költő kibeszélő Balassi Bálint
"... ha Isten segít, nagyúr leszek, ha másképp nem, farkam által" - írta a jóképű és cseppet sem gátlásos költő egy levelében. Az arisztokrata várúr fiaként született Bálint ugyan kiváló nevelésben részesült Bornemissza Pétertől, ám nem válogatott az eszközökben, ha meg akart kapni valamit...

Márpedig folyton meg akart kapni valamit - vagy valakit. Küzdött sikerért, hatalomért, szerelemért, pillanatnyi élvezetekért. És az sem zavarta, ha eközben alaposan megbotránkoztatta az átlagpolgárokat.

Az még csak hagyján, hogy mindennapjai részét képezték az őrült mulatozások, amikre prostituáltakat is meghívott, de tisztes polgárasszonyok láttán sem fogta vissza magát. Több olyan pere volt, amelyben fiatal nők erőszakoskodással vádolták.

1583 májusában például állítólag megpillantott az úton egy igen csinos özvegyasszonyt, Sommer Jánosnét, akinek azon nyomban ajánlatot tett. A nemleges válasz után pedig letépte róla a ruhát, és csak két fegyveres szolga tudta megvédeni a hölgyet attól, hogy a részeg férfi magáévá tegye. Egyesek szerint viszont csak az ellenségei próbálták ehhez hasonló történtekkel bajba keverni...

Szerelem

Előszeretettel vitt az ágyába férjezett asszonyokat, akik közül kiemelkedik Losonczy Anna neve. Az általános nézet szerint az egri várkapitány, Ungnad Kristóf feleségével már annak házassága alatt viszonya volt. Más források szerint Egerben nem találkozhattak, mert a költő csak később került az egri várba, viszont már korábban, Anna házassága előtt beleszerettek egymásba.

Bármikor is kezdődött a szerelmük, egy biztos: 1587-ben a nő megözvegyült. Kiváló partinak bizonyult, Balassi pedig elhatározta, hogy megkéri a kezét. Ekkor írta le a levelében a fenti, legendás mondatot, amiből kiderült, hogy az alteste segítségével szeretett volna nagysághoz jutni...

Forrás: Picasa

Csakhogy a lánykérés előtt is volt egy csúnyán végződő kalandja Érsekújváron: szó szerint menekülnie kellett, mivel elcsábította a várkapitány feleségét. Annának nyilván nem volt ínyére a történet, és - talán ezért, talán praktikus megfontolásokból - végül egy gazdag, nála sokkal fiatalabb nemesurat választott férjéül.

Egy kis vérfertőzés

Balassinak nem ez volt az első próbálkozása, hogy házasság útján evickéljen ki az anyagi problémáiból és megvalósítsa hatalmi törekvéseit. 1584-ben már oltár elé vezette a saját unokatestvérét, Dobó Krisztinát. A hozomány igen kecsegtető volt: Sárospatak vára, ahová jogaira hivatkozva az ifjú férj azonnal be is telepedett. Nem volt rossz próbálkozás, de az öröme nem tarthatott sokáig. Sógora, Dobó Ferenc hamarosan visszafoglalta a várat a katonáival, az egyházi bíróság pedig érvénytelenítette a költő frigyét vérfertőzés miatt.

"Mit mondhatok? Éltem, hol bátran, hol féltem!"

Balassi legalább akkora hévvel próbált boldogulni az életben, amilyen kiemelkedő hatást gyakorolt a magyar költészetre. Nem csoda, hogy halála sem "ágyban, párnák közt" érte. Az esztergomi vár ostromakor altesten találta egy szakállas ágyú golyója, és mindkét combját roncsolta. A seb elfertőződött, így a költő 40 évesen maga mögött hagyta a földi hívságokat.

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.