Férfivélemény: Meddig hiszed még el, hogy a szerelmeddel megmenthetsz valakit önmagától?

támogatás segítség probléma kibeszélő megmentő párkapcsolat kapcsolat hőskomplexus férfivélemény
Hagyd meg a hősködést a mozifilmek és a képregények szereplőinek, ideje elfogadnod, hogy más terheit nem cipelheted a saját vállaidon.

Az élet minden területén akadnak olyan hibák, melyeket a felnőttéválás során minden embernek meg kell tapasztalnia. Olyan problémák, melyektől a tapasztaltabbak mind óva intenek, mint szülő a gyerekét, mikor rászól, hogy „Ennek sírás lesz a vége...". A párkapcsolatok esetében az egyik legnagyobb ilyen buktató a „hőskomplexus", amibe az empatikusabb emberek szerencsés esetben csak egyszer, szerencsétlenebb forgatókönyv esetén akár többször is belefutnak életük során.

Adott egy személy, aki megdobogtatja a szívedet, karizmája elragad, leszáll a rózsaszín köd az elmédre. Az egyetlen hiba a képletben, hogy egy több mint súlyos csomagot cipel a vállán, amit képtelen kezelni, te pedig empatikus párjaként mindent megteszel azért, hogy könnyítsd az ő terheit.

Forrás: Shutterstock

A probléma sokféle lehet, az érzelmi tehertől a zűrös családi háttéren és anyagi gondokon át egészen a függőségekig. Az ilyen helyzetekben a segítséged persze nem csak annyit jelent, hogy nyújtasz egy vállat, amin a párod kisírhatja magát. Időt, energiát vagy akár pénzt sem spórolva próbálsz segíteni. Ez, bár önmagában nemes cselekedet lenne, az idő előrehaladtával és a feláldozott erőforrások ellenére, a probléma nem múlik, téged pedig egyre jobban nyom az a teher, ami sosem volt a sajátod, mégis a vállaidra vetted. Dehát akkor mégis miért nem akarnak szűnni a gondok?

A legfontosabb, amit meg kell érteni egy ilyen kapcsolatban, hogy mindannyiunk életében vannak olyan problémák, amiket magunknak kell megoldani. Egy párkapcsolat soha nem megoldás az életed szorult helyzeteire, legjobb esetben is csak egy fogódzkodó, egy támogató erő, ami segít abban, hogy rendbe szedd önmagadat. Ha valaki a támogatás ellenére sem képes – vagy sok esetben inkább hajlandó – arra, hogy megpróbálja rendbe tenni az életét, akkor a szomorú igazság az, hogy nincs abban a helyzetben, hogy egészséges párkapcsolatban éljen. Ezen pedig szerelem ide vagy oda, egyetlen kívülről érkező személy sem fog tudni változtatni.

Az ő erőfeszítései és elhatározása nélkül soha nem fog szűnni a probléma.

Te pedig hiába gondolod azt, hogy elegendő energiabefektetéssel képes leszel mások gondjait is kezelni a sajátod mellett, ha a problémás személy egy huszárvágással képes minden, a te segítségeddel megtett előrelépést lenullázni. Hiszen valójában te vagy az, aki előre löki őt, ahelyett hogy csak támogatnád és maga tenné meg a szükséges lépéseket.

Empatikus emberként nehéz elfogadni azt, hogy nem segíthetünk mindenkin, főleg akkor, ha úgy érezzük, hogy az említett személy megérdemelné a jobb életet. Mégis meg kell tanulnunk, hogy hol vannak a határaink, amiken túllépve túl sokat roncsolunk a saját életünkön. Egy párkapcsolat ideális esetben mindkét félnek segít fejlődni, hozzáad valamit mindenki életéhez. Ez azonban nem működhet úgy, hogy az egyik fél fejlődése elvesz valamit a másiktól.

A kapcsolatok célja nem lehet bármelyik fél „megmentése", az sajnos egy olyan feladat, amit mindannyiunknak önállóan kell megoldanunk, ha tetszik, ha nem.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted a "hőskomplexusos" emberek milyenek valójában?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.