Férfi létemre én mentem GYED-re - és legközelebb is így lesz!

gyed apa kibeszélő magazin Dósa Eszter háztartásbeli gyereknevelés katona
A gyereknevelés még ma is inkább nőies feladatnak számít. Katona vagyok, szóval, elég férfias szakmát űzök, de fel sem merült bennem, hogy ciki vagy férfiatlan dolog lenne otthon maradni a kisfiammal.

Inkább kihívásként tekintettem rá - na, meg az volt a fejemben, hogy ha egy háborús övezetben helyt tudok állni férfiként, akkor apaként és férjként is meg kell állnom a helyem. Tetszett, hogy teljesen mást fogok csinálni: olyasmit, amiről eddig semmilyen tapasztalatom nem volt. A fiam születésekor láttam életemben először pici babát közelről...

Az ember fejében él egy kép a babával töltött éjszakákról - hogy oké, három óránként felkelek, gyorsan megetetem, aztán visszaalszom, sima ügy. Na, már az elején kiderült, hogy ez felejtős. A tápszer összekészítése, a pelenkázás és a visszaaltatás úgy elveszi az időt, hogy a két etap között jó, ha egy óra alvás összejön.

A feleségem iránti szolidaritásból már az elejétől kezdve én is ugyanúgy felébredtem, amikor etetni kellett a babát, de olyan is volt, hogy csak én keltem fel - szóval, általában egymást váltottuk.

A terhesség, a szülés és az ezzel járó hercehurca azért alapvetően női dolgok... Viszont hiába van egy férfinak családja, ha nem vesz aktívan részt a gyerek körüli teendőkben, akkor nem érti, hogy miért olyan türelmetlen, fáradt és elgyötört a párja. Fogalma sincs, mennyire kemények a nők mindennapjai otthon. Ezért nem érti azt sem, miért nyomja a felesége rögtön a kezébe a gyereket, ahogy belép az ajtón, azzal a felkiáltással, hogy: "Most már foglalkozz vele te!"

Fél éves volt a kicsi, amikor úgy döntöttünk, hogy én maradok otthon vele, amíg bölcsődés nem lesz. A feleségem veszélyeztetett terhesként már a szülés előtti hét hónap alatt sem dolgozhatott, ezért - akármilyen nehéz is volt napi nyolc órára megválnia a kisfiunktól -, jót tett neki a kimozdulás és a felnőtt társaság. Persze közrejátszottak anyagi okok is, mert a párom jóval többet keres nálam. Ráadásul a tápszeres etetés miatt szerencsére lényegében mindegy volt, hogy melyikünk cumiztatja a babát.

Azelőtt is sokszor vigyáztam a kicsire - ám a mélyvíz mégis az első együtt töltött napunk volt, amikor a párom visszament dolgozni. Az elején folyton hívogattam telefonon, ha valamilyen fontos kérdés merült fel. Az otthon maradó félnek talán az a legnehezebb, hogy egy nagyon tudatos, következetes napirendet kell kialakítania a gyerekhez alkalmazkodva - főleg, ha már a bölcsire való felkészítésnél tartanak.

Forrás: Shutterstock

Korábban hármasban is állandóan utaztunk, így később kettesben is rengeteget autóztam a picivel ide-oda. Hiszen neki is az a jó, ha szocializálódik, és minél több embert ismer meg, nekem pedig szükségem volt felnőtt társaságra. Akármilyen nehéz feladat a gyereknevelés, nem kell beszorulni a négy fal közé: semmi nem indokolja, hogy az ember megőrüljön otthon.

Azt sem szabad hagyni, hogy a tehetetlenség a téboly határára taszítsa az embert. Teljesen igaz, amit a magazinok és a könyvek írnak: az anyukák többnyire tehetetlenségükben borulnak ki, és sajnos olykor a gyereken vezetik le a felgyülemlett feszültséget. Például úgy, hogy rákiabálnak. Csakhogy az a pici baba alig tud valamit a világról, nem képes elmondani, hogy mi a baja, csak ordít és sír... Éppen ezért a gyereknevelés türelemre is tanít - legalábbis én ezt tapasztalom magamon.

Az eltelt fél év hatására a fiunk inkább apás lett. Ez érthető, hiszen egy gyerek nyilván ahhoz húz jobban, akivel a legtöbb időt tölti. Ezt persze nagyon okosan kell kezelni, nehogy konfliktus legyen belőle. Pont ezért fontos, hogy a dolgozó szülő is a lehető legtöbb időt töltse a gyerekkel, ahelyett, hogy csak statisztálna az életében.

A kollégáim igencsak rácsodálkoztak a döntésünkre, de soha nem ért semmilyen negatív kritika azért, mert én vagyok otthon a gyerekkel. Oké, megvoltak a cinkelések, de csak a szokásos poénkodás - rosszindulat nélkül. Tökösnek tartották, hogy bevállaltam ezt, és rengeteg kérdést kaptam az otthon léttel, a gyerekneveléssel kapcsolatban. Talán így egy kicsit nekik is könnyebb lesz felkészülniük az apaszerepre - legalábbis remélem.

Nemrég tértem vissza a munka világába, most azonban született egy kislányunk - szóval, nemsokára indulhat a második GYED-es kaland...

Dávid történetét Dósa Eszter jegyezte le.

4 dolog, amiért az apaság szexi http://www.she.hu/herself/20180131-4-dolog-ami-miatt-az-apasag-szexi-greta-may.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.