5 szenzációs női találmány, melyek egész életünket megváltoztatták

A női zsenialitás csak hosszú évek fáradságos és kitartó munkája árán kapott helyet a tudományos világban, de mint láthatjuk, ezeknek az úttörő hölgyeknek megérte harcolniuk azért, amiben hittek.

Hedy Lamarr - Egyidejű frekvenciaváltás(a GPS, a bluetooth és a wifi előszobája)

Hedwig Kiesler osztrák születésű színésznő ugyan szülei kérésére kénytelen volt érdekházasságot kötni egy gazdag fegyvergyárossal, végül előnyt kovácsolt a helyzetéből – mérnöki szinten sajátította el a fegyvertervezés és a korszerű haditechnológia fortélyait.

Ausztria II. világháborús német megszállásakor Londonba, majd az Egyesült Államokba disszidált. Ott felvette a Hedy Lamarr művésznevet, és virágzó színészkarrierje mellett arra is volt ereje, hogy szomszédjával, George Antheil zongoristával karöltve feltaláljon egy egyidejű frekvenciaváltáson alapuló titkos kommunikációs rendszert.

A találmányt először a hadiiparban alkalmazták, később pedig ennek a technológiának köszönhetően alkották meg a bluetooth-kapcsolódást, a GPS-t, a mobiltelefon-rendszereket és a wifit is.

Hedy LamarrForrás: Collection ChristopheL via AFP/© Metro Goldwyn Mayer/Metro Goldwyn Mayer

 

Josephine Cochrane - Mosogatógép

Bár Josephine Cochrane mérnökcsaládból származott, ő maga soha nem tanult ezen a területen, mégis sikerült feltalálnia, illetve szabadalmaztatnia a világ első automata mosogatógépét. Josephine a tehetős nők luxuséletét élte, elegáns villájuk tele volt értékes porcelánokkal, melyekről a szolgálók durva mosogatási módszerétől rendszeresen lepattogott a bevonat. Eleinte ő maga próbálkozott óvatos tisztításukkal, de hamar elege lett, és elhatározta, hogy automatizálja a folyamatot.

A mosogatógépet egy George Butters nevű mérnök segítségével alkotta meg, 1886-ban szabadalmaztatta, néhány évvel később pedig bemutatta egy világkiállításon, ahol díjat is nyert találmányával. A többi pedig már történelem...

Josephine CochraneForrás: Wikipedia

Margaret Wilcox - Autófűtés

Bár Wilcox hihetetlenül kreatív feltaláló volt, az 1800-as évek vége felé a nőknek még nem biztosították a szabadalmaztatás jogát, ezért számos találmányát férje neve alatt próbálta bejegyeztetni. Csak tíz évvel a férfi halála után szerzett hivatalos szabadalmi oltalmat a saját tervezésű autófűtő berendezésére, ami pofonegyszerű logika elvén működött, de addig valahogy senkinek nem jutott eszébe megépíteni.

A szerkezet a jármű motorja által generált hőt vezette az utastérbe. Ezt kezdte el használni 1929-ben a Ford, majd később a többi autógyártó, s ennek továbbfejlesztése révén alakultak ki a modern fűtőrendszerek is.

Stephanie Kwolek - Kevlár

A szinte elnyűhetetlen, rugalmas, rendkívül sokoldalú anyag Stephanie L. Kwolek lengyel származású amerikai kémikusnak köszönhető, aki a DuPont vegyipari vállalat égisze alatt fejlesztette ki azt csapatával. Ez a vállalat dobta piacra többek között a nejlont, a lycrát és a teflont is.

A cél eredetileg egy forradalmi gumiabroncs kifejlesztése volt, ám ehelyett Kwolek polifenilénekkel és a polybenzamiddal végzett kísérletei során létrehozta a kevlárt. Ezt a speciális polimert ma rendkívül széles körben használják: előfordul tenger alatti kábeleken, űrhajókban, vízi járművekben, ejtőernyőkben, síléceken, vágásbiztos és hőálló termékekben, hidakon, különböző elektronikai cikkekben, abroncsokban, emellett még golyóálló védőfelszerelésekben is.

Stephanie KwolekForrás: Chemical Heritage Foundation/Wikimedia Commons

Telkes Mária - Napenergiával fűtött ház

A magyar származású amerikai tudós 1924-ben, a Budapesti Tudományegyetem elvégzését követően költözött az Egyesült Államokba. 10 évvel később a Massachusettsi Műszaki Egyetemen kezdett behatóbban is foglalkozni a napenergia hasznosításának lehetőségeivel.

Számos hasznos találmányának köszönhetően ragadt rá a Napkirálynő becenév, amit abszolút kiérdemelt: amellett, hogy forradalmasította a tengervíz-sótalanítást és a hidegtároló hűtőrendszereket, egy építészhölgy és egy tehetős szobrásznő segítségével létrehozta Amerika első, kizárólag napenergiával fűtött otthonát Dover városában.

Telkes MáriaForrás: Wikipedia/New York World-Telegram

Nyitókép: ro.onsale2021.ru