öltözködés finomság kincsek nőiesség nagymama unoka példakép Törőcsik Edit stílus
Kislány korában olyan akart lenni, mint a nagymamája. Pici, törékeny, finom, selymes bőrrel, hosszú, barna, loknis hajjal és gyönyörű ujjakkal.

Ámult a csipkekesztyűk, bundák, kalapok halmai között, imádott velük játszani meg pakolgatni őket. Mert minden évben kétszer átpakolták a szekrényeket. A bundákat átkefélték, kitették a napra, a szekrényt is átszellőztették, levendula illatú párnákkal űzték el az áporodott szagot, és persze a molyokat.

Míg anyja, nagyanyja pakolt, ő nézegette magát a tükör előtt csipkekesztyűben, kalapban és bundában. Mert ő, a legnagyobb elkeseredésére, már tizenegy évesen akkora volt, mint a nagyija. Ráadásul izmos, széles háttal, ezért majdnem egy volt a méretük. A csalódottság, hogy ő nem olyan, mint a nagymamája, már korábban megtalálta: mert a bőre száraz, érdes volt, a könyökén pedig olyan trutyis.

Ezt az egyik fiú osztálytársa mondta neki először. Aztán ez a mondat egész életében a fülében maradt, és könyöknézegetővé tette. Kinek milyen ott a bőre? Az övé annyira száraz volt, hogy külön programja lett este az ágyban a könyökkenegetés. Amit csak talált, hogy száraz bőrre való, rákente. Aztán egyszer a nagymamája elmondta, hogy kenjen rá zsírt, attól jobb lesz. Na, az bevált, ez lett a titkos gyógymód.

Meg olyan szép, hosszú ujjai sem voltak. Olyanok, mint a színésznőknek meg a művészeknek - vagy, mint a nagymamájának, aki egyik sem volt, de gyönyörűek voltak a kezei. Pedig használta is őket: főzött, mosott, mosogatott, befőzött, és mégis.

Ehhez képest az övéi! Tipikus lapátkéz, nagy tenyérrel és vastag ujjakkal, furcsa, karom formájú körmökkel. Ezért kezdett szertornázni. Meg akarta találni, hogy mire valók. Bejött, mert a széles tenyér, izmos kar és hát sokat segítettek abban, hogy a torna jól menjen.

Nem volt se pici, se törékeny, és még a bőre sem volt selymes. De akkori élete tragédiája mégsem ez volt, hanem a haja. Tüsire vágott, barna. Vagyis még az sem, inkább olyan kese színű, semmilyen. Nem volt loknis, meg lágy esésű, csak szögegyenes, és sosem úgy állt, ahogyan kellett volna. De hát a sporthoz ez kellett, hogy könnyen kezelhető, praktikus legyen.

Forrás: Shutterstock

És úgy nézett ki, mint egy fiú: rövidnadrág, rövid haj, izmos karok, lábak - "elöl deszka, hátul léc", csúfolták évekig. Ezeket még tetézte az, hogy bájos sem volt. Inkább fára mászott, meg focizott a többi fiúval, mint babázzon. Pedig volt neki szép Natasa babája, akinek érkezése után tíz perccel levágta a haját, olyanra, mint az övé: fiúsra.

Harminc éves volt, amikor nagymamája meghalt, és ő kapta meg a kislány korában úgy vágyott dolgokat. Azt gondolta, hogy szépen bedobozolja őket, a bundákat ruhazsákba teszi, és évente kétszer - ahogyan tanulta - átszellőzteti. Pakolás közben kiderült, hogy ez nem fog menni, mert az örökölt kincsek egy fél szobát megtöltenek. Hosszas vívódás után az abszolút kedvencét, a nercbundát választotta. A-vonalú, kortalan fazon.

Nem sokszor volt a nagymamáján, Görögországban vette, egyszerűen beleszeretett, nem tudta otthagyni a bazárban. Ráadásul nagy is volt rá. Amikor hazajött, hamiskás mosollyal mutatta az új szerzeményét. Szerinte ezt a mama már neki vette... Választott hozzá kesztyűt és kalapot is. Hogy fogja-e valaha hordani, rejtély.

Nem ezért hagyja meg, csak emlékbe, hogy évente kétszer biztosan eszébe jusson a nagymamája, meg azért, hogy felvegye, és a tükör előtt megnézze magát benne - mert ki jár manapság nercbundában?

Aztán egy decemberi reggelre leszakadt a hó. De akkora, hogy autóval nem lehetett közlekedni. A felnőttek bosszúsak voltak, de a gyerekek örültek neki. A fia azonnal tudta, hogy mi lesz a program: szánkóval óvodába! Persze, csakhogy az óvoda három kilométerre van, nagyon hideg szél fúj, és utána meg dolgozni kell menni, futott végig a fejében. Ha sídzsekit vesz, az nagyon praktikus, de menni kell ügyfelekkel is helyszínre, szóval... Nincs kedve magyarázkodni, miért így van öltözve.

Odament a nagy, kétajtós szekrényhez, ahol a ruhái és a nagyi kincsei voltak. Kinyitotta, hátha eszébe jut a megoldás. A fekete szövetkabát lenne az igazi, mint mindig: decens, semleges, ügyfélbarát - de abban tutira meg fog fagyni, mire elérnek az óvodáig. Mi a jó megoldás? Meleg, tartja a hőt, de nem levegőtlen műanyag. És meglátta. Kicipzározta a ruhazsákból, belebújt - ő volt a legelegánsabb szánkóhúzó az ovi felé...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.