gyerek Petrás Lilla cuki pozitívum gyereknevelés gyerekvállalás
"Én bizony nem fogok évekig nem aludni, csak azért, mert olyan cuki a gyerek gügyögés" - hallom sok fiatal szájából. És nincs is ezzel semmi baj. Életkori sajátosság, majd kinövik.

Most gondoljunk csak bele, amikor egy gyerek megtudja, hogy mi is az a szex, akkor az első reakciója az, hogy "fúj". Pár évvel később meg már máson sem jár majd az esze. Ez egyszerűen azért van, mert mindennek megvan a maga helye és ideje. Ami most még "jaj ne", az pár év múlva olthatatlan vágyunk tárgya lehet. Így van ez a gyerekvállalással is.

A gond csak az, hogy a fogyasztói társadalom annyira sulykolja az individualizmust, hogy könnyen "beragadhat" a rettegés attól, hogy véget ér az élet, amint szülővé válunk. És nem fogok hazudni, egy bizonyos szempontból véget is ér sok minden, ami addig az életed része volt. Mi több, tényleg nem éri meg hosszú évekig tartó kimerültséget és lekorlátozottságot bevállalni, csak mert "oooolyan cuki". A zsiráf is cuki, mégsem hozom haza.

Ezért - bár még csak 5 hónapnyi tapasztalattal rendelkezem - megpróbáltam összeszedni, hogy mi az, amit a gyerekvállalás igazán ad. Az, ami miatt azt mondom, megéri a sok lemondás.

1. Bónusz erőforrás

Sok mindent csinálunk végig erőből. Méghozzá többféle erőből. Van, amit szeretetből csinálunk végig, vagy a szerelem miatt "bírjuk ki". Van, amikor barátságból veszünk magunkon erőt, és teszünk meg bizonyos dolgokat. És van, amikor ambícióból vagyunk kitartóak. Ha a diplomád múlik rajta, akár egyetlen éjszaka alatt is bemagolsz 130 oldalt. Te, aki amúgy az Anyám tyúkját is alig bírtad megjegyezni.

Na, amikor szülő leszel, rájössz, hogy volt még egy ládika a lelkedben. Abban egy teljesen újfajta erő lakozik, ami eddig hozzáférhetetlen volt. Bevallom, én nagyon élvezem az "új, erősebb önmagam". Ebben a szorongásokkal és bizonytalanságokkal teli világban jó érzés néha őszintén lenyűgözni önmagunkat.

2. Több értelme lesz a dolgoknak.

Szingliként is nagyon élveztem a nyaralásokat - barátnőkkel, családdal, vagy épp egyedül. De amikor rám talált a szerelem, ezerszer jobban vártam az utazásokat. Ebben nincs semmi rendkívüli, a szerelem már csak ilyen. Színesebb, ízesebb, fényesebb lesz tőle minden. Akkor miért olyan felfoghatatlan, hogy a gyerek is tud ilyen "varázslatot" előidézni?

Egyszerűen több értelme lesz mindennek, ha van a világban valaki, akinek te vagy az anyukája, apukája. A munkádnak, a lakás csinosításának, a vitaminszedésnek - és még a párkapcsolatod ápolásának is tud egy kis extra motivációt adni. Mert már nemcsak magadnak és a párodnak tartozol annyival, hogy nem hagyjátok kihűlni a szerelmeteket, hanem a gyerek is megérdemli, hogy ne essen szét a család.

Forrás: Shutterstock

3. Mindfullness a köbön!

Nem tartom magam egy megkeseredett nyárspolgárnak, de amióta gyerekem van, többet nevetek és újra felfedeztem a világban a játékot. Amikor leülök vele játszani, én is újra meg tudom élni, hogy milyen érdekesek is a színek, a formák, a zajok. Amikor altatom, etetem, várok, hogy felébredjen, muszáj ezer százalékig csak rá figyelnem, vagy épp hosszú percekig csendben lennem. Se telefon, se könyv, se tévé. Eleinte egy 5 perces üresjárat is megőrjített. De már 40 percig is békésen el tudok mélyülni a jelenben.

4. Megbékélsz a múltaddal.

Már egyetlen tapasztalatod sem lesz hiábavaló. A csalódásaid, a kudarcaid, a kis kifejlesztett trükkjeid, a bravúros megoldásaid - mind irányjelzők lesznek a gyereked számára. Kicsit halhatatlan leszel. Legalábbis olyan értelemben, hogy mindent átadhatsz valakinek, amit az életről tudsz. Persze van egy csomó dolog, amit barátoknak, kollégáknak, tanítványoknak, olvasóknak is átadhatsz.

De a teljes egész lényedet, az emberségedet a gyerekednek tudod igazán átadni - legyen szó kicsi vagy nagy dologról. Hogy mi a helyes és a helytelen? Mit kell mérlegelni, ha az erkölcs határterületein találod magad? Hogy kell egy akadékoskodó ügyintézővel konfrontálódni? Mire kell figyelni, amikor szőnyeget választunk a nappaliba? Hogy fésülje a haját, hogy dúsabbnak tűnjön? Satöbbi, satöbbi, satöbbi.

5. Megtanulod, hogy szerethető vagy.

A gyerek úgy szeret téged, ahogy vagy. Rajongásig. A pocakoddal, a problémás bőröddel és a béna nevetéseddel együtt. Jó, lesz az a kellemetlen kamaszkor, de cserébe előtte te leszel a sztár. Utána pedig büszke lehetsz, hogy te hoztál létre egy önálló, független emberi lényt.

+1 Jobb, mint a drog.

Az, hogy egy gyerek cuki, meg az, hogy a TE gyereked cuki - ég és föld. Egyszerűen olyan hormonok, kémiai anyagok szabadulnak fel az agyadban attól, hogy egy gyerek szülőjévé válsz, amik megváltoztatják az észlelést. Olyan extázisszerű katartikus élmény lesz az, ami amúgy csak simán "cuki" lenne, hogy ha ezt lehetne tabletta formájában árulni, ölnének érte az utcán a drogosok. De ezt csak a szervezeted tudja előállítani, méghozzá teljesen legálisan. Ezt kihagyni rosszabb, mint kihagyni pár bulit meg utazást. Érdemes kipróbálni, 150 ezer évnyi evolúció a garancia rá, hogy "jó cucc".

Persze nem azt akarom ezzel mondani, hogy gyerek nélkül nem lehetsz boldog. Lehet boldog az ember gyerek nélkül, szerelem nélkül, sőt, lábak nélkül is. De hosszú évezredek tapasztalata, hogy az ember úgy van kitalálva, hogy könnyebb családban élve boldognak lenni, mint anélkül.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.