Anya szájából lóg a cigi

A felnőttkor a szabadságról szól. Azt, hogy ki hogyan pusztítja magát, szíve joga eldönteni. Más kérdés azonban, ha a függőségben szenvedő egyén valaki más egészségéért is felel. Határozottan kijelenthetjük: a dohányos szülők viselkedése borzasztóan felelőtlen!

Máté, a 15 éves kamaszfiú hazajön a gimiből, érződik rajta a cigarettaszag. Apja kérdőre vonja. Máté nyugodtan vállat vonhat, mondván: "De hát apa, te is elszívsz napi másfél dobozzal!"

Komolyan elgondolkoztató, mit reagálhat erre egy szülő: "De hát nekem szabad!" Gratulálok, egy ilyen felsőbbrendű megnyilvánulással biztosan beloptad magad gyermeked szívébe.

Forrás: iStockphoto/Josh Hodge

"Fiam, hülye voltam, mikor elkezdtem, és most már nem tudok leszokni róla." Ez a kijelentés is minimum tapsvihart érdemel. A kedves szülő most mutatta meg akaratgyengeségét.Gyermeke szemében a tisztelet csökken. Tudat alatt ezzel pedig azt sugallja: ne erőlködj, a világ úgyis legyűr előbb-utóbb. Szinte biztos, hogy ugyanolyan vesztes leszel, mint anyád/apád.

Ugorjunk csak képzeletben egy másik jelenetre! Egymás mellett áll a trafik és a játékbolt. Egyikből kijön egy aszott külsejű férfi, kezében két doboz cigivel. A másikból egy vidám, mosolygós, épphogy kopaszodó apuka, fogja a kisfia kezét, épp most vettek egy plüss dinót. Ugyanannyit hagytak ott a boltban...

A fentebb leírt kép természetesen sarkított és túlzó. Mégis, sok családban rengeteg pénzt visz el a függőségben szenvedő szülők káros szokása.

Forrás: Getty Images/Vetta/Lise Gagne

Túl sok példa van arra, hogy a gyerekek nélkülöznek a szülők felelőtlensége miatt, és ezáltal esetleg lelkileg is sérülnek.

... és az egészségügyi vonatkozások

Amit a legtöbb dohányos szülő nem ért meg: az, hogy a passzív dohányzás tartós károsodást okozhat. Azoknak, akik csupán kívülről lélegzik be a mérgező füstöt, 23%-kal több esélyük van a különféle szívbetegségekre, 26%-kal több pedig a tüdőrákra. Az asztmás megbetegedés jóval gyakoribb dohányos szülők gyermekei esetén, de igaz ez a középfülgyulladásra és számos más betegségre is.Ám ha valaki igazán "poénra veszi" a gyermekvállalást, és még terhessége alatt is folytatja káros szenvedélyét, annak talán érdekesség lehet, hogy az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait.A magzat visszamaradottabb lesz, kisebb súllyal és méretekkel jön világra, és ha mindez nem elég, nagyobb eséllyel lesz szellemi fogyatékos.

Érdemes megjegyezni, hogy rengeteg alkoholista és szerencsejátékos dohányzik, és a legtöbben gyermekvállalás után sem hagynak fel káros szenvedélyeikkel. Ebben a teljesen irreális helyzetben értelmetlen felelős viselkedésről, leszokásról beszélnünk, hisz a komoly szenvedélybetegeknek mindig az alkohol/cigaretta/játékgép lesz az első, a család pedig a második.

Azoknál, akik "csak" dohányoznak, még van némi remény a józan belátásra. Ha van dohányos szülő ismerősünk, érdemes lenne felhívnunk figyelmét egy pár szóban a helyzet valódi súlyosságára.

Forrás: iStockphoto/ilkercelik

Említsük meg neki, hogy gyermeke később jobb eséllyel lehet asztmás, kaphat tüdőrákot és megannyi betegséget. Ráadásul ha rákap a cigaretta ízére, egy hiteles szavunk nem lehet ellene. A dohányos szülők (elvileg) felnőtt, felelős emberek. Az, hogy nikotinfüggők vagy hogy a dohányzás nyugtató hatású, üres kifogás csupán, ha egy gyermek emiatt később tartósan megbetegedhet.

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek