magazin nők család She.hu férfiak gyerek
„Te ezt nem értheted, neked csak lányaid vannak!" – Anyósom vágta ezt anyám fejéhez egy családi karácsony alkalmával. Ha visszavágásról van szó, anyámat aztán nem kell félteni, de ezúttal köpni-nyelni nem tudott.

Harminc éves volt a férjem, amikor összeköltöztünk, addig a szüleivel egy házban élt, édesanyja legnagyobb örömére. Az öt évvel idősebb nővére fiatalon férjhez ment, gyereket szült, elvált. Gyakorlatilag elmenekült otthonról, mert az anyjával egyáltalán nem jöttek ki, és ez a mai napig is így van. Nem mintha a sógornőm borzalmas alak lenne, ő viszi a szüleit vásárolni, kirándulni, nyaralni, orvoshoz és hozzánk is, ha nagyon szeretnének jönni – de nem igazán akarnak -, hanem mert anyósommal, akinek a 21. században is csak egy gyereke meg egy lánya van, egyszerűen képtelenség kijönni, hacsak nem vagy fiú. Még akkor sem könnyű, mert neki mindig igaza van, ő mindig a legokosabb, a legjobb, és különben is, nem itt tartana a világ, ha mindenki úgy gondolkodna, mint ő. De ez már egy másik téma.

Szóval a mindig okos anyósom, aki bánatában még egy évvel a fia elköltözése után is zokogott, hogy ő azt hitte, hogy örökre és haláláig, és micsoda ember vagyok én, hogy elvettem tőle, eljött hozzánk, hogy együtt ünnepeljük Jézus születését és persze a szeretetet. Ahhoz képest, hogy karácsony volt, alig mosolygott, végig igyekezett fancsali képet vágni, hogy érezzük, ő aztán nem boldog, ő elveszítette a fiát, ráadásul én is csak lányt tudtam szülni, aki aranyos, aranyos, de felnő és akkor is csak lány marad. És a lányok bizony hálátlanok, nagypofájúak, sosem értenek egyet az anyjukkal, ráadásul teljesen haszontalanok.

Forrás: Shutterstock

Közeledett a búcsú ideje, 300 kilométer az 300 kilométer, időben el kell indulniuk. A férjem, akit már gyerekkorában is rettenetesen zavart az anyja világképe, a kanapén ült, ő már elköszönt, amikor az anyja odalépett, lehajolt és puszilgatni kezdte. A páromról tudni kell, hogy épp az anyja miatt utálja, ha így közelednek hozzá, vörös lett a feje, a mindig nyugodt ember kitörni készült. Az én drága anyukám ezt észrevette, s hogy ne végződjön veszekedéssel az amúgy sem túl vidám hétvége, kedvesen azt mondta: „Hagyd már békén, felnőtt férfi, látszik, hogy zavarja, hogy puszilgatod, mint egy gyereket!" Mire a következő választ kapta: „Te ezt nem értheted, neked csak lányaid vannak! Fogalmad nincs milyen szeretni és elveszíteni egy férfigyereket!"

Sosem értettem a gyerekek közti különbségtételt, de a nemi alapút végképp nem. Az meg, hogy egy társasházi lakásban mitől lesz hasznosabb a fiú, mint a lány, teljes rejtély. Mert régen, a „vevőlegények" és „asszonyi állatok" idejében érthető volt - ha mai fejjel el nem is fogadható -, ez a fajta megkülönböztetés, részben bibliai okokból - Évába az Úr nem lehelt lelket -, részben hasznossági szempontok miatt - a földeken nehéz fizikai munkára a lányok kevésbé voltak alkalmasak -, jobban örültek, ha fiú született. De ennek manapság már semmi jelentősége nincsen, sőt, ha nagyon őszinték akarunk lenni, egy már idős szülő sokkal inkább számíthat a lánya gondoskodására, mint a fiára.

A férjem is ugyanígy gondolhatja, mert búcsúzóul azt mondta az anyjának: „Becsüld meg jobban a lányodat, mert leszel még öregebb is, és nem én leszek az, aki majd rohangál hozzád, megetet és ellát, gondoskodik rólad, hanem a lányod!" Anyósom dérrel-dúrral kivonult az ajtón, a sógornőm pedig hálásan mosolygott az öccsére. A megkülönböztetés miatt gyerekkoruk óta rendezetlen kapcsolatuk ekkor változott meg és lett végre igazi testvérszövetség.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.