házasság Baranyai Kata kibeszélő megcsalás titok falu félrelépés
Mindig is azt gondoltam, hogy a házasság egy életre szól - hűségben. Vagyis, hogy a hűség kérdése, mint olyan, fel sem merül. Valami, ami egyértelműen és felülírhatatlanul része két ember kapcsolatának, akik hivatalosan is összekötötték az életüket. Egyszerűen ez magától értetődő volt a számomra.

Így aztán mélyen megvetettem azokat a közeli és távoli ismerőseimet, akikről kiderült, hogy időnként tilosban mászkálnak. Aztán persze, ahogy az lenni szokott, fejbe kólintott a valóság. És rájöttem, hogy mindenki csal valakit. Illetve, ha még nem, akkor majd fog.

Én még nem csaltam meg a férjem. De csak a gyávaságom tart vissza tőle. Meg az, hogy mit szólna a falu, ha kiderülne, hogy Istit - azt a Jóembert - megcsalta az asszonya. Mivelhogy a férjem jóember. Legalábbis anyám és a falu népe szerint biztosan. Voltaképpen szerintem is. Azt meg nem kell tudnia senkinek, hogy zugivó és rém unalmas.

A szex nálunk már rég nem vágyakon, hanem szükségleteken alapszik. Főleg a Jóember szükségletein - de egy panaszos szavam sem lehet, mert soha nem hagy kielégítetlenül. A barátnőim elmondása alapján ezt is becsülni kell. Mert velük az is megesik, hogy ha az ember hamarabb eljut a csúcsra, mint ők, akkor ott vége is a játéknak. Sőt, még meg is jegyzi: "Hát aztán neked is pont annyi időd volt, mint nekem." Ez azért nálam is kiverné a biztosítékot, és biztosan nem hagynám szó nélkül. Ebből is látszik, hogy Isti jó ember.

Mondjuk, az több mint kellemetlen, hogy közel negyven éves korában sem bírja két percnél tovább az ágyban - már a remény is meghalt bennem, hogy ez valaha változni fog. Szóval, hogy őszinte legyek: rohadtul rám férne már egy kiadós etyepetye. Csakhogy ilyet egy jóember falusi felesége nem mondhat, de még csak nem is gondolhat.

Forrás: Shutterstock

Mert ugye, a jóasszonyról szőtt álomképbe nem fér bele, hogy annak a drágalátos nőnemű lénynek is lehetnek vágyai a moslékos vödrön és a tiszta otthonon kívül is. Persze tudjuk, hogy mindig akadnak némberek, akik nem férnek a bőrükbe, és a postással meg a szomszéd Jenővel élik meg azt, amit odahaza kellene. Meg azt is mindenki jól tudja, hogy ezekből a feleségekből lesznek "azok a nők", akiken csámcsoghat a falu. No persze szeretnénk azt hinni, hogy ezen már túl van a világ, és rég kinőttünk már az évtizedekkel ezelőtti sztereotípiából, de jelentem, korántsem.

Egy zugivóval - még ha Jóember is - az élet félelmetesen nyomasztó és egyben idegőrlően kiszámítható. Ugyanis egy idő után pontosan tudod, mikor fog éppen csak egy pici vodkát legurítani - és mikor jön el a pillanat, amikor már nem érdekli, hogy mennyire fordul ki magából. Természetesen szigorúan a négy fal között, mert ugyebár a Jóember ad a látszatra. Bár ez legalább közös bennünk: fontos a látszat, és még fontosabb, hogy ne vegye a szájára a falu a családunkat.

Ha már úgy alakult, hogy mi senyvedünk - a gondosan felépített, ám belül rothadó látszatéletünkben -, akkor legalább a gyerekeknek ne kelljen félni a megaláztatástól. Jól tudom, a gyerekeimnek is nyomorúságos ez.

Nem lenne szabad észrevenniük, hogy az anyjuk undorral fordul el az apjuk szájszagától, vagy hogy esti összebújás helyett a telefonját markolássza. Bár ezek talán fel sem tűnnek nekik, hiszen ezek számukra akár már normálisnak is tűnhetnek. Ellenben a válással, ami nem történhet meg: mert a csonka család, a semmirevaló asszony és a gyerekei semmi mások nem lehetnek, csak lenézettek. Meg hát persze, azt a Jóembert nem lehet elhagyni... csak megcsalni.

Róza történetét Baranyai Kata jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.