A világ legszebb nője, Hollywood egykori csillaga hat férjet fogyasztott, miközben feltalálta a wifit

Hollywood kibeszélő wifi színésznő Bluetooth Hedy Lamarr feltaláló II. világháború
„Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan álljon, és nézzen bután." - Hedy Lamarr, 1914-ben született magyar származású hollywoodi színésznő, nyelvzseni és feltaláló.

Bankár édesapja és zsidó származású koncertzongorista édesanyja nem járatta iskolába. Négyéves korától házitanítók oktatták. Ennek eredményeképpen tízéves korára négy nyelven beszélt, kiválóan zongorázott és táncolt.

Tehetségére hamar felfigyeltek, már tizenhat évesen a fimvászonra került. Kezdetben korántsem a tehetségével hódított. Szép volt, egyedi divatot teremtett: minden nő az ő frizuráit utánozta, s ő volt az is, aki a kalapot, turbánt, sálat is mindennapos viseletté tette. Pontosan tudta, hogy a siker felé vezető úton nem az eszével kell hódítania, ennek ellenére nem tudta meghazudtolni önmagát. Kimagasló intelligenciája különccé tette. Ez a kettős érzés meghasonlást okozott benne.

Egyik fele normális életre vágyott - házasságban élt, három gyermeket szült - a másik énje azonban tüzes volt és szabad, nem hagyta korlátozni magát.

Hatszor ment férjhez, de a házasságai alatt is számtalan szerelmi kapcsolata volt. Egész élete ebben a kettősségben telt. Botrányos életvitele ellenére a nagyközönség rajongott érte.

1933-ban férjhez ment egy osztrák fegyvergyároshoz, általa ismerkedett meg a haditechnikával és szerzett mérnöki ismereteket a fegyverekről. Kimagasló gondolkodása ekkor kezdett formát ölteni, már senki sem tudta letéríteni a kutatói pályáról. A német megszállás ideje alatt Londonba, majd az USA-ba szökött. Itt született meg első korszakalkotó találmánya, a második világháború idején.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Metro Goldwyn Mayer/Metro Goldwyn Mayer

Lamarr folyamatosan figyelte a háborús híradásokat is. Innen értesült arról, hogy a szövetségesek túl sok torpedót veszítenek. Szomszédjával, George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel a torpedók rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezést hoztak létre. Találkozásuk szinte véletlenszerű volt: Lamarr egészségügyi tanácsért fordult Antheilhez. Közös érdeklődésük csak később derült ki, együttműködésük azonban rendkívül hatékony volt.

Munkásságuk során abból a tényből indultak ki, hogy a torpedók rádióvezérlését könnyű volt eltéríteni a frekvencia zavarásával. Ez ellen azt találták ki, hogy a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével. Ehhez az úgynevezett gépzongora adta az ötletet: 88 billentyűből áll, a torpedóvezérlésben is 88 frekvenciát használtak. A találmányuk megoldotta ezt a problémát: a frekvenciák kiszámíthatatlanok lettek, hiszen a lyukszalagok folyamatosan változtak.

Eleinte titkosították a találmányt, a haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára.
 

Ez a frekvenciaváltású adó-vevő rendszer lett az alapja a mobiltelefonok, a Bluetooth, a Wi-Fi és más modern kommunikációs rendszerek működésének is.

Feltalálóként több kitüntetéssel is díjazták. 1997-ben megkapta az Electronic Frontier Foundation technika úttörőjének járó kitüntetését és a Feltalálói Oscart is. Ő volt az első nő, aki ilyen elismerésben részesült. A tiszteletére tartják a feltalálók napját is, születésének évfordulóján.

A korabeli női sztereotípiák idejében egyénisége rendhagyó és felkavaró volt. Minden férfi őt akarta, de senki sem tudta elviselni, hogy túl okos volt. Bár gyönyörű nő volt, aki nagy kanállal falta az életet és a férfiakat, utolsó éveiben visszavonultan él, majd 2000-ben magányosan hunyt el.

Nyitókép: Shutterstock

Hedy Lamarr szerint egy nőnek a sikerhez szépnek kell lennie, nem okosnak. Te mit gondolsz erről?

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.