9 + 1 legjobb filmzene - minden alkalomra ;)

Egy filmhez nagyon sok pluszt hozzá tud tenni, ha jó a zenéje. Én különösen szeretem a filmzenéket, egy rakás ilyen CD található a polcomon - jól mutatják az eléggé eklektikus ízlésemet. Számomra elég, ha meghallom az egyik dalt, és azonnal megjelennek előttem a film jelenetei.

Íme, egy kis válogatás az én kedvenc dalaimból. Figyelem, a lista teljes mértékben szubjektív, és az én meglévő - vagy nem lévő - zenei ízlésemen alapul!

1. Celine Dion: Because You Loved Me - A hírek szerelmesei

Nagy kedvencem ez a dal, milliószor hallottam. Michelle Pfeiffer románca Robert Redforddal számomra megunhatatlan, nem véletlenül akartam kamaszkoromban híradós lenni.

2. Underworld: Born Slippy - Trainspotting

Miután megnéztem ezt a klasszikust a 2000-es évek elején, engem azonnal magával ragadott a zenéje! Egész nyáron ezt hallgattuk, megszakítás nélkül. Nehéz volt egy számot kiemelni a listáról, ám végül fájó szívvel, de a Born Slippy nyert a Perfect Day-jel szemben.

3. Placebo: Every You Every Me - Kegyetlen játékok

A film legelején hangzik el a szám, ami nagyon jó alaphangulatot kölcsönöz a mozinak. A fiatal Reese Witherspoon pedig nagyon jól adja az ártatlan gimnazista lányt ebben a modernkori Veszedelmes viszonyokban.

4. Adele: Skyfall - Skyfall

Mindig is világsztárok versenyeztek, hogy ki énekelje az aktuális Bond film betétdalát. Az én kedvencem a nem is olyan régi Adele dal, ami kellően sötét és sejtelmes, egy igazi James Bondhoz illő szám. Meg is kapta érte az első Oscar-díjat.

5. Bryan Adams, Rod Stewart, Sting: All for Love - A három testőr

A Disney biztosra ment, és három nagyágyút kért fel A három testőr családbarát verziójának dalához. Habár a film nem aratott akkora nagy sikert, a szám kétség kívül nagyon jól sikerült.

6. Bruce Springsteen: Streets of Philadelphia - Philadelphia

A film, ami végleg világsztárra tette Tom Hanks-t. Fantasztikus dal egy zseniális filmhez. Nem is kell több.

7. Hans Zimmer & Lisa Gerrard: Now We Are Free -  Gladiátor

Hans Zimmer, a műfaj nagy öregje nem tud hibázni. A dal egyszerűen gyönyörű, és jó kontrasztot állít fel a filmmel. Állítólag jön a második rész, remélhetőleg hasonlóan szép zenével.

8. Bryan Adams: (Everything I Do) I Do It for You - Robin Hood, a tolvajok fejedelme

Kevin Costner Hollywood ügyeletes szépfiújaként játszotta el a sherwoodi hőst. De bevallom: nekem mindig is a főgonosz, Notthingham bírája, Alan Rickman volt a kedvencem a filmben. A dal pedig személyes favorit.

9. AC/DC: Shoot to Thrill -  Iron Man 2

A film készítői elég biztosra mentek ebben az esetben. Fogtak egy jó negyven éve sikeres rock bandát, kiválogatták a 15 legjobb számukat, és már kész is a filmzene! Elfogult vagyok, mert nagyon szeretem az AC/DC-t, volt szerencsém élőben meghallgatni a dalt a 2009-es budapesti koncerten. Szerintem ez a zene nagyon jól passzol Tony Stark karakteréhez.

+1 Whitney Houston: Run to You -  Több mint testőr

És itt a meglepetés a listán. Tudom, hogy ide más dalt várna az ember, de az én kedvencem, mindig is a Run to You volt a filmben. Az I Will Always Love You-ról pedig amúgy is írtunk már bővebben.

Ez az én listám. Neked melyik a kedvenced?

 Nyitókép: AFPforum

Ezek is érdekelhetnek