magazin kibeszélő hűség monogámia párkapcsolat hűséges házasság
Az egyik barátom néhány napja megkérdezte tőlem, hogy hiszek-e a monogámiában, mire rögtön rávágtam: nem! Én magam is meglepődtem a reakciómon...

Elkezdtem gondolkodni, vajon mikor és miért változott meg a véleményem az örök hűség kérdéséről. Húsz évvel ezelőtt még igennel feleltem volna. Akkoriban romantikus ábrándokat szövögettem a tökéletes férfiról, akivel összeházasodunk, édes gyerkőceink születnek, és boldogok leszünk. Aztán, ahogy idősebb lettem, elkezdtem más szemmel látni a világot. Valószínűleg az élettől kapott pofonok is befolyásoltak ebben...

Szenvedélyes és impulzív nő lévén nagy elánnal vetettem bele magam minden szerelembe. Az elején mindig szexre kész és telhetetlen voltam. Aztán - hol rövidebb, hol hosszabb idő után - lecsengett bennem ez az eufórikus állapot, a helyét pedig átvette a megszokás és az unalom érzése. Egy darabig küzdöttem a vágyaim ellen, próbáltam normális (és hűséges) nő lenni, aztán feladtam az ellenállást.

Rájöttem, hogy egyfajta kettősség jellemez: lelkileg nagyon erősen kötődöm ahhoz, akit szeretek, és igénylem a biztonságot - de nem hiszek a szexuális kizárólagosságban. Az összetett személyiségemhez hozzátartozik, hogy változóak a szexuális igényeim - szinte biztos, hogy ezeket képtelen lenne egy életen át kielégíteni ugyanaz az ember.

Szeretném azonban leszögezni, hogy nem a megcsalás és a hazug játszmák mellett kampányolok, hanem az őszinteség mellett. Ez csak akkor működhet, ha mind a két fél tisztában van a játékszabályokkal. Amit nekem szabad, azt a másiknak is.

Számomra az igazi szerelem nem a kisajátításról szól - önző dolog elvárni valakitől, hogy egész hátralévő életében ugyanazzal az emberrel bújjon ágyba. Nem ígérhetem meg a páromnak, hogy hűséges maradok hozzá, hiszen nem tudhatom, hogyan érzek majd 2,5 vagy akár 10 év múlva.

Forrás: Shutterstock

Nyilván könnyű lenne kijelenteni, hogy "szeretlek, de mással is szexelek", de a valóság sokkal bonyolultabb ennél. Hiába vagyok kísérletező szellemű, és nyitott egy nem monogám kapcsolatra, ha a párom teljesen más elveket képvisel.

A bennem kavargó kérdésekre végül egy furcsa találkozás adta meg a választ. Egy kiállítás megnyitóján ismertem meg a nálam 20 évvel idősebb férfit. Hamar kiderült, hogy poliamor kapcsolatban él a feleségével. Bár korábban sosem volt egyszerre több partnerem, alapvetően szimpatizáltam ezzel az felállással, ezért úgy döntöttem, kipróbálom. Eleinte minden jól működött: nem zavart, hogy másik "nője" is van mellettem.

De miután intim viszonyba kerültünk, valami gyökeresen megváltozott - már nem éreztem jól magam ebben a felállásban. Rájöttem: magamnak kell kialakítani azt az életmódot, ami testileg, lelkileg és szellemileg is kielégít - és teljesen mindegy, hogy milyen címkét aggatok rá...

Hosszú időbe telt, mire sikerült elfogadni és kibontakoztatni a valódi lényemet. Most azonban már felelősséget tudok vállalni a saját jóllétemért. Képes vagyok kiválasztani azt a kapcsolati formát, amiben boldog lehetek: ahol nincs megfelelési kényszer, nincsenek álarcok, sőt, még falak sem - helyettük nyitottság és szabadság van.

Felszabadító érzés kimondani: olyan férfira vágyom, aki elfogadja, hogy kaméleon módjára változtatom a színemet. Akivel együtt alakítjuk majd ki a saját szabályainkat, úgy, hogy az mindkettőnknek jó legyen.

5+1 érv, ami miatt nem “lejárt lemez” a monogámia!http://www.she.hu/nofilter/20170210-monogamia-onzoseg-szexualis-huseg-parkapcsolat-erzelmek.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.