párkapcsolat vita kibeszélő sértés szavak
Az indulatok hevében iszonyatos kamu dumákat tudunk a másik fejéhez vágni - csak azért, hogy a másik félnek jobban fájjon. Könnyen, meggondolatlanul, hirtelen tudunk végzetesnek tűnő döntéseket hozni.

Nem vesszük figyelembe a szavak valódi súlyát. Bár többnyire evidens, hogy csak a düh mondatja velünk a különféle sértéseket, azért a nyoma megmarad, és felébreszti a kételyt. Mert hát még a vicceknek is igaz a fele, nem?

Ilyenkor vajon magunkat teszteljük? A saját határainkat szeretnénk kiszélesíteni? Vagy ennyire izgatja a fantáziánkat, hogy mennyit tűr el nekünk a bizonyos másik felünk? Akinek pechje van, az tönkre is teszi ezzel a kapcsolatát, és sokszor emészti a bűntudat a feleslegesen kimondott sértések miatt - akár egy életen át. Aki szerencsés, az megússza pár nap csenddel, mikor a párja lelép kicsit, hogy mindketten magukba szálljanak.

Forrás: Shutterstock

De mire jó ez a csend? Bizonyára voltál már ilyen helyzetben. Megdöbbentő, milyen új lelki oldaladat ismered meg akár néhány óra elteltével. Mikor egy közösen megélt hétköznapi életből hirtelen a magány szürke, ködös mivoltában találod magad. Valahogy ilyenkor minden felértékelődik. A jelentéktelennek tűnő, bosszantó dolgok megszépülnek, és egyszeriben hiányozni kezd, hogy nem szuszog melletted senki az ágyban.

Hiányoznak a szobában széthagyott zoknik, az esti vita, hogy mit nézzetek a tv-ben. Hiányoznak a reggelek, amikor felébreszt, de te még aludnál. Hiányzik, hogy nincs kitől megkérdezned, mit hozz a boltból, és egyáltalán nincs, aki - miután fáradtan hazaérsz - ha nyűgösen is, de mosolyogva várjon rád... Egyik pillanatban még el sem jut az agyadig, mi történt. Aztán elfog a rettegés: mi van, ha sosem látjátok viszont egymást?

Pedig csak külön töltötök pár napot, hogy ne menjetek teljesen a másik agyára. És szenvedsz, mint a kutya, de megértesz sok olyan dolgot, amit egymás mellett sokszor nem sikerül. Amiket valójában tudsz a szíved mélyén, de már olyan természetesnek vetted, hogy akkor értékeled igazán, amikor nincs. Milyen tipikus, nem?

Nem úgy értettem...

Aztán ott a másik véglet, ahol már nem tehetsz semmit, csak rágódsz. Ha szerencséd van, csak rövid időd megy rá: néhány nap, néhány hét. De az utólagos miértek sokszor súlyos évekig is elhúzódnak. Fel kell ismernünk, hol van az a határ, ami a másik valódi énje, nem az, amit mi annak képzeltünk. Az a veszekedés, ami nekem röhejes, másnak olyan szinten sértő lehet, hogy akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Ugyanakkor ami másnak egy vicc, az lehet, hogy belém éget mély sebeket. Sokszor nem is ismerjük egymást valójában, és automatikusan magunkból indulunk ki. Csak sokaknál a nem úgy értettem bocsánatkérés már nem nyom semmit a latban a sértettsége mellett.

Gyerekként azt gondoltam, hogy a szerelem, az együttélés a világ legszebb, legcsodálatosabb és legegyszerűbb dolga - és bár lényegében csak az utóbbiban tévedtem, abban hatalmasat. A változz meg a másikért duma egy baromság. Komoly gondokat jelez, ahol erre van szükség, sőt, még komolyabbat, ahol ez meg is történik. Ahol az egyén kilép a saját személyiségéből, hogy a társa bábja lehessen.

De ahol nem hajlandóak akár húzós mértékben összecsiszolódni a felek, az sem vetít elő egy boldog jövőképet hosszú távon. Szóval, amit én a rövidke pályafutásom alatt megtanultam és tuti receptnek merem nyilvánítani, az a türelem, megismerés, hajlandóság és önfegyelem. Nálam egyelőre működik.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.