"Nem lehetünk együtt, most még" - a talonban tartás azt jelenti, nem kellesz eléggé

Aki rajong az Így jártam anyátokkal című sorozatért, az biztosan emlékszik erre az ikonikus sorra: "Nem lehetünk együtt, most még...". Ez az a mondat, amivel talonban tartjuk a másik felet, aki nem az igazi, de arra kiváló, hogy legyezgesse kicsit a hiúságunkat, növelje az önbizalmunkat. Maximálisan elítélendő viselkedés, de tegyük a szívünkre a kezünket és ismerjük el, mi is tartalékoltunk már akár úgy is, hogy észre sem vettük, hogy ezt tesszük.

Hirtelen előbukkan a semmiből, folyamatosan ír, minden üzenetre azonnal válaszol, majd egyik pillanatról a másikra napokra eltűnik. Aztán újra megjelenik, mintha mi sem történt volna. Magyarázat vagy bocsánatkérés nincs, ellenben vannak bókok, viccelődések és flörtölés. A határt azonban sosem lépi át. Játék ez, amiben az egyik fél szíve a tét, a másik azonban nem veszi komolyan. Nem ígér semmit, de nem hagyja, hogy elfelejtsd. Amikor már éppen lemondtál volna róla, akkor biztos, hogy újra megjelenik és visszaránt. Nem akarod kérdőre vonni, és nem is nagyon van miért.

Amikor végre újra rád figyel, örülsz, amikor pedig eltűnik, akkor arról győzködöd magad, hogy nem is érdekelt. Ha ilyen dinamikájú a kapcsolat, akkor bizony talonban vagy tartva. Ami nagyjából azt jelenti, hogy nem kellesz neki eléggé ahhoz, hogy egy igazi viszonyba kezdjen veled, de ha a kiszemelt fél nem ér rá, vagy éppen mellőzi őt, akkor jó vagy egy önbizalomfröccsnek.

Miért tartunk valakit talonban?

Hiába borzalmas megélni, sajnos valószínű, hogy mi is tettünk már várakozó állásra embereket. Ha ezt valaki tudatosan csinálja, az a gerinctelenség magasiskolája, a szenvedő félnek azonban mindegy, miért alakult ki ez a helyzet, vagyis az nem mentség, hogy nem direkt csináltuk. Felmenthetjük magunkat azzal, hogy mi csak "haverkodni" szeretnénk, de ha őszinték vagyunk, akkor pontosan tudjuk, hogy ez nem igaz. Olyan emberekkel játsszuk ugyanis ezt a kegyetlen játékot, akikről tudjuk, hogy vonzódnak hozzánk.

Forrás: Shutterstock

Vagyis valójában nem az a cél, hogy egy barátságot építsünk, hanem az, hogy legyen egy olyan ember, akihez mindig visszatérhetünk, amikor szükséges. Mi irányítunk, hatalmunk van a másik felett, ami önbizalommal tölt el bennünket. Vagyis az, aki ilyen "kapcsolatot" tart fenn, szintén nem áll biztos lábakon. Ezért próbál másból töltekezni, ez azonban csak rövid időre csökkenti a szomjúságot, ezután mindig több és több kell ahhoz, hogy magabiztosnak érezze magát.

A talonban tartó fél tehát csak szeretne minden visszaigazolást bezsebelni, minden morzsára szüksége van, miközben ő (is) önbizalomhiánnyal küzd, más esetben nem lenne szüksége arra, hogy ilyen kegyetlen játékot űzzön valakivel. Jó, ha ezt megértjük, de ettől még ne nézzük el másnak, ha így bánik velünk, és jobb, ha nem reménykedünk abban, hogy ez a helyzet változni fog.

Soha nem leszünk elsők

Hollywoodi romantikus filmekben fordulhat elő az, hogy egy ilyen függő viszonyból tényleges kapcsolat alakul ki, de a valóságban ez nagyon ritkán történik meg. Jobb, ha ezt minél előbb tudatosítjuk magunkban, mert addig, amíg reménykedünk, nem fogunk elszakadni. Nagyon nehéz elfogadni, hogy valaki számára nem vagyunk elég jók, ezért próbálunk még jobbak, még odaadóbbak lenni, de valójában ezzel csak bebetonozzuk magunkat ebbe a helyzetbe. Addig, amíg elérhetőek vagyunk, amikor a másiknak szüksége van ránk, ő irányít. Megpróbálhatjuk megfordítani a játszmát, de még ha sikerülne is, egy ilyen alapból sosem lesz igazi, mély kapcsolat, hiszen az egyik fél csak kihasználja a másikat, a másik pedig a vágy legfőbb tárgyává szeretne válni. 

Nyitókép: Shutterstock