A férjem okozza a legtöbb stresszt az életemben!

Egy kutatás szerint a nők számára a férjük jelenti a legnagyobb stresszfaktort. Menten felszedem a hajópadlót, hát hogy a csudába lehet ez? Egy férjnek mentsvárnak, támogatónak, a lelkünk felemelőjének kellene lennie, nem pedig annak, aki romba dönt bennünket.

Pedig ez derült ki az amerikai TODAY Moms kutatásából, amelyben több mint 7000 anya vett részt, és a stressz szintjüket vizsgálták. Kérem szépen, az anyák 46%-ának a férje nagyobb stresszforrást jelent, mint a gyerekei?

Az anyák arra panaszkodnak, hogy párjaik inkább nagy gyerekek, mintsem egyenrangú partnerek. A felmérés szerint leginkább azt hangsúlyozzák, hogy nincs elég idejük a nap folyamán megtenni mindazt, amit kellene. Lehetetlen vállalkozásnak érzik, hogy háztartást vezessenek, gyereket neveljenek és még a férjük igényeit is maximálisan kielégítsék. Ha pedig megpróbálkoznak vele, abba jóformán belerokkannak. Mindent egyedül csinálnak, és ebből kifolyólag minden felelősség az ő nyakukba szakad.

Stresszelnek, hogy sikerüljön időben végezni a házi munkával, olyat főzzenek, amit mindenki megeszik, közben paráznak a gyerekeik testi és lelki jólétéért és jövőjéért. De még azért is, hogy a férjük vajon elégedett, boldog-e mellettük - nehogy kikacsintgasson, mert boldogtalan otthon, vagy mert nem kap meg mindent. Mindenütt csak a megoldásra váró probléma veszi őket körül, és közben semmi idejük sem marad magukra.

Mindezek tetejébe, nem kapnak segítséget, de még egy köszönömöt sem. A férjek nem csinálnak semmit, legalábbis nem eleget. Nem állnak az oldalukra a vitás kérdésekben, és lelki szinten sem támogatják őket eléggé. Szerintük a férj a ludas - és ez baj.

Hal Runkel, az atlantai terapeuta, megdöbbent azon, hogy a feleségek a férjeiket kiáltják ki fekete báránynak, és nevezik legfőbb stresszforrásuknak. Nagy gond, ha egy feleség erre a következtetésre jut. Ám ez nem jelenti azt, hogy a férj valóban bűnös. Nem lenne szerencsés, ha a Feleségek Ligájának e heti ülésén megszavaznák, hogy a férjek tehetnek mindenről.

Forrás: Shutterstock

Ettől még szó sincs arról, hogy a nők képzelődnek vagy felnagyítják a problémákat. Szerinte a problémát nem a férfi, hanem a házasság jelenti. Ugyanis a házasság bonyolultabb kapcsolat, mint a szülő-gyerek viszony. Hála az égnek, a megkérdezett nők nem azt emelték ki, hogy a férjük alkoholista, veri őket, vagy épp a pénzüket szórja el. A probléma igazából a férjek figyelmetlenségében rejlik.

Figyelmetlenek, mert nem tehermentesítik a feleségeket - részben sem. Figyelmetlenek, mert nem törődnek a nejük lelki világával, és nem kezdeményeznek olyan beszélgetéseket, amelyek feltárnák a feleségek gondjait, hogy megoldást találhassanak rájuk. Nincs közöttük nyílt, őszinte kommunikáció. Legfeljebb hangos szó és panaszkodás, de abból meg nem lehet várat építeni.

Szóval ahelyett, hogy a férjünket hibáztatnánk, és a sok stresszel lassacskán előidéznénk egy gyomorfekélyt vagy egy stroke-ot, egyszerűen csak beszéljünk a gondról! Banálisan egyszerűnek tűnik? Pedig itt kezdődik minden. Normális hangnemben, nyugodtan elmondjuk, ami a szívünket nyomja, majd türelmesen és megértően végighallgatjuk a partnerünket. Azután a segítségét kérjük, hogy olyan kompromisszumokat állítsunk fel, amelyekkel mindenki jól jár.

Ne felejtsük el, a feleség is lehet stresszfaktor! Bár a lelkünket kitesszük a férjünkért, de mi is hagyhatunk magunk után kívánnivalót. A férjeknek is szükségük van megértésre és elismerésre. Az nem megoldás, hogy ujjal mutogatunk egymásra és versengünk a "Ki a jobb házastárs" díjért. Közös erőfeszítéseket kell tenni a jobb kapcsolatért. Mindkettőtöknek dolgozni kell azért, hogy a férj ne stresszforrás, hanem a lelki béke és boldogság kútja legyen.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek