egészséges táplálkozás turmix smoothie reggeli foodporn granola zabkása
Gyümölccsel kidekorált zabkása, zöld turmix és omlett zöldségkoszorúval – aki sokat forgolódik a neten, annak ismerősek lehetnek ezek a képek.

Úgy tűnik: az egész világ rákattant az egészséges, vagy legalább ráérős reggelikre, és boldogan befalja a bagelt, granolát és a palacsintatornyot.

De miért is lett hirtelen mindenki kedvence a #brekkie?

Gyerekkoromban még nem kapott ekkora figyelmet a nap első étkezése: gyorsan belapátoltuk, amit otthon vagy a suliban elénk tettek, és szaladtunk is tovább. Szüleink még nem adtak a foodpornra, az ételallergiáról pedig az sem tudtuk, hogy eszik-e vagy isszák.

Az élet viszont változik, és szerencsére ez most egy jó dolog: nem ciki vigyázni a testünkre, és nem ciki ezt megosztani az érdeklődőkkel! A reggelizés pedig reflektorfénybe került.

Mivel éjjel a szervezet órákon át nem jut táplálékhoz, nagyon fontos, hogy az ébredést követő folyadékpótlás után egy-másfél órával együnk. Ez beindítja az anyagcserét és energiát ad a nap első kihívásaihoz.

Forrás: Bébispenót saját képe

Ez a világszerte egyre népszerűbb reggelik története, amit maguk a felhasználók írtak: több, mint 55 millió képet találunk #breakfast taggel az Instagramon. A fotókon látványos körítésben pózolnak az ételek, és felhívják a figyelmet készítőjük tudatos és egészséges létezésére.

Ha pedig a főszereplő falatok színe és textúrája kedveskedve összekacsint a szalvéta árnyalataival is, garantált a lájkáradat. Kicsit gonoszkodok? Talán. De, csak mert én magam is a reggelizés szerelmese vagyok.

Bármilyen hihetetlen, de jó dolog rögtön ébredés után lassítani egy kicsit. Elmatatni a konyhában, játszani az étellel - a szó legjobb értelmében. És gondolj bele:

Ez egyértelmű: az evés. Szóval, valami finomsággal kezdeni a napot felér egy terápiával! Most megmutatom az én három kedvenc édes reggelimet. Gyorsan elkészülnek, és teljesen személyre szabhatók. Ráadásul akkor is működnek, ha nem vagy jóban a glutén- vagy a laktóztartalmú ételekkel.

Zabkása

Az angolszász országok régi őrülete, amit már itthon is egyre többen választanak napindítóul. Krémes és tápláló, és úgy lakat jól, hogy közben egy cseppet sem nehezít el. Eheted gyümölccsel, magvakkal és mézzel - de ha lelkesítő hatásokra vágysz, a #porrige és #oatmeal tageken tudsz nézelődni a neten.

És a főzésre szánt lábaska előbányászásától kezdve a tálalásig valóban pár perc alatt elkészül. De ha rohanós a reggel, készítsd el előző este, mert kiválóan elviseli a hűtőszekrényt is!

Ő az én változatom:

  • 1 csésze zab
  • 1 csésze növényi tej vagy víz
  • egy kiskanál fahéj vagy kakaópor, hangulatom szerint
Forrás: Bébispenót saját képe

2 percig rotyogtatom kis lángon, és ha elkészült, összekeverem a kedvenceim valamelyikével: mogyoró, mandula, lenmag, pekándió, tökmag, málna, áfonya, egy fél banán szeletelve és egy evőkanál méz vagy juharszirup.

Granola

A tejben hancúrozó ropogós müzlinek csak kevesen tudnak ellenállni, és ezt a gyártók is felismerték, mert rengeteg fajtát találsz belőle a boltok polcain. De én azt mondom: válaszd az igazit, vagyis a saját készítésűt!

Ebbe mindenből éppen annyit tehetsz, amennyit szeretnél - és ez a cukorra is igaz. Kedvenc alapanyagaidon kívül csak egy lábas, egy fakanál meg egy forró sütő kell hozzá. Az első adag után nagyüzemi gyártásra kell majd kapcsolnod, mert egyszerűen sosem lesz elég belőle otthon.

Én így készítem:

  • Száraz összetevők: 2 csésze zab (lehetőleg kisszemű) és minden magféle, amit szeretsz
  • Nedves összetevők: olívaolaj vagy kókuszzsír és méz, juharszirup vagy kókuszcukor - mikor mi akad
Forrás: Bébispenót saját képe

A száraz összetevőket elkezded melegíteni egy lábasban, és lassan elkezded hozzákeverni a nedves összetevőket. Ez utóbbiakból csak annyit adagolok hozzá, amitől a keverék ragacsossá válik. A masszát szétterítem egy tepsiben, és irány a 170 fokos sütő! 25 percig pirítom, közben többször átforgatom. Ha kihűlt hozzákeverem az aszalt vörös áfonyát és a kókuszchips-et is.

Smoothie

A megoldás egy turmixgép és minden földi jó, amit a kamrád ad neked. És most nem csak a kedvenc gyümidről van szó: zabpehely, spenót, datolya, avokádó, chia mag – több tucatnyi dolgot láttak már smoothie-ban előfordulni.

Forrás: Bébispenót saját képe

A kulcs a harmónia: figyelj az ízek, az édesség és a zsír összhangjára!

Ő a kedvencem:

  • 30 g zabpehely
  • 30 g (fagyasztott) málna, szeder vagy áfonya
  • 1 db banán
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 dl növényi tej
  • Fahéj

Jó étvágyat!

Bébispenót

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.