gyerek kisbaba Herczeg Zsuzsa érintés Vadidegen simogatás
"Te ne simogasd és csókolgasd az én gyermekem!" - háborodik fel számos szülő. "De miért? Mi baja lesz? - kérdezik sokan. - Van annak a gyereknek immunrendszere, még jót is tesznek neki a baktériumok."

De aki így gondolkodik, az vajon a saját csecsemőjét is kézről kézre adja, és jó szemmel nézi, ha idegen nénik és bácsik simogatják és csókolgatják? Ja, hogy ezeknek az embereknek nincs is gyerekük - vagy csak szerencsések voltak, és az ő csemetéik megúszták az ilyen "atrocitásokból" eredő betegségeket.

Ismerős a szitu, amikor vadidegen emberek belelihegnek a csecsemőd arcába, és mindenáron fogdosni, simogatni akarják? Igen, a cukiság faktor előhívja mindenkiből ezt az ösztönt, na de ezzel tudni kell bánni is. És nagyon nem a pár napos, hetes, hónapos csecsemőkön kellene kiélni a dédelgetési vágyat.

Gondolkozz, mielőtt baktériumfóbiás, hisztis p.csának titulálod az anyukát, aki próbálja megvédeni ezektől a gyermekét - és cinikusan elküldenéd, hogy kezeltesse ki magát a "fóbiájából".
Mert melyik a magasabb rendű szükséglet? Az, hogy kielégíthesd a simogatási ösztönödet, vagy az, hogy megkíméljük a gyereket azoktól a betegségektől, amiken nem feltétlenül kellene átesnie? Az, hogy neked esetleg kiváló az immunrendszered, nem jelenti azt, hogy másnak is az. Van, aki megbirkózik egy-egy betegséggel könnyedén, más azonban akár bele is halhat.

Forrás: Shutterstock

Számtalan összetevője van annak, hogy egy adott időszakban kinek milyen az immunrendszere. Vagyis attól, hogy te azt szajkózod, hogy "de mi a homokot is megettük, és milyen fittek vagyunk", még ez nem válik megfellebbezhetetlen igazsággá. Hány és hány ember küszködik ma allergiával, autoimmun betegségekkel, különböző ételallergiákkal stb.? Igen, ők a te korosztályod, azok, akik a homokot is megették. Akkor hol van az a híres immunrendszer, ami megfelelően működik?

Na de a csecsemők, gyermekek védelmében igenis törekedni kell arra, hogy minél kevesebb potenciális fertőzésnek tegyük ki őket. Mert még ha szerencsésen meg is ússzák a szövődményeket, nem kell, hogy szenvedjen az a gyerek - mert kis odafigyeléssel el is kerülhető egy betegség.

Azaz kedves tökéletes immunrendszerű embertársaim, mielőtt megköveztek egy, a gyermekét féltő anyukát, gondoljatok arra: nem vagyunk egyformán ellenállóak. És lehetnek olyan veleszületett vagy szerzett betegségei is egy kisbabának, amik miatt az édesanyja azt szeretné, ha csak távolról csodálnátok a gyermekét - akármilyen cuki is.

Vagy tudod, mit? Nyugodtan mondj rá bármit, de akkor sincs jogod veszélybe sodorni valakit a felelőtlenségeddel. Ezért mielőtt rávetnéd magad egy csecsemőre, gondolj arra: te pár nap múlva emlékezni sem fogsz a betegségedre, neki azonban kihatással lehet akár az egész életére.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.