Az sosem rólad szól, ha valaki szakítás helyett szó nélkül felszívódik

magazin kibeszélő csalódás párkapcsolat ghosting szakítás elutasítás
Milyen világot élünk? Egy olyan szokás van egyre inkább terjedőben, ami fölött, - valljuk be -, nem tudok és nem is szeretnék napirendre térni, ez pedig a „ghosting", vagy a szó nélküli eltűnés. Bármilyen emberi kapcsolatban tisztában kell lennünk azzal, hogy benne van a pakliban, hogy egyszer véget ér, már nem egyfelé megy két ember útja, de végtelenül meghatározó, miként szakítunk.

Egy kapcsolat elején, főleg több kudarc után különösen nehéz megnyitni a szívünket, de mégis megtesszük, mert mindenki vágyik egy másik emberrel való összetartozásra. Elindul valami, egy ígéretesnek tűnő összekapcsolódás, úgy tűnik, minden rendben, egyre többet beszélgetünk, egyre többet vagyunk együtt, lassan-lassan felolvad a szív jege és belesimulunk egy szépséges történetbe. Aztán egyszerre, érthetetlen okból és módon a másik fél szó nélkül eltűnik, semmire nem reagál, s mi csak állunk értetlenül, sokkolva, fájó szívvel.

Egy szakítás fáj és idő kell a feldolgozásához, de egy ilyen esetben, amikor nem tudod, mi volt a baj, mert a másik egyetlen szó nélkül, egyik pillanatról a másikra, magyarázat nélkül lép ki az életedből, súlyos krízist élsz át. Sokkal súlyosabbat, mint amikor tisztában vagy a miértekkel, hiszen ott maradsz az emlékekkel, a döbbenettel, a hiába keresett válaszok hiányával. Soha nem fogod megtudni, mi volt a baj, ez a kérdés mindig nyitott, megválaszolatlan kérdés marad, te pedig tanakodhatsz magadban, veled volt-e a baj, kettőtökkel volt-e gond, esetleg a másikkal, mit nem csináltál jól, miért hagyott el az, akivel látszólag minden harmonikus és szép volt?

A ghosting azért is fáj jobban, mint egy megbeszélt elválás, mert nem csak az elutasítást tapasztaljuk meg, de magyarázatot sem kapunk, ez pedig olyan agyi területeket aktivál be, amelyek teljesen azonosak a fizikai fájdalommal, s minél többször élünk át ilyen szakítást, annál kevesebb endorfin – boldogsághormon – termelődik a szervezetünkben, s egy idő után a lélek fájdalma áttevődik a test szintjére is.

Forrás: Shutterstock

Sovány vigasz, de a szakítás ilyen formája nem rólad szól. Nem arról szól, hogy te voltál alkalmatlan, hogy rosszul csináltál valamit, hogy nem voltál elég jó, vagy éppen túl sok voltál. Egyedül a ghostingolóról szól: arról, hogy gyáván elkerüli a konfliktust, az építő vitát, képtelen építő módon rendezni a problémáit, ezért inkább az eltűnést választva egyszerűen kilép az életedből. Ez is a passzív-agresszió egy fajtája, ami teljesen lerombolja a másikat, aki ott marad a kétségeivel, a fájdalmával és még csak magyarázat sem áll a rendelkezésünkre, hogy annak segítségével rálássunk magunkra, a másikra, a kapcsolatunkra, s a miértek feldolgozásával tovább léphessünk.

Tény, egy szakítás soha nem könnyű. De tény az is, senki sem viselkedhetne így egy másik érző lénnyel, akkor sem, ha egyszerűbb szó nélkül kislisszolni a kellemetlen helyzetből. Ma úgy tűnik, a szakításnak sincs már etikettje, egyre többen választják, hogy szó nélkül elsétálnak, eltűnnek, ignorálják a másikat. A másik elé állni és a szemébe mondani, ennyi volt, sokszor nehéz és félelmetesnek is tűnik, fájdalmas is, de mégis sokkal tisztességesebb felvállalni a döntésünket, mint feldolgozhatatlan élményt okozni a másiknak, akivel korábban megosztottuk a napjainkat.

Nyitókép: Shutterstock

Te választottad valaha a ghostingolást szakítás helyett?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.