halál tragédia filmzene Ofra Haza spiritualitás kelet madonnája ősi erő
Egy dal néha csak egy dal. De vannak dalok, amik valahogy többek önmaguknál. Ha borzongtál már bele egy dallamba, akkor tudod, miről beszélek. Ofra Haza pedig azon énekesnők közé tartozik, akinek teljes életművéből árad valami megmagyarázhatatlan erő és tisztaság.

Sőt nem csak dalai különlegesek, hanem egész lényéből sugárzott valami nem evilági. Neve mégis sokak számára kezd a feledés homályába merülni. Hiszen amilyen elementáris erővel repítette egyedülálló tehetsége a világhírnév felé, ugyanolyan gyorsan és tragikusan ragadta magával a halál.

A sivatag hangja

Gyerekként hallottam először Orfa hangját, de csak később kezdtem el megérteni. Valószínűleg az ő művészetéhez "érni" kell egy kicsit. Ma Hazát hallgatva minden alkalommal megdöbbent hangjának tisztasága és egyedisége.

Forrás: AFPforum

Aki egyszer is hallotta a hangját, soha többé nem felejti el. Ezer közül is fel lehet ismerni. Van benne egyfajta ősi, elemi erő, mintha nagyon régi időkből szólna.

Jobb, mint egy pohár bor

Nincs az a rohanós, zaklatott munkanap, ami után Haza számai ne állítanák helyre a harmóniát az ember lelkében. Van benne egyfajta spiritualitás, ami eltereli a gondolatokat a hétköznapokról, valami távolabbi felé.


Őt hallgatni olyan, mintha egy keleti utazáson vennék részt. Ha közben becsukom a szemem, szinte magam előtt látom a sivatagot, az oázisokat és színes ruhákba öltözött sivatagi törzseket.

A "Kelet Madonnája"

Már fiatal korában ő volt Izrael talán leghíresebb énekesnője, sokan a "Kelet Madonnájaként" emlegették. Mezzoszoprán volt, tökéletesen tiszta hangszínnel, egyes vélemények szerint Ofra Hazának volt minden idők legharmonikusabb felső hangterjedelme.

Többfajta zenei stílusban otthonosan mozgott: a keleties hangzású daloktól kezdve a nyugati pop számokig. És varázslatosan vegyítette is a két műfajt! Ofra úgy érezte, küldetése van: azért kapta ezt a csodálatos tehetséget, hogy zenéje által erősítse az emberekben a reményt és a hitet.

Mélyen vallásos volt, és amikor csodával határos módon két repülőgép szerencsétlenséget is túlélt - egyetlen karcolás nélkül -, meggyőződésévé vált: azért maradt életben, hogy beteljesíthesse feladatát.

Ismeretlen ismerős

Most azon csodálkozol, hogy ha ilyen csodás hangja volt, akkor miért nem hallottál róla? Elárulok egy titkot: te is ismersz Haza dalokat!

Az Egyiptom hercege című Disney mesében ő énekli a Szabadíts! című dalt - magyar nyelven!

Igen, Ofra annyira elkötelezetten és alázattal állt hozzá minden feladathoz, hogy amikor megkapta a felkérést, ragaszkodott hozzá, hogy akármilyen nyelvre is fordítsák le a mesét, ez a dal az ő hangján szólaljon meg! Így esett, hogy 18 nyelven tanulta meg - szinte hibátlan kiejtéssel - a dal szövegét!

Számos más film ikonikus betétdala is Haza nevéhez fűződik. Például a Margó királyné című francia történelmi dráma záró jelenetében ő énekli az Elo hi című dalt, mely Goran Bregovic szerzeménye.

Filmzenéi közül kiemelendő továbbá a Király és én című filmben való közreműködés, A nevelőnő című film vokálja, valamint a Vad orchideák több dala is.

Haza különleges hangjára a nemzetközi zenei életben is felfigyeltek. Dolgozott többek között Sinead O'Connorral, Iggy Poppal, Hans Zimmerrel, Paul Ankaval, de a The Sisters of Mercy nevű brit gót rock együttessel is.

Izraelben pedig egymás után négyszer választották meg az Év Énekesnőjének.

42 év alatt a szegénynegyedből a csúcsig

Ofra Haza származását tekintve jemeni eredetű zsidó családban született Tel-Avivban 1957 novemberében. A család szerény körülmények között élt, a 9 gyermek közül ő volt a legfiatalabb.

A zene már gyermekkorábban nagy szerepet kapott Haza életében: édesanyja zenével, énekléssel, tánccal színesítette gyermekei mindennapjait Tel-Aviv szegénynegyedében.

Haza nemzetközi elismertségre akkor tett szert, amikor hazáját képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol Chai című dalával a második helyen végzett.

Ofra Haza végül alig 42 évesen halt meg, 2000. február 23-án.

Halála közvetlen oka tüdőgyulladás volt, mely az ő esetében halálosnak bizonyult, mivel szervezetében korábban AIDS-et diagnosztizáltak.

Halála körül a mai napig számtalan pletyka és teória kering. Az egyik feltevés szerint a halálos vírust egy kórházi kezelés során kapta meg, egy másik teória szerint viszont saját férje, Doron Ashkenazi üzletember fertőzte meg, aki 2001-ben drogtúladagolásban vesztette életét.

Temetésén hatalmas tömeg gyűlt össze a Tel-aviv-i temetőben, a rádióállomások megszakítás nélkül az ő zenéit játszották.

Forrás: AFPforum

Annyi biztos, hogy Ofra Haza rövid élete alatt örök nyomott hagyott az emberek szívében. Izrael hangja idén lenne 60 éves.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.