bakteriális vaginózis vitagyn2023 bélbaktérium hüvelyflóra
Gondolom, ismeritek a címbeli mondást, amely pont ugyanazt jelenti, mint „a baj nem jár egyedül". Mindenki megtapasztalta már azt, amikor az erőfeszítései nemhogy javulást hoznának, csak tovább romlik a helyzet. Van, amikor ez fájdalmasabb, kellemetlenebb tünetekkel jár, mint általában.

Őszintén szólva én már akkor ki voltam akadva, amikor éreztem, hogy viszket odalent, de először úgy voltam vele, hogy semmiség, biztos egy begyulladt szőrtüsző vagy megrepedt bőr, pici sérülés valamitől, nincs jelentősége. De a viszketést gyulladt érzés követte, nem egy ponton, kicsit, mintha égett volna, ráadásul megjelent egy addig sosem látott folyás is. Na, ne! Velem ilyen nem szokott előfordulni, nagyon figyelek, hogy mindig tiszta legyek odalent. Ezért kértem az építkezésnél a fürdőszobákba bidét, vécéhasználat után antibakteriális hatású intim mosakodóval tisztálkodom, ez lehetetlen.

Forrás: Shutterstock

Aztán eszembe jutott, hogy a gyereknek nemrég fellépése volt, nem közel, sőt! Még el sem kezdődött a munkaidőm, amikor csörgött a telefon. A fiam hívott még a kocsiból, hogy otthon maradt a hangszere, nem tudja, mi legyen, ha most visszafordulnak, apa nem ér be dolgozni, meg kéne ezt oldani.

Megszoktam már, hogy a „meg kéne ezt oldani" azt jelenti, hogy én oldjam meg, de most épp home office-ban voltam, és jobban zavart, hogy ennek tudatában nem fordulnak vissza. Nekik 30 perc kiesés, nekem 2 óra utazás egy dög nehéz hangszerrel. Hangot adtam a nemtetszésemnek, majd annyit mondtam, kitalálok valamit. Fél óra múlva a férjem hívott, hogy hangot adjon a saját nemtetszésének, amiatt, hogy én hangot mertem adni az enyémnek, mondván, szerinte ezzel a gyereket stresszelem. Nos, ő meg engem stresszelt a számonkérésével, de letettük a telefont azzal, hogy majd én (munka)időben szépen felkerekedek, és mindent, amit a gyerekünk otthon felejtett, viszem utána a fellépés helyszínére. Tömegközlekedéssel.

Loholtam, hátamon a hatalmas hangszerrel, buszra fel, pályaudvaron a vonatra át. Ahogy elindult a szerelvény, éreztem, hogy a stressz elhatalmasodik rajtam, rosszul lettem, alig tudtam leszállni, rám tört valami durva hascsikarás. A férjem a vasútállomáson állt, mondtam neki, hogy velem ilyen még nem történt, de be kell mennem valahova vécére. Így is tettem, mindent letöröltem, letakartam papírral és még nedves törlő is volt nálam, mégis, ott üthetett be a baj. Az egyik.

Napok teltek el az eset és a kis viszketés között, és ahogy mondtam, nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, az egyértelműbb tünetekig. Gondoltam, egy kis gyógytea, némi ülőfürdő és további adag antibakteriális intim mosakodó, és elmúlik. Nem múlt el, inkább rosszabb lett. Már a pisilés is fájni kezdett, csípett, minden viszketett, ami viszkethetett.

Orvoshoz mentem, az „ítélet": bakteriális vaginózis, azaz a hüvely bakteriális fertőzése. No és egy kis hólyaghurut. Ennyit az antibakteriális mosakodóról, gondoltam, meg sok mást is, mert egyszerűen nem fért a fejembe, hogy hogyan történt velem mindez.

Forrás: Shutterstock

A doki antibiotikumos kezelést írt fel, és a lelkemre kötötte, hogy legközelebb ne húzzam ilyen sokáig, az első tünetnél forduljak hozzá bizalommal. Mint kiderült, a bakteriális vaginózist valóban okozhatták az esetlegesen a hüvely környékére került bélbaktériumok is, de akár a túlzásba vitt higiénia, az állandó mosakodás, fertőtlenítés is lehet a ludas. Közben, amíg én „öngyógyítással próbálkoztam", a baktériumok a húgycső környékére átkerülve bejutottak a húgyhólyagomba is, hogy ott is gyulladást okozzanak. Így a bakteriális hüvelyfertőzésem mellé kaptam egy hólyaghurutot is. Az orvostól pedig tanácsokat és egy javaslatot annak érdekében, hogy

az antibiotikumnak áldozatul esett hasznos tejsavbaktériumok miatt felborult hüvelyflóra-egyensúlyt, a hüvely savas pH-ját, hogyan állítsam mielőbb helyre.

Azt nem mondom, hogy soha többé higiénia, de hogy többé nem megyek nyilvános vécébe, abban szinte biztos vagyok.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés
A Vitagyn C patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.