újságíró kibeszélő őrült elmegyógyintézet
Végy egy épelméjű nőt, zárd be, ültesd egy padon mozdulatlanul órákig, éheztesd, bánj vele kegyetlenül, majd nézd meg, mennyi ideig tart, amíg megőrül - írta leghíresebb cikkében Nellie Bly.

Az újságírás viktoriánus szupersztárja nemcsak híreket kreált, de maga is hírré vált. Tehetsége és sztori érzékenysége mellett jól fejlett feminizmusa repítette a csúcsokra. Hogy megmutassa: ő is képes arra, amire egy férfi.

Mire jók a lányok?

Minden egy provokatív szerkesztőségi írással kezdődött. Amikor elolvasta a Pittsburgh Dispatch cikkét arról, hogy egy nő a legjobban a házimunkában teljesedik ki, és a dolgozó nő egy szörnyszülött, a 18 éves Elizabeth Cochran nem késlekedett az olvasói válasszal.

Levele, melyben kifejtette, hogy a lányok ugyanolyan okosak, mint a fiúk, csak lehetőség kell nekik, nem a szemetesben végezte. A fáma szerint a lap éles szemű vezető szerkesztője olyannyira meglátta benne a lehetőséget, hogy konkrét pozíciót kínált fel az elszegényedett lánynak.

A szokatlanul kezdődő újságíró karrier hamar beindult. Miután felvette írói álnevét, Nellie belevetette magát a női jogokba, és szenvedélyes anyagokban taglalta a szexista ideológiák negatív következményeit. Ahogy azonban áttették a női oldalra, úgy érezte, szűkülnek a szakmai kihívások, egyre távolodik a nagy sztoritól. Ezért leszámolt az unalmas porcelánmintákkal, és a New York Worldhöz ment. Itt magától Joseph Pulitzertől kapta a feladatot, hogy szivárogjon be a Blackwell-szigeti női elmegyógyintézetbe. Hogy hogyan, azt rábízta.

Forrás: Wikipedia

A 23 éves Bly az oknyomozó újságírás úttörőjeként szisztematikusan felkészült az őrületre. Miután a tükör előtt felváltva gyakorolta a réveteg és a paranoiás arckifejezést, legócskább ruhájában hosszasan barangolt az utcákon. Kiabálásait zagyva spanyol nyelvű beszéddel szakította meg, majd egy szegény nőknek fenntartott panzióban kötött ki.

Mire a ház elhitte, hogy egy kubai amnéziással van dolguk, a rendőrök már el is vezették Nellie-t. Először egy kórházba küldték kiértékelésre, ahol még könnyebb volt elhitetni az orvosokkal, hogy őrült. A nőknél felállított hisztéria diagnózisa ugyanis abban a korban olyan gyakori volt, mint a megfázás.

Tíz nap téboly

"Egész éjjel egy nőt hallgattam, aki a hideg miatt zokogott, és könyörgött Istenhez, hogy hagyja meghalni." Így írt első éjszakájáról Bly, akinek az elmegyógyintézetben töltött tíz napjából ma sokkoló horrorfilmet forgathatnának. A koszt önmagában is megrázó volt, a betegek romlott húst, penészes kenyeret és fertőzött vizet kaptak. A vaj avas volt, a zabkása poshadt.

Az étel mellett a hideggel kínozták módszeresen a bent lakókat, akiknek bőre elkékült az állandó huzattól. Bly-t is arra kényszerítették, hogy jeges, koszos vízben fürödjön. "Ekkor valóban úgy néztem ki, mint egy őrült" - írta később azokról a percekről, amikor jéghideg vizet öntöttek a fejére, és úgy érezte, megfullad.

A lány ekkorra számos beteget meginterjúvolt. Már nem viselkedett elmebajosként, koherens magatartása azonban csak megerősítette az orvosi ítéletet. Nellie - aki minden cikkében az igazságot kereste - elborzadva figyelte a visszaéléseket és a brutális bánásmódot. Akit nem kínoztak, verték vagy éheztettek, azt begyógyszerezték. Rengeteg épelméjű, menekült nő akadt fenn a hatóságok szűrőjén, akik nyelvtudás híján nem tudtak kommunikálni.

Miután ügyvédi segítséggel kijutott a tébolydából, Bly hős lett, álruhás riportja pedig médiaszenzáció. Mire a hatóságok vizsgálódása elérte a Blackwell-szigetet, feljavították a kosztot és a humán erőforrást, de szerencsére az alapos reformok sem maradtak el.

Forrás: Wikipedia

Nellie pedig újabb álruhákat öltött magára, hogy a dolgozó nő életének minden szegmensét bemutassa: volt kóruslány, gyári munkás, és balettozni is tanult. Néhány év múlva pedig ismét dacos harciassággal bizonyította, hogy képes arra, amire egy férfi. Egy darab poggyásszal fogta magát, és Jules Verne regénye nyomán új rekordidővel, 72 nap alatt megkerülte a Földet. Nem sokkal ezután visszavonult az újságírástól, hogy házasságának és férje vállalatának szentelje magát.

Nellie Bly vakmerő élete mérföldkő a nő történelemben és az újságírásban egyaránt. Tabukat döntött le, és végig hitt abban, hogy pozitív társadalmi változásokat tud előidézni. Akár álruhában is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.