magazin Újév kibeszélő fogadalom újévi fogadalom
Jövőre lerakod a cigit, igaz? Jobban odafigyelsz az étkezésre, és még sportolni is eljársz majd? December 31-ével varázsütés-szerűen lezárul egy időszak, és január elsejével teljesen újjászületsz, megváltozol? Ugyan kérlek, ezt te sem gondolod komolyan...

Elmondom mi a legnagyobb probléma ezzel a fogadom-nem fogadom dologgal: súlytalan, hiteltelen. Ha meg akarnál változni valamiben, vagy meg akarnád változtatni a szokásaidat, bármikor megtehetnéd, nem kéne fogadalmakat tenned, meg dátumokhoz kötnöd. Ma, holnap, január 1., február 2., nem számít. Ha tényleg komolyan gondolod, már megtetted volna/minél előbb megtennéd.

Aztán ott van az a kérdés is, hogy mi történik akkor, ha nem sikerül betartani a fogadalmad. Lényegében semmi. Nincsenek következmények, max hiteltelenné válsz egy-két ember szemében, de hát milyen kis ár ez azért, hogy tovább dohányozhass, nem igaz? Csak aztán nehogy túl késő legyen, amikor tényleg megpróbálod lerakni... (ne próbáld, tedd vagy ne tedd).

Szép dolog ez az újévi megtisztulás, meg tiszta lappal kezdés, de valljuk be, úgy hülyeség, ahogy van. Ha január 2-án nem bírod megállni, és zabálsz egy hatalmasat, akkor már kuka az egész év, és majd jövőre próbálkozol újra? Ugye hogy butaság. Bármikor elkezdhetsz diétázni, nem csak újévben, meg nem csak „holnaptól". Ha zavar mennyit zabálsz/nassolsz, vegyél vissza, dátumtól függetlenül.

Jobban odafigyelsz majd a másikra a kapcsolatban, igaz? Ne haragudj, hogy megkérdezem, de eddig miért nem figyeltél oda jobban? Sőt, tovább megyek: szereted, vagy nem szereted? Ha szereted, akkor eddig sem lehetett probléma az odafigyelés, és nincs is szükség újévi fogadalmakra. Ha viszont eddig sem figyeltél oda rendesen, akkor lehet, hogy van egy rossz hírem...

Forrás: Shutterstock

Minden fogadalom – legyen az újévi, vagy bármilyen – alapja, hogy valami nem stimmel az életedben, és ezt felismered, sőt felmerül benned a vágy, hogy változtass rajta. Eddig jó. Ezek az elhatározások viszont sokszor komolytalanok, amikkel csak önmagadat vered át, és önmagadnak okozol csalódást. Persze csak akkor, ha nem sikerül betartanod őket. Ha sikerül, akkor nem szóltam, és le a kalappal előtted. De valljuk be, ez szokott kevesebbszer előfordulni. Sajnos.

Olyan esetben tudom elképzelni, hogy tényleg „működik" az újévi fogadalom, ha olyasmit fogadsz meg, hogy igyekszel türelmesebb lenni, sikeresebben kommunikálni, több mérföldkövet elérni a munkádban, ide és ide szeretnél eljutni 1 év alatt. Így rendben van, mert ez egyfajta megvalósításra váró terv, konkrétumokkal. Pl. ha májusig nem léptetnek elő, keresek egy jobb állást, ahol jobban megbecsülnek. Legyen így! Bár az is igaz, hogy megint csak független lehet az újévtől, bármikor kitűzhetsz ilyen célokat.

Na de elég itt a világfájdalomból, itt az ideje, hogy összekapd magad, fejezd be ezt a cikket, küldd el, aztán harapj valamit, és fejben rakd össze a jövő évedet, viszont nagyon fontos: ne fogadalmakat tégy, hanem szedd össze miket és mikor szeretnél elérni, aztán ennek alapján indulj neki az új évnek. Ha bízol magadban, menni fog!

U.I.: igen, ez az egész cikk egy levél volt önmagamhoz.

Nyitókép: Shutterstock

Neked van újévi fogadalmad 2022-re?

5 újévi fogadalom, amit általában senki sem tart behttps://she.life.hu/herself/20201222-az-ujevi-fogadalomnak-akkor-van-ertelme-ha-komolyan-is-gondolod.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.