szerelem kibeszélő magazin párkapcsolat
„Alig tudok boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatról a környezetben és a praxisomban" - mondta el dr. Piczkó Katalin pszichiáter, akit ezen felismerés sarkallt arra, hogy ingyenes minisorozatot tegyen közzé az eltűnő szerelemről. A kisvideókban ismert színészek tűnnek fel, a jelenetekben pedig visszaköszönnek mindazok a játszmák és apró manipulációk, amelyekkel a kapcsolatainkat romboljuk.

A korábbi években kötött házasságok csaknem fele, és a komoly párkapcsolatok nagy része is szakításba, vagy frusztrációkkal teli együttélésbe torkollik. De vajon mikor múlik el a szerelem, amit a kapcsolat elején olyan intenzíven éreztünk? "Azt, hogy mikor nem kötném időhöz. Provokatívan azt szoktam mondani, hogy nem a másikba vagyunk szerelmesek, hanem a belső ideáljainkat vetítjük rá. A másik fél személyisége csak több hónap, egy-két év után körvonalazódik, és akkor dől el, hogy tényleg meg tudjuk-e szeretni, el tudjuk-e őt fogadni" - mondta dr. Piczkó Katalin pszichiáter, a Szeretetkert program megálmodója.

Ingyenes videósorozattal segít dr. Piczkó Katalin pszichiáter a magyar pároknak Forrás: dr. Piczkó Katalin

A pszichiáter szerint nagy vonalakban három típusos probléma fordulhat elő a kapcsolat alakításakor.

"Az első az, ha a szabályokat, döntéseket nem egyetértésben hozzuk meg, illetve, ha csak az egyik fél szükségletei elégülnek ki. Ilyenkor az egyik fél alkalmazkodik folyamatosan" - mondta a pszichiáter. Az egyensúly megingása, az alá-fölé rendeltség gondokat okozhat.

"További problémák forrása, ha a gyermek születése után nem találnak vissza a párok az anya-apa szerepekből a férfi-nő energetikájukhoz. Ilyenkor szerelem helyett legfeljebb barátság kapcsolja őket össze" - tette hozzá dr. Piczkó Katalin.

"A harmadik eset, ha belemegyünk romboló játszmákba, és az eldurvuló veszekedések során olyasmit vágunk egymás fejéhez, ami aláássa az önbecsülésünket" - magyarázta dr. Piczkó Katalin. "Amikor a párok már lenullázták a másik önbizalmát, könnyen felbukkanhat egy harmadik fél, aki visszahozza a régi magabiztosságot, és ettől roppant vonzóvá válik."

A pszichiáter úgy látja, a magyar párok között egyre nagyobb a nyitottság, hogy tudatosan dolgozzanak kapcsolatukon. Gyakran az érintettek belülről nem látják a fától az erdőt, ezért egy külső hatás világíthat rá a romboló folyamatokra.

"A színházi előadások azért jók, mert bevonhatók azok a partnerek is, akik párterápiára nem hajlandóak elmenni. A Szeretetkert című interaktív párkapcsolati előadássorozat néhány tanulságos jelenetét - például az eltávolodást - rendeztük mini-videósorozattá, amelyet bárki ingyen megtekinthet a párjával vagy egyedül. Az életszerű jelenetekben mindenki magára ismerhet, ez pedig a változás kiindulópontja lehet" - mondta dr. Piczkó Katalin. A „Nyomozzunk együtt, hova tűnik a szerelem" című sorozatban olyan színészek tűnnek fel, mint Jordán Adél, Schell Judit, Kerekes József és Szervét Tibor.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.