család szenvedés Faragó Patrícia karácsony feszültség ünnepek élvezni
Mostanában szívesen belekiabálnám a világba, hogy "Hurrá, mindjárt itt a karácsony!", de aztán időben észbe kapok, és illedelmesen elrontom a jókedvemet. Mert az utóbbi években a karácsonyvárás szívmelengető érzését mintha valami sötét felhő árnyékolná be.

Ez pedig egyből bele is rondít az ember - amúgy magasztosnak induló - hangulatába. Ha eszembe jut a karácsony, gonosz gondolatok furakodnak be az agyamba: holmi plázás ajándékvadászatról, kedvező hitelkonstrukció keretében vásárolt okostévéről.

Agyonhajszolt anyucik nyelvlógatós sóhajtozásáról az odakozmált rántott ponty romjai fölött. A nagyi százhuszonkettedik, uncsi kötött pulóveréről - és persze az elmaradhatatlan, közös, boldog(talan) családi vacsorákról.

Fokozzam még, vagy mindenkinek megvan a kép?

Arra a képre gondolok, ami mindannyiunk fejében él a meghitt karácsonyról. Mert nyilván mindenkinek más okoz(na) boldogságot. Van, aki ritkán találkozhat a tágabb családjával, és tényleg imádja, ha nyüzsi van körülötte szenteste. Vagy alapból mediterrán családi mintát követ, és náluk egy átlagos este is úgy telik, hogy egymást túlharsogva mesélik a napi élményeiket.

Mások visszafogottabbak. Ők egy kettesben, társasozással töltött szentestét értékelnének jobban, ahol lehámozzák a csomagolópapírt a százötvenedik pakli kártyáról vagy a legújabb izgi társasjátékról - aztán pedig a ruhát egymásról.

Sokaknál pedig a gyermeki öröm jegyében telik el az ünnep: a családi vacsorát gyerekkacaj lengi be - na, és a kakis pelenka szaga... A háttérzajt anyuka sóhajtozása szolgáltatja, hiszen - valljuk be - egy kisgyerekes családban az este végére anyu bizony kis híján megszakad - és egy laza mozdulattal beájul a fa alá.

Forrás: Shuttertsock

Minden családnak megvan a maga jól bevált forgatókönyve, amely szerint évről évre végignyomják a szeretet ünnepét. Szó szerint "végignyomják" - mert közben elnyomják magukban a vágyat, amit egy általuk elképzelt karácsony után éreznek... A társasjátékozás, a gyerekkel tévézés, az együtt sütögetés, a családi hógolyózás gondolatát pedig letuszkolják a tudatalattijukba.

Inkább megerőszakolják magukat, hogy a százévente egyszer látott nagynéni vagy a mindennel elégedetlen anyós kedvére tegyenek - ami persze úgysem jön össze soha. A családi összeröffenés vége rendszerint az, hogy a gyerekek egymás haját, apuka a száját tépi, nagyi pedig beáll a legurított feleseknek köszönhetően- mindeközben anya a fa alatt zokog összeroskadva...

Ennek örömére én évek óta semmi mást nem kérek a Jézuskától - és a családomtól -, mint egy igazi, hamisítatlan, békés, nyugodt karácsonyt. Idén még fokozottabban érzem ennek az igényét. Elhatároztam: ha törik, ha szakad, úgy "odateszem" a karácsonyi nyugalmat, hogy csak na! Hiszen alapvetően csakis rajtunk múlik, milyenné tesszük a karácsonyt.

Ha csak szerényebb ajándékot engedhetünk meg magunknak, miért kellene azon stresszelni, hogy honnan vegyünk fel hitelt? Ha valamelyik hozzátartozónk az ajándék árában méri a szeretetünk értékét, akkor inkább ne tartozzunk hozzá...

Ennek örömére igyekszem kellően átszellemülni, ha betérek valahova vásárolni, és meghallom a Wham! örökzöldjét. Rendíthetetlenül készülök az ünnepre: díszbe öltöztetem a házat, és karácsonyi dalokat is fogok hallgatni. (Na jó, az utóbbi azért nem teljesen biztos...) A szentestét pedig a férjemmel és a három gyerekemmel töltöm: azt csináljuk majd, amit szeretnénk, és úgy, ahogy szeretnénk... Persze a család többi tagjáról sem fogunk elfelejtkezni, de az az este csak a miénk lesz.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.