög ünnepének tartották. Ennek ellenére a hagyomány nem tűnt el, de sajnos csak kevesen tartanak minden hozzá kapcsolódó szokást, pedig ilyenkor még a nőknek is szabad volt kirúgniuk a hámból!

Hatalmas forgatag, hangos zene, önfeledt mulatás és hajnalig tartó vigadalom – annak idején ezekről szólt a farsangi időszak, ma pedig nagyjából annyiról, hogy minek öltözzön a gyerek, legalábbis a szülők számára, sokan pedig egyáltalán nem is foglalkoznak az ünneppel. Kár, mert ebben a néhány napban annak idején tényleg pezsgett az élet a közösségekben, és nagyon fontos és olykor vicces szokásokat foglalt magában ez az időszak.

Hivatalosan ugyan igen hosszú ideig tart: hagyományosan vízkereszttel indul, és húshagyókeddig tart, ami idén a január 6 és február 17 közé esik.

A valódi buli azonban a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három napon volt,
ezt nevezték a farsang farkának. A bujasága az „erkölcsös" XVI. és XVII. századi egyház és a világi hatóságok szemét is szúrta, az ördög ünnepének tartották, ezért betiltották. Eltüntetni így sem sikerült a szokást, bár nagyon sok része kikopott azóta. Íme, néhány kevésbé ismert farsangi szokás, amiket azóta szinte már sehol nem tartanak.

Id. Pieter Bruegel: Farsang és böjt harca Forrás: Wikipédia/Id. Pieter Bruegel

A lányok vasárnapja

A vad mulatozások egykor sok helyen a lányok vasárnapján kezdődött, azaz a farsang utolsó előtti vasárnapján. Ilyenkor a lányok dolga volt, hogy összeszedjék az ünnepléshez szükséges hozzávalókat, ezért jártak körbe a faluban. Mindenhol megálltak és énekeltek, kezükben pedig nyársat és kosarat tartottak. Előadásukért cserébe tojást vagy szalonnát esetleg kolbászt kaptak, ezekből rendezték meg a táncmulatságot, amire természetesen a legények is meghívást kaptak, akiknek a kalapját felbokrétázták.

Asszonyfarsang

Annak idején a nők sokszor kimaradtak a mulatságból, de farsangvasárnap ők is mentesültek a szigorú szabályok alól. Ez volt szinte egész évben az egyetlen alkalom, amikor megszabadulhattak a kötött életrendjük béklyójától, és úgy vigadhattak, mint a férfiak, akik természetesen nem vehettek részt az asszonyok mulatságában. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje, a fonóház esetleg a kocsma volt. Már a XV. században írtak a dunántúli falvak asszonyainak erről a szokásáról, a legtovább a Mátra északi lejtőjén fekvő, elsősorban szlovák, morva településű falvakban maradt fenn.

Vénlánycsúfolás

Miután a farsang időszaka annak idején a házasságkötésről is szólt, nem bántak finoman azokkal a lányokkal, akik pártában maradtak. Kicsúfolásuk sok helyen a falu népe előtt zajlott, egy tuskót, vagy azt imitáló tárgyat kötöttek rájuk, és azt kellett húzniuk. Máshol a vénlányok ablaka alatt csaptak lármát a legények, esetleg tuskót húztak az udvarukra, vagy rongyokkal, dögökkel „díszített" májusfát állítottak a házuk előtt. Volt olyan régió, ahol a férjhez nem ment lányokat ostorpattogtatás közepette hajtották végig a falun. Ez a szokás azóta már szinte mindenhol kihalt.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.