10 tény a világ legdögösebb rocknagyijáról: ma ünnepli születésnapját Tina Turner

magazin énekesnő Tina Turner születésnap
Szerintem nincs olyan ember a földön, aki ne ismerné Tina Turnert. A rádiók még ma is játsszák a legnagyobb slágereit, ráadásul nem csak tökéletes hangja, de külseje is irigylésre méltó. De ki ő valójában, és hogy csinálja, hogy túl a nyolcvanon is ennyire dögös?

Tina Turner karrierje során több mint kétszáz millió lemezt adott el. A Grammy és Golden Globe-díjas énekesnő nevéhez fűződik a legtöbb eladott koncertjegy, és ő az, aki színésznőként is többször akkorát alakított, hogy tátva maradt a szánk. A rock and roll koronázatlan királynője 1939. november 26-án, azaz napra pontosan 81 évvel ezelőtt, Anna Mae Bullock néven született a Tennesse állambeli Nutbushban. Isten éltesse az én személyes kedvencemet, Tina Turnert!

1. Ő az, akinek saját országútja van

Azért emeltem ki, hol született, mert 2002-ben róla nevezték el azt az országutat, amelyen a nagymamája buszozott vele Nutbush, Brownsville és Ripley között. A 19-es út egy szakaszát, ha nagyon pontosak akarunk lenni, a Brownsville és Nutbush közöttit 18 évvel ezelőtt ugyanis Tina Turner országútra keresztelték.

2. Többször bántalmazta őt volt férje

Karrierje még tinédzser korában kezdődött, amikor vokalistaként csatlakozott Ike Turner együtteséhez. Mivel sokaknak feltűnt Tina tökéletes hangja, nem sokkal később szólóénekes lett belőle, és Ike felesége lett. Ebben az időszakban rengeteg dal került a slágerlisták élére, ilyen például a Mountain High és a Proud Mary.

Akkoriban Tina Turner szinte minden este koncertezett, és bár a házasság az énekesnőt szakmailag az égbe repítette, kapcsolatuk nagyon megromlott. Ike kokainfüggő lett, és kezdetben „csak" kizsákmányolta, majd bántalmazta Tinát. 1976-ban, amikor Ike nyílt színen, egy dallasi fellépésre tartva bántalmazta az énekesnőt, Tina új életet kezdett: mindössze harminchat centtel a zsebében megszökött és hónapokig a barátainál bujkálva élt.

3. 44 éves korában jött a mindent átütő siker

Emlékszem, kiskoromban a szüleim állandóan Tina Turnert hallgattak, így nem csoda, hogy nekem is személyes nagy kedvencem lett, és a mai napig imádom. Tina 44 éves korában három Grammy-díjat söpört be, a ma is népszerű What's Love Got to Do with It című dal pedig listavezető lett Amerikában. Tina az óriási siker után zsúfolt arénákban koncertezett, albumai milliós példányszámban keltek el, és ekkor lett ő a rock koronázatlan királynője.

4. Bekerült a rock halhatatlanjai közé

1991-ben Tina Turner bekerült a rock halhatatlanjai közé, a kitüntetést Phil Spector producer vette át helyette. Ha valaki, ő a mai napig bizonyítja, milyen méltó ez a kitüntetés -legalábbis szerintem.

5. Tina szenzációs duetteket tudhat magáénak

Az énekesnő nem csak szólóban, de duettekben is maradandót alkotott. Olyan hírességekkel énekelt együtt, mint Eric Clapton, David Bowie, Elton John, Bryan Adams, Cher, Ramazotti, vagy az én másik személyes kedvencem, Beyoncé. Utóbbival 2008-ban, az 50. Grammy-díjátadón énekelte el a Proud Mary című világslágert, és hihetetlen sikert arattak.

Tina Turner és David Bowie Forrás: Getty Images/Dave Hogan/Dave Hogan

6. Színésznőként is remekelt

Tina Turnernek minden porcikája tökéletes, pláne a lábai, ami kora ellenére még mindig eszméletlenül formás. Nem csoda, hogy a filmvilág is felfigyelt dekoratív külsejére: Tinát láthattuk a Tommy című musical filmváltozatában, a Mad Maxben, szerepelt Az utolsó akcióhős című akciófilmben, a róla készült dokumentumfilmet azonban nem volt hajlandó megnézni. Az rocknagyi ezt azzal indokolta, hogy a filmvásznat bámulva sem szeretné újra átélni a férje, Ike által okozott szenvedéseket.

7. Két könyvet is írt az életéről

Az Én, Tina Életem regénye című könyv 1989-ben, az Életem szerelme pedig rá harminc évre, 2019-ben jelent meg. Utóbbi könyvet én is olvastam, és szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti Tina Turnert, vagy kíváncsi arra, hogy tud valaki az őt ért tragédiák ellenére is erős maradni. Pedig a tragédiák őt sem kerülték el. A könyvben az élő legenda karrierjéről, gyerekkoráról, sikereiről és tragédiáiról is beszámol, és az első oldaltól az utolsóig elképesztően inspiráló.

8. Állítólag David Bowie megkérte a kezét

1985-ben Tina Turner és Bowie Birminghamben lépett fel, a Tonight című dalt adták elő. A pletykák szerint az előadás közben Bowie azt súgta az énekesnő fülébe, hogy hozzámegy-e feleségül. Bár vannak, akik szerint sokkal pikánsabb dolgot mondott neki, egy valami biztos: ez örökre az ő titkuk marad.

9. A Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült

Az énekesnő 1988 januárjában került be a Guiness Rekordok Könyvébe, miután szóló előadóként 184 ezres fizető közönség előtt lépett fel. A 2000-es években a Guinness-bizottság bejelentette, hogy Tina több koncertjegyet adott el, mint bármelyik másik szóló előadó. Ha már a legeknél tartunk, ő a világ legidősebb Vogue-címlaplánya, 73 éves korában mosolygott a lap német kiadásának címlapján.

10. Tina 17 éve svájci állampolgár

Az énekesnő és férje, Erwin Bach 1995 óta élnek Svájcban, a Zürich melletti Küsnachtban. 2013-ban Turner is megkapta a svájci állampolgárságot, de a házaspárnak van háza Londonban, Kölnben, Los Angelesben, és a francia riviérán is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.