magazin család kibeszélő eszmefuttatás nagycsalád
Egygyerekes szülők vagyunk, ezzel kapcsolatban pedig legalább annyiszor hallom, hogy „de könnyű lehet nektek", mint azt, hogy „de nehéz lehet nektek". Nos, néhány napra az egy gyerek mellé kaptunk még kettőt, így elmélázhattam rajta, mi is a jobb, ha az embernek csak egy gyermeke van vagy az, ha több csemete veszi körül.

Hogyan lettünk hirtelen háromgyerekes család? Nos, úgy hogy egy hétvégére elvállaltuk a barátnőm gyerekeit is, míg ők a férjével kimenőt kaptak, így kipróbálhattuk magunkat nagycsaládosként.

Egy gyerek

Sokszor érzem úgy, egygyerekes anyaként, hogy nehezebb a dolgom, mint azoknak a szülőknek, akiknek több gyerekük is van. Az egyke gyerek ugyanis valamilyen szinten – helyzetéből fakadóan – el van kapatva. Nálunk sincs ez másképp, annak ellenére, hogy nagyon tudatosan igyekszünk meghúzni a határokat és az elkényeztetést minimálisra csökkenteni. Mégis vitathatatlan tény, hogy az egyke gyereke gyedül van, ennek pedig számos következménye megfigyelhető. Például az, hogy a szülői figyelem 100%-ban rá irányul és ezt meg is szokja. Nem kell soha, senkivel osztoznia, nem kell várakoznia, napi szinte küzdenie – kivéve persze, ha közösségben, játszótéren stb. vagyunk, de az egészen más szituáció, mint a szűk családi környezet. Mindebből következik, hogy

az egyszem gyerek szinte állandóan "a szülein lóg"

– akkor is, ha a szülőknek mondjuk home office-ban kéne dolgozniuk vagy csak simán pihennének hétvégén. Az egykének nincs kivel játszania, bunkert építenie, szerepjátékoznia, így az óvoda, iskola után, valamint hétvégén bizony a szülőé a megtisztelő feladat, hogy a gyerkőc játszópajtása legyen – mosás, főzés, takarítás, nyugodt kávézás nuku. Szóval az egy gyerek mondhatni állandó foglalkoztatást igényel, bezzeg akinek testvére van...

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 fizkes/Shutterstock. No use without permission./Fizkes

Több gyerek

Nos, a többgyerekes családmodellről sokáig csak elképzeléseim lehettek – hiszen nekünk csupán egy kisfiunk van – ezek az elképzelések viszont általában úgy festettek, hogy a testvérek milyen jól eljátszanak egymással, ergo a többgyerekes szülőknek sokkal több nyugodt kávézás (is) jut. Hittem ezt mindazok ellenére, hogy nekem is van egy tesóm és a gyerekkorunkat egyáltalán nem a „csendesen eljátszottunk egymással" kategóriába sorolnám. De hát kivételek mindig akadnak, nem?

Szóval a hétvégén kaptunk még két gyerkőcöt, így hirtelen nagycsaládosok lettünk. Éljen a ramazuri!

- mondja a reklám, és ebbe most sikerült is belekóstolnunk.

Hétvége három gyerekkel

Rózsaszín leányálmaimban úgy képzeltem ezt a hétvégét, hogy a 3 gyerek édesdeden eljátszik egymással, mi meg a férjemmel a teraszon kávézgatunk majd, főleg mert erre a két napra kifejezetten tavaszias időt jósoltak. Ennek ellenére, egy valódi tornádó söpört végig a lakáson nagyjából 30 perccel azután, hogy beléptünk az ajtón, így inkább kiraktuk az egész csapatot a kertbe, ott randalírozzanak. Na, ekkor meg a környék zengett tőlük, úgyhogy felkerekedtünk, hogy lefárasszuk őket az erdőben. Az ötlet jó volt, csak éppen azzal nem számoltunk, hogy a kis raptorok katalizátorként hatnak egymásra és egyik őrültségből hajtják egymást a másikba. Így

mire végeztünk a kirándulással három sárgombóc közeledett a kocsi felé, én meg úgy fújtattam az állandó fegyelmezéstől megvadulva, mint egy felbőszült rinocérosz.

Szerencsére azért a hegymenetes túra lefárasztotta őket rendesen, szóval este már szedált pandaként viselkedtek: cukin elmatattak, játszottak egymással - cserébe viszont másnap reggel 6.45-kor kukorékoltak.

Oké, ma sem maradhatunk itthon - néztünk egymásra vasánap délelőtt a férjemmel, úgyhogy felpakoltuk a lízingelt nagycsaládot és irány a CsoPa! Elméletben ez a terv is remekül hangzott: elmegyünk öten és szépen végigjárjuk az érdekes és izgalmas interaktív kiállítást. Nos, ez a gyakorlatban úgy festett, hogy amint a kezünkre kerül a karszalag és beléptünk az első terembe, a három gyerek a rengeteg játékot meglátva úgy felpörgött, hogy a szélrózsa minden irányába spricceltek szét eszeveszett sebességgel, mi meg azt sem tudtuk a férjemmel, hogy melyik után szaladjunk. És ugye ketten voltunk három gyerekre – pompás.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018

Szóval tartottam egy gyors eligazítást, miután lepkehálóval összevadásztuk őket, ám még így sem mondanám, hogy olajozottan ment minden. Ugyanis – és ezt a két-, három- és sokgyerekes szülők jól tudják – ahány gyerek, annyi érdeklődés... Ami az egyiknek izgi, az a másiknak uncsi, arról nem is beszélve, hogy ha valami mindhármat érdekelte, akkor meg ott a kérdés, hogy ki próbálhatja ki elsőnek, meddig játszhat vele, miután pedig végzett meg kell várni a másik kettőt. Az éhes vagyok, szomjas vagyok, pisilnem kell, kakilnom kell váltottműszakjáról pedig ne is szóljunk.
Bevallom töredelmesen, a nap végére nem csupán a gyerekek fáradtak ki a rengeteg ingertől, de bizony mi is a nagycsaládos léttől.

Konklúzió

S hogy mi lett a háromgyerekes hétvége konklúziója? Leginkább az, hogy gyereket nevelni sosem egyszerű. Ha egy van, azért, ha több akkor meg azért. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, jobbnak vagy rosszabbnak azonban nem mondanám egyiket sem. Egy biztos, egygyerekesből átmenet nélkül háromgyerekessé válni bizony nem kevés figyelmet, logisztikát és persze türelmet kíván.

Szerinted kinek könnyebb?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.