pszichológia probléma kibeszélő szerelem ideál párkapcsolat
Úgy gondoltam, muszáj tökéletesen simulékonynak lenni egy kapcsolatban, hiszen a pasik utálják a hisztit. Aztán megtanultam a leckét: azt sem képesek hosszú távon elviselni, ha a kedvesük nem jelent kihívást.

Már gyerekként is gyakran előfordult velem, hogy kínos érzésem támadt a sztereotipikus női viselkedés láttán. Egy önnön nőiségét még hírből sem ismerő kislánynak azonnal feltűnik, ha valami hamis, erőltetett vagy épp a szánnivaló kokettálás határát súrolja. Már akkor elhatároztam, hogy én soha nem leszek ilyen.

Sokáig hadilábon álltam ezzel a témával kapcsolatban, mert a nemi érésem kezdetén is nehezemre esett elfogadni, hogy már fiatal nő vagyok és a társadalom szerint úgy is kellene viselkednem. Ez nem sikerült, maradjunk annyiban.

Az ellenőrzőmben egymást váltották az intők és a dicséretek, mert bár egyes tárgyakból kiemelkedően teljesítettem, sőt, versenyekre jártam, a magatartásommal bármelyik tanárt ki tudtam kergetni a világból, aki nem rendelkezett kötélidegekkel. Erre utólag persze nem vagyok büszke, tény, hogy az empátiakészségem viszonylag későn fejlődött ki embertársaim iránt.

Amikor – a kortársaimhoz képest talán kicsit későn – elkezdtem érdeklődést mutatni a srácok iránt, természetesen megfogalmazódtak bennem is bizonyos ideálok. Milyen lennék barátnőként, milyen lenne a kapcsolatunk a szerelmemmel, mivel töltenénk az időnket, mi az, amit biztosan nem csinálnék.

Tiltólistán volt nálam a nyávogás, a féltékenykedés, a túlzott érzékenység, viszont vágytam arra, hogy bizalmas, baráti viszony legyen köztem és a leendő partnerem között, ne csak a tipikus párkapcsolati játszmákból álljon az együtt töltött időnk.

Forrás: Shutterstock

Ez mind szép és jó, illetve valószínűleg a legtöbb férfi úgy véli, hogy igen, ilyen egy ideális barátnő, viszont mindezt át is kell ültetni a gyakorlatba és az nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ugyanis a párkapcsolat nem csak szép és jó dolgokból áll, ugyanúgy rezonálni kell a másik sötét oldalára, traumáira is, mint a kellemes tényezőkre.

Nem lehet mindenre jó fej módon reagálni, képtelenség soha semmiért nem felkapni a vizet, hiszen emberek vagyunk, kialakulhatnak bennünk váratlan emóciók addig még nem tapasztalt szituációkban. Amit én anno elképzeltem erről az egészről, az egyszerűen nem foglalta magában a másik embert, a gyengeségeit, a múltbéli sérelmeiből fakadó reakcióit, nem volt társasjáték.

És amikor először néztem szembe párkapcsolati problémákkal, jól el is szúrtam az idealizált álomképemet. Sőt, a második komoly kapcsolatomban is. Aztán utána is. Nagyjából 15 évembe került, míg elkezdtem kapiskálni, hogyan működik ez a játék, és láss csodát, attól kezdve ténylegesen elkezdtem érezni, hogy az a lány vagyok, akit tiniként megálmodtam.

Határozott, magabiztos, tudatos, mégis finom és nőies. Olyasvalaki, aki tudja, hol vannak a határai és ha áthágják azokat, már reflexből, ellentmondást nem tűrően, de tárgyilagosan közli, hogy problémája akadt. Nincs hiszti, nincs toxikus vádaskodás, kommunikáció van. Azt hiszem, a középsulis Veronika ma büszke lenne rám.

Mit gondolsz, a férfiaknak valóban szükségük van arra, hogy a kedvesük kihívást jelentsen számukra?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.