szerelmi bánat kibeszélő bánat Takotsubo-szindróma megtört szív szindróma
Hirtelen összeomlik minden. Levegőért kapkodsz, mégis úgy érzed, megfulladsz. A mellkasod szorít, a kezed remeg. Az arcod sápadt és talán még a hideg verejték is kiver. Éreztél már hasonlót? Mondjuk, amikor a párod azt mondta, nem akar tovább veled lenni? Mintha meghasadt volna a szíved...

Az érzelmek láthatatlanok, ugyanakkor – még akkor is, ha valaki titkolni szeretné őket – mégis nyomon követhetőek. Ha dühösek vagyunk, szikrázik a szemünk, megfeszül a szánk. Ha izgatottság lesz rajtunk úrrá, kipirulunk, izzad a tenyerünk, talán még a hangunk is remeg. A félelemtől ledermedünk, a szerelemtől pedig sokszor enni sem tudunk. Tehát az érzelmek igenis valós „tüneteket" okoznak, amelyek sokszor akár veszélyesek is lehetnek.

Amikor darabokra törik a szíved

Ki ne élt volna már át egy sokkoló szakítást. Amikor a semmiből elhangzik az ítélet: nem kellesz. Hiába az esetleges szép csomagolás, a kedves tálalás (nem a te hibád, én nem vagyok alkalmas, elég érett stb.), a lényeg ugyanaz, s az elutasítás bizony fáj. Fáj a léleknek és sokszor fáj a testnek is.

  • Lehet ez egy hosszú kapcsolat vége, amikor az egyik fél azt várja, hogy új szintre lépnek és az egymás mellett eltöltött sok évet megpecsételik egy eljegyzéssel. De helyette a nagy bejelentés a szakítás.
  • Vagy egy válás, amikor tizenöt év együttlét után jön a vallomás: már nem szeretlek. Esetleg: már mást szeretek. Az elhagyott fél pedig csak áll ott és fogalma sincs róla, mi történt.
  • Netán egy negyven évig tartó boldog házasság, amelynek egy hirtelen haláleset vet véget. Az élet alkonyán egyedül maradni és elveszíteni azt, akivel hosszú évtizedeken át szinte egyek voltunk.
    Forrás: Shutterstock

Csoda, ha ilyen helyzetekben meghasad, sőt apró darabokra törik a szív?

A lelki megrázkódtatás, a visszautasítás és a fájdalom bizony valóban képes kárt tenni a szívben, így a „meghasadt a szíve", „összetört a szíve" kifejezések nem csupán üres frázisok. A lélek fájdalma ugyanis sok esetben semmivel sem gyengébb, mintha fizikailag sérülnénk meg. Ha eltörik a karunk, az fáj és mindenki megérti, ám ha valamilyen érzelmi sokk ér bennünket, arra sokan csak legyintenek, holott egyes kutatások szerint a fizikális és lelki fájdalom az agyban ugyanazon a helyen képződik. Sőt, az átélt lelki trauma komoly,szívrohamhoz hasonló tüneteket okozhat.

A Takotsubo-szindróma, amikor valóban meghasad a szív

A Takotsubo-szindróma, a szívizom működési zavara, amelyet egy hirtelen érzelmi sokk vagy elfojtott stressz vált ki. Ilyenkor a szívizom egy része lebénul, a vér pumpálása elégtelenné válik, amely szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez vezethet. A betegséget először japánban diagnosztizálták, a nevét pedig onnét kapta, hogy az „összetört szívű" emberek szíve a poliphalászok által használt edényre, a takotsubora hasonlít.

Az összetört szív-szindróma tünetei a szívrohamhoz hasonlóak, bár koszorúér elzáródás nem történik és a jelenség is általában átmeneti, mégis az érintettek 1-2%-a bele is hal ebbe a betegségbe.
A tünetek a nőknél jóval nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek, mint a férfiaknál és előidézheti őket bármilyen érzelmi megrázkódtatás: egy szakítás, egy válás, egy haláleset, de akár zaklatás, erőszak, komoly anyagi gondok vagy egyéb, extrém stresszel járó helyzet. Az érintett ilyenkor rendkívül erős mellkasi fájdalomra panaszkodik, amely heves szívdobogással, nehézlégzéssel és kilengő EKG értékekkel párosul.

A jelenséget általában kórházban, gyógyszeres terápiával kezelik, amely nagyjából egy hétig tart. Bár a felépülési arány 98-99%, szövődményként előfordulhat szívritmuszavar vagy tüdőödéma, ráadásul akinek egyszer már „megtört a szíve", annak számolnia kell azzal, hogy erős stresszhatás következtében bármikor kiújulhatnak a tünetei.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.