stressz ideg magazin stresszevés
Nincs a világon olyan ember, aki ne találkozott volna még szembe a stresszel, hiszen ez az élet természetes velejárója. Érdemes azonban tenni a csökkentéséért, és arra törekedni, hogy megszüntessük a forrását. Ha ez mégsem sikerül, akkor viszont itt van néhány remek praktika, ami nekem is bevált!

Sokan dobálózunk azzal, hogy stresszesek vagyunk, és még a 12 éves is azt harsogja, milyen sok stressz éri őt egy nap. Legyinthetünk rá, mégis mit tudhat egy kisgyerek a stresszről, de gondold csak végig.

Ez a természetes testi-lelki reakció életünk során végig velünk van, és láthatatlanul bukkan fel a jobb, és a rosszabb pillanatokban egyaránt.

Stresszelünk, hogy finom-e a főztünk, hogy mi lehet a szeretteinkkel, hogy elég jók vagyunk-e, hogy hogyan teljesít a gyerekünk a suliban, hogy milyen lesz a vérvételünk eredménye, de stresszelünk életünk jó pillanatai előtt is. Utóbbiból következik, hogy kis mennyiségben kifejezetten hasznos a stressz, de mit tegyünk, ha ez határozza meg a mindennapjainkat?

Én alapvetően szorongó, stresszes embernek tartom magam, valószínűleg ez a maximalizmusomból adódik. Folyton aggodalmaskodok mindenen, és mások életének a terhét is magamra veszem, még akkor is, ha nem bírom el. Az évek alatt megtanultam, hogy nem vagyok Teréz anya, és nem tudom mindenkinek a problémáit megoldani, és óriási közhely, de mégis igaz,

mindenki a saját életéért és boldogságáért felelős.

Forrás: Shutterstock

Sokáig stresszevő voltam, és későn kaptam észhez, hogy a felszedett 8-10 kiló nemcsak a lustaságomnak és az ülőmunkának köszönhető, hanem annak, hogy ha idegeskedek, betömök magamba egy csomó chipset, gyorskaját és csokit. Aztán megmagyaráztam magamnak, hogy nekem ez jár, ez a jutalmam. Ezzel szerencsére segítség nélkül leálltam, amikor szembesültem a valósággal, hogy a combjaim helyén két fatörzs van, és vinnyognak a farmerjaim, miközben próbálom a szárukat magamra gyömöszölni, a nadrágom gombját pedig a szentlélek tartja a helyén. Emellett lehangolt voltam, ingerült, rosszul aludtam, amit a pasim is elég rosszul kezelt, és állandóan fájt a fejem.
Ezen a ponton kezdtem el agyalni, mit kéne tennem, hogy egészségtelen praktikák helyett tudatosan óvjam magam a stressztől. Azt tudtam, hogy változtatnom kell a napirendemen, és többet kell pihennem, és megfogadtam, hogy innentől máshogy reagálok a stresszes helyzetekre. Legalábbis igyekszem.

Ami nekem bejött

Ha valaki felidegesít, elszámolok 10-ig, mély levegőt veszek párszor, és megpróbálom visszanyugtatni magam. Elképzelem, hogy egyedül ülök egy tengerparton a homokban, kókuszlevet szürcsölgetve, és ez az esetek 90%-ban be is jön: megnyugszom. Emellett hetente kétszer egy órát sportolok, és ez az idő csak a bennem felgyülemlett feszkó levezetéséről szól. Imádok futni, max hangerőn hallgatva a zenét. Ha nincs erőm futni, fogom a kutyámat, és elmegyünk sétálni, akár órákat is képes vagyok vele mászkálni. Sokszor ilyenkor oldok meg magamban egy csomó problémát, és végig gondolom, mit kéne máshogy csinálni. Emellett imádom az illatgyertyákat, és egy kád forró vizes relaxáló fürdő és egy bögre citromfű tea is sokszor megment egy stresszes nap után. Nem vagyok álszent, így nem titkolom, hogy néha egy (vagy több) pohár finom borral és egy szál cigivel vezetem le a stresszt, és igen, van az a helyzet, amikor kiabálok, csapkodok, vagy összetörök valamit, de igyekszem a fentieket alkalmazni, ha úgy érzem, felzabál az ideg.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.