Egy nő a férfiak világában: Polgár Judit 11 évesen győzte le az első férfi ellenfelét

Polgár Juditról édesapja már születésekor tudta, hogy sakknagymester lesz. A család története egészen különleges: Polgár Lászlónak meggyőződése volt, hogy bármelyik gyermekből válhat zseni és ezt speciális nevelési módszerével alá is támasztotta.

Zsuzsa, Zsófia és Judit kicsi koruktól kezdve minden reggel részt vettek pingpong-, úszás- vagy kick-boksz-edzésen, majd a nap további részében édesapjuk és edzők segítségével sakkjátszmákra készültek. Iskolába nem jártak, pedagógus szüleik oktatták őket. Emiatt persze sok támadás érte a szülőket, de az édesapa biztos volt abban, hogy módszere sikerre viszi a lányokat.

Polgár László szerette volna bebizonyítani, hogy egy nő képes ugyanolyan szinten gondolkodni a sakkban, mint egy férfi. Bolondnak nézték emiatt, hisz akkoriban a női sakkozók nagyon el voltak maradva a férfimezőnytől. Az volt a felfogás, hogy a játékban levő óriási feszültség miatt a nők nem képesek a férfiak ellen versenyezni. Sokak megdöbbenésére Polgár Zsuzsa, a legidősebb lány volt az, aki 17 évesen, nőként elsőként kvalifikálta magát a férfi világbajnokjelöltek versenyébe, ezzel is utat taposva húgai számára.

Polgár Judit 5 évesen kezdett el sakkozni és 9 évesen nyerte meg első nemzetközi versenyét New York-ban, amit címlapon hozott le a New York Times. 11 évesen győzött le először egy nagymestert és 12 és 14 évesen korosztályos világbajnok lett a fiúk között. Mivel családjának az volt a célja, hogy a férfiak között is megállja a helyét, így nyílt és férfi versenyeken ült az asztalhoz.

A Polgár lányok és apjuk Polgár LászlóForrás: Sarieli Films

Akkoriban ez annyira ritka volt, hogy egyszer találkozott későbbi nagy riválisával, Garri Kaszparovval a női mosdóban. A férfi nem volt hozzászokva, hogy egy nő is részt vesz a versenyen.

Juditnak meg kellett küzdenie azért , hogy emberszámba vegyék. A TED-előadásán mesélte nevetve, hogy az egyik férfi nagymester odasúgta egy barátjának az egyik versenyen: - "Hát ez nem igaz, egy nővel játszom? Legközelebb egy kutyával?". Az első nagymester, akit legyőzött, csalódottságában a liftajtóba verte a fejét, míg egy másik szó nélkül elrohant. Nehezen dolgozta fel a férfi egójuk, hogy egy fiatal, törékeny nő legyőzi őket.

Judit testvéreivel együtt is versenyzett: 12 és 14 évesen nővéreivel, valamint Mádi Ildikóval egy csapatban a magyar sakktörténet első és második női olimpiai bajnok címét nyerték meg. Az 1988-as szaloniki sakkolimpiát követően a női világranglista élére állt, amit 26 éven át vezetett – ez a mai napig Guinness-rekord. 15 évesen minden idők legfiatalabb nagymestere lett, 2004-re az abszolút világranglistán a 8. helyig lépkedett előre, ami - főleg nőként - fantasztikus teljesítmény. A mai napig ő az egyetlen nő, aki bejutott a top10 helyezett közé.

Polgár Judit a női világranglista élére állt, amit 26 éven át vezetett – ez a mai napig Guinness-rekord.Forrás: polgarjudit.hu

Karrierje egyik csúcspontja azonban az volt, amikor legyőzte Garri Kaszparovot, a világ első számú játékosát. A férfit, aki évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy „majdnem lehetetlen", hogy ők valaha fognak egymás ellen játszani.

Juditnak a 2014-es tromsői sakkolimpia volt az utolsó versenye profi sakkozóként, akkor fejezte be az élsportot. 2000-ben élete új fordulatot vett: feleségül ment Dr. Font Gusztáv állatorvoshoz és két gyermeke is született. Ő már nem követte édesapja nevelési elveit, hagyományos módon nőtt fel két lánya. Számára az volt a fontos, hogy több nyelven beszéljenek és világot lássanak, valamint toleranciát és elfogadást tanuljanak. Minden idők legjobb női játékosa azóta se távolodott el a sakktól: a 2012-ben életre hívott Polgár Judit Sakk Alapítványra, oktatási programjaira és a sakk népszerűsítésére koncentrál.

Nyitókép: polgarjudit.hu