párkapcsolat probléma kibeszélő kapcsolat megoldás szakítás férfivélemény
Véget vetni egy kapcsolatnak súlyos döntés, amit érdemes jól átgondolni. De mégis milyen támpontokat kell végiggondolnia annak, aki szakításra adja a fejét?

A szakítás hatalmas dilemma, kiváltképp akkor, amikor egy kapcsolat már hosszú ideje tart. Végső soron úgyis mindig az érzelmek döntenek, de ez nem jelenti azt, hogy gondolkodás nélkül kell döntést hozni. A problémás helyzetek megfontolásában mindig jól jön egy pár kapaszkodó, ezért nézzünk most meg néhány olyan kérdést, ami segít rávilágítani arra, hogy van-e értelme újabb esélyt adni egy kapcsolatnak.

Képesek vagytok egymás megváltoztatása nélkül folytatni a kapcsolatot?

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor elhittük, hogy képesek vagyunk megváltoztatni a partnerünket. Persze, előbb vagy utóbb mindenkinek rá kell jönnie arra, hogy nem alakítgathatunk egy másik személyt a saját szájízünk szerint. Ebből kifolyólag érdemes feltenni magunknak a kérdést: képes vagyok arra, hogy elfogadjam ezt a kapcsolatot úgy, hogy nem akarom megváltoztatni a páromat? Így is lehetünk mindketten boldogok? Ha a válasz ezekre a kérdésekre nem, akkor talán tényleg nem egymás mellett a helyetek.

Képesek vagytok a kommunikációra?

Szántatok időt arra, hogy leüljetek együtt és megbeszéljétek, mi nyomja a lelketeket? Ha nem, akkor nem meglepő, hogy úgy érzed megrekedtetek. A gondok ritkán oldódnak meg maguktól, főleg egy kapcsolatban, ezért mindkettőtöknek nyitottnak kell lenni arra, hogy átbeszéljétek azokat. Még akkor is, ha fájdalmas folyamat leülni és higgadt fejjel kimondani egymásnak az érzéseiteket és gondolataitokat. Nem véletlenül mondják, hogy egy jó kapcsolat alapköve a kommunikáció, ezért bármilyen akadályba ütköztök, beszéljetek arról!

Forrás: Shutterstock

Megoldhatatlan a probléma?

Fontos tudomásul venni azt, mi is a valódi probléma, ami miatt szakításra készülsz. Hirtelen indulatból érzed azt, hogy ideje véget vetni a kapcsolatotoknak? Esetleg egy régóta húzódó vagy újra-újra előbukkanó jelenség az, ami megkeseríti a közös életeteket? Előbbi esetében talán jobb megvárni, míg csillapodnak a kedélyek és tiszta fejjel átgondolni újra a helyzetet, utóbbiakat pedig érdemes alaposan megfontolni. Vázold fel magadnak, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, beszéljétek ki a dolgot, akkor is, ha az fájdalmas. Fontos, hogy pontosan tisztában legyetek mindketten a probléma forrásával és azzal, miért és miben akadályozza az a kapcsolatotokat. Ha úgy érzed, hogy már nincs reális esély arra, hogy olyan megoldást találjatok, aminek hatására mindketten megkönnyebbültök, akkor talán tényleg jobb külön utakon folytatni.

Még mindig összeilletek?

Hosszú kapcsolatokban könnyedén előfordulhat, hogy mindketten nagy mértékben megváltoztok. Ez teljesen normális, személyiségünk millió külső és belső történés hatására formálódik, így előfordulhat az is, hogy teljesen más prioritásokkal, célokkal, gondolatokkal és érzésekkel működő emberré váltok az együtt töltött idő alatt. A kérdés ilyenkor csak az, hogy a kapcsolatotok képes-e lépést tartani ezekkel a változásokkal, vagy egyikőtök – esetleg mindkettőtök – úgy változott meg, hogy már nem vagytok kompatibilisek egymással. Bármennyire is nehéz, az ilyen változás az élet része és van, hogy egy párkapcsolat végét jelenti.

Niytókép: Shutterstock

Mit gondolsz, meddig érdemes "mentegetni" a párkapcsolatot?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.