magazin kibeszélő párkapcsolat önmegvalósítás toxikus kapcsolat
Először édesanyám barátnője ültette el a bogarat a fejemben. Korábban is ő kapart össze, s most elmondta a véleményét arról, amit akkor még nem akartam látni, de a hallottaktól egy részem elpusztult.

Azt mondta: „bármennyire is akarod, hogy ez a kapcsolat működjön Bálinttal, ha ő nem akar előre haladni a közös életetekben és a problémák elől homokba dugja a fejét, akkor nem lesztek sokáig együtt. Ő egy egyszerű, fiatal pasi, akivel nincs semmi baj, csak egy idő után kevés lesz neked és később kijönnek az intellektusbeli különbségek. Máris túlhaladtad".

Bántottak szavai. Fájt, mert én is éreztem a meg nem értettségemet, mégsem akartam hallani az igazságot. Többé már nem tudtam úgy magunkra nézni, mintha ne lenne nyilvánvaló és elkerülhetetlen a kapcsolat végkimenetele. Nem csak anya barátnője mondta ezt, hanem a segítőm is hasonlóképpen vélekedett az alapján, amiket meséltem neki rólunk. Végül a legutolsó találkozás alkalmával vallottam be neki, hogy kezdem érteni, amiről korábban oly sokat beszélgettünk.

Hiába mondja el valaki a véleményét vagy esetleges spekulációját, ha mi nem vagyunk nyitottak arra, akkor úgysem látjuk be a másik igazát.

Még akkor sem, ha jóval korábban ott volt a levegőben az a megannyi jel, amiből tudhattam volna: hahó kislány, láss már tisztán! Gyáva voltam, mert nem tiszteltem meg az életemet azzal, hogy magamat előrébb helyezzem. Meghunyászkodtam, ragaszkodtam és kapaszkodtam, mert jobbnak láttam megtartani a partneremet és minden eszközzel dolgozni akartam a kapcsolatunk megőrzésén. Belefáradtam.

Forrás: Shutterstock

Sokáig elég volt a bohémkodás, a nevetés és alapból is azt vallom, hogy ez elképesztően fontos eleme egy kapcsolat mindennapjainak. Megnevettetni a másikat vagy jót nevetni egymáson – nem kinevetni, ez fontos különbség. Igen, kell ez, viszont ebben nem merülhet ki valakivel a társas létezésünk.

Ha nem tudunk olyan dolgokról beszélni, amik előre visznek két embert, - például a közös célok vagy családalapítás -, akkor csupán nevetéssel nem fejlődik a kapcsolat.

Elképesztően más lett az érdeklődési körünk: engem érdekelt az irodalom és kultúra, a társadalom, ellenben őt teljesen más kötötte le: informatika és játékok, de mégsem ez volt a legnagyobb különbség. Én elhittem, hogy álmodni ér. Mindig hittem abban, hogy sosem fogok olyannal foglalkozni, ami nem tesz boldoggá. Ő viszont mindig elvette a reményemet és szavaival a földhöz láncolt. Ő úgy fogalmazott, hogy a realitás talaján tart, de valójában ezzel csak visszahúzott. Azt éreztem, ha minden így marad, akkor csak távolabb kerülök a megálmodott életemtől.

Írni akartam. Sok bántást kaptam tőle, amikor ingyen dolgoztam, csupán azért, hogy fejlődjek és tanuljak a szakmáról. Egy évig "csak" a tapasztalást nyertem belőle, és ő ezt úgy látta, hogy semmire se megyek az igyekezetemmel. Nekem mégis ott lebegett a szemeim előtt, hogy hiába nem kapok tőle támogatást, akkor is megyek tovább az utamon.

Nem találkozott az intellektusunk és az életről való gondolkodásunk. Nem tudtunk együtt fejlődni, így a közös jövőnkről szőtt reményeim szertefoszlottak. Igen, van az, amikor fel tudjuk húzni a másikat és együtt tudunk haladni, de mi van, ha évek alatt sem történik változás?

Álmom volt, hogy együtt haladjunk a végtelenségig, s tovább. Hittem abban, hogy az ő öreg, ráncos kezeit fogom negyven év múlva is. De el kellett fogadnom, hogy nem kísérhetek tovább valakit, aki valójában sosem értett meg engem.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.