szerelem kibeszélő magazin Gustav Klimt emilie flöge
Emilie Flöge 20 éves kora körül az egyik nővére, Pauline varróiskolájában kóstolhatott bele a divat világába, ami szinte azonnal magába szippantotta.

Négy évvel később, 23 évesen a testvérek részt vettek egy ruhakészítő versenyen, amit meg is nyertek. Ezzel egy rangos elismerésben részesülhettek. Ennek és az elszántságuknak köszönhetően megnyithatták divatszalonjukat. Már az is ritkaságszámba ment, hogy a boltot nők vezették. A szalont az elit társadalom tagjai látogatták. A berendezésén érződött Emilie Flöge egyedi látásmódja.

Emilie még tinédzser korában találkozott a híres festőművésszel, Gustav Klimttel. Az öccse, Ernst Klimt szerelembe esett Emilie nővérével, Helenével, akit végül feleségül is vett. Ernst azonban alig egy évvel az esküvőt követően elhunyt, Gustav pedig a házasságból időközben született gyermek gyámja lett. Ettől kezdve gyakran megfordult a Flöge családnál és a nyarakat is velük töltötte. Minden bizonnyal Emilie volt élete szerelme, hiszen rengeteg időt töltöttek együtt.

Klimt osztrák festőművész volt és imádta a nőket, akik a festményeit inspirálták. A nőcsábász hírében álló férfi sosem volt házas, de a szóbeszédek alapján összesen hét gyermeke született a különböző kapcsolataiból.

Gustav Klimt kortársai visszafogott emberként ismerték. Sötét hajú, határozott, férfi volt, aki művészetében kiállt nézetei mellett. Festészetében erőteljesen alkalmazta az erotikus motívumokat, ezzel együtt őt tartják a művészettörténet egyik legjelentősebb erotikus művészének.

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives

Emilie ebben a sűrűn látogatott időszakban vált Klimt múzsájává, ám a festőhöz fűződő kapcsolata egészen annak a haláláig rejtélyes volt. Több helyen barátságot említenek, de a szeretői viszony is felmerült már és a plátói, azaz viszonzatlan szerelem is. Annyi biztos, hogy mindketten inspirálták egymást, és Emilie gyakran vált Gustav Klimt múzsájává. A fiatal nő sokszor saját tervezésű ruháiban állt modellt Klimt festményeihez. A festő mesteri érzékkel örökítette meg az öltözékek apró részleteit.

Egyes vélemények szerint Klimt legnépszerűbb alkotásán, A csók című festményen saját magát és Emilie Flögét ábrázolta. Gustav Klimt 1918-ban stroke-ot kapott, de még a halálos ágyán is Emiliet hívta, ami valóban arra enged következtetni, hogy gyengéd szálak fűzték őket egymáshoz. Minden bizonnyal Emilie volt élete szerelme, hiszen Gustav haláláig rengeteg időt töltöttek együtt.

A festőművész halála mélyen érintette Emilie-t, hiszen elvesztette azt az embert, aki a legnagyobb hatással volt rá és leginkább inspirálta. Valószínűleg emiatt adta fel az egyedi ruhák tervezését és csak a szalonban végzett munkára összpontosított.

Ausztria náci megszállása után a bolt tönkrement, így Flöge kénytelen volt bezárni. A munkát a házában folytatta. A második világháború azonban nem volt kegyelmes, és az épület egy tűz következtében a lángok martalékává vált. Ezzel együtt elveszett Emilie Flöge szinte teljes életműve is.

Flöge 1952-ben hajtotta örök nyugalomra a fejét, és divattervezőként hamar a feledés homályába merült, mert a ruhái fizikai valójukban nem maradtak fenn. Kreációi azonban Gustav Klimt festményein keresztül örökérvényűek maradtak.

Ez is érdekelhet: Kiszolgáltatott és hányatott sorsú nőkért és gyerekekért küzdött az első női orvos: Elizabeth Blackwell

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.