szponzorált tartalom bakteriális vaginózis párkapcsolat
Ah, szerelem. Az egyik legcsodálatosabb dolog, ami történhet velünk az életben. De mi van akkor, ha pont a legromantikusabb pillanatban érkezik a váratlan, bakteriális vendég? Sokáig nem tudtam, hogy hogyan is kezeljem ezt a kellemetlen helyzetet, végül a megfelelő kommunikációban találtam a megoldást.

A párommal nemrég ismerkedtünk meg. Az első randik tökéletesen sikerültek, sok programot csináltunk. Majd a kapcsolatunkat egy magasabb szintre helyeztük, amikor is Tamás áthívott magához.  

Elérkezett a randi napja, de már reggel, ébredés után éreztem valami furcsa érzést odalent. Próbáltam elhessegetni a gondolatot, hogy bármi bajom is lenne, hiszen pillangókkal a gyomromban vártam az estét. Majd egyre kellemetlenebb, szokatlan, diszkomfort érzés fogott el. Ültem az ágy szélén, és tanácstalan voltam. Nem tudtam, hogy pontosan mi bajom van, csak azt, hogy a rossz érzet mellé híg, bőséges nedvedzés is társult.  

Minden mást félretéve, serényen böngésztem az oldalakat, cikkeket a témában. Hamar rá is bukkantam a lehetséges diagnózisra. Bakteriális vaginózis. Pedig egy jó ideje már nem is voltam együtt senkivel.  

Hirdetés

 

Ilyenkor a hüvelyed mikrobiológiai egyensúlya borul fel, jelentősen csökken a védő hatású tejsavbaktériumok száma, és elszaporodnak a kórokozó baktériumok. Számos hétköznapi dologtól előjöhet ez a fertőzés

 – magyarázta barátnőm a telefonban, akit elkeseredetten hívtam fel.

Elérkezett a randi napja
Elérkezett a randi napja
Forrás: Getty Images/iStockphoto/Megaflopp

Okok

Nem is gondolnánk, de számos hétköznapi dolog közrejátszhat a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásában. Ilyen lehet például a gyakori partnercserén kívül az ugyanazzal a partnerrel – de túlzásba vitt – nemi élet, a túlzott stressz, a dohányzás, a hormontartalmú fogamzásgátlók szedése, a túlzott vagy elhanyagolt intimhigiénia, a nyilvános mellékhelyiségek használata, egy-egy antibiotikumkúra és még a tangaviselés is. Akár még a túlzott alkoholfogyasztástól, nem megfelelő öltözködéstől is kialakulhat a fertőzés.

A fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot és tejsavat termelő tejsavbaktériumok számának csökkenése okozza azt, hogy a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik. Például irrigálással, indokolatlan hüvelyöblítéssel könnyedén ki lehet öblíteni a saját jótékony baktériumflóránkat.  

Próbáltam egy kis időre nem erre koncentrálni, hiszen elérkezett az este. Tamás értem jött és udvariasan nyitotta ki a kocsi ajtaját, amikor újra felerősödött az a bizonyos diszkomfort érzés. Ekkor még nem mondtam semmit, vártam megfelelő alkalmat.  

Beérve a lakásba gyönyörű díszítés, rózsaszirmok és egy csodaszép terítés fogadott. Az asztalon gyertyák, vörösbor és ínycsiklandó fogások vártak. Nagyon ideges voltam: mégis hogyan hozzam fel ezt a kellemetlen dolgot egy romantikus, gyertyafényes vacsora kellős közepén?  

És ekkor beugrott, hogy Tamás nagy mókamester. Miért ne kezelhetném humorral ezt a kényes dolgot?

A vacsora csodásan telt, még annak ellenére is, hogy végigkísérte az égő érzés odalent. Ahogy a romantikus este folytatódott, úgy szívódott fel a feszültség a levegőben, ahogyan mindketten próbáltuk megfejteni, mi is történik valójában. Aztán tudtam, hogy nem szabad pánikba esni. Most kell megszólalnom, nincs tovább. A kommunikáció lehet a kulcs.  

Kedvesem, tudod, furcsa érzésem van odalent... azt hiszem, van egy kis bakteriális flashmob a hüvelyemben. Semmi komoly.

Lehet, hogy nem ez volt a legromantikusabb mondat, amit hallani szeretett volna tőlem, de legalább megkönnyebbülést hozott a feszült pillanatokban. Tamás megértette, mit is szerettem volna ezzel közölni, és felnevetett. Kellemes hangulatban folyt az est további része is.  

A kommunikáció lehet a kulcs.
A kommunikáció lehet a kulcs 
Forrás: Shutterstock

Ami a bakteriális vaginózis kezelését illeti, a jelszó: gyorsaság. Ne hagyjuk, hogy a baktériumok uralkodjanak az életünk felett, vegyük kezelésbe a fertőzést, és keressünk fel egy nőgyógyászt! A gyors és hatékony kezelés segíthet visszatéríteni a dolgokat a normális kerékvágásba és segíthet visszahozni a meghitt pillanatok varázsát.  

Ne feledjük, a romantika nem mindig a szokásos forgatókönyv szerint zajlik. A bakteriális vaginózis megjelenése egy kis humorral és megértéssel könnyedén kezelhető. A lényeg, hogy megőrizzük a humorérzékünket és az őszinteséget, mert ezek a legjobb fegyverek egy ilyen helyzet kezelésére.  

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.