cigaretta függőség gyermek dohányzás káros szokások akaratgyengeség példamutatás szülő
A felnőttkor a szabadságról szól. Azt, hogy ki hogyan pusztítja magát, szíve joga eldönteni. Más kérdés azonban, ha a függőségben szenvedő egyén valaki más egészségéért is felel. Határozottan kijelenthetjük: a dohányos szülők viselkedése borzasztóan felelőtlen!

Máté, a 15 éves kamaszfiú hazajön a gimiből, érződik rajta a cigarettaszag. Apja kérdőre vonja. Máté nyugodtan vállat vonhat, mondván: "De hát apa, te is elszívsz napi másfél dobozzal!"

Komolyan elgondolkoztató, mit reagálhat erre egy szülő: "De hát nekem szabad!" Gratulálok, egy ilyen felsőbbrendű megnyilvánulással biztosan beloptad magad gyermeked szívébe.

Forrás: iStockphoto/Josh Hodge

"Fiam, hülye voltam, mikor elkezdtem, és most már nem tudok leszokni róla." Ez a kijelentés is minimum tapsvihart érdemel. A kedves szülő most mutatta meg akaratgyengeségét.

Gyermeke szemében a tisztelet csökken. Tudat alatt ezzel pedig azt sugallja: ne erőlködj, a világ úgyis legyűr előbb-utóbb. Szinte biztos, hogy ugyanolyan vesztes leszel, mint anyád/apád.

Ugorjunk csak képzeletben egy másik jelenetre! Egymás mellett áll a trafik és a játékbolt. Egyikből kijön egy aszott külsejű férfi, kezében két doboz cigivel. A másikból egy vidám, mosolygós, épphogy kopaszodó apuka, fogja a kisfia kezét, épp most vettek egy plüss dinót. Ugyanannyit hagytak ott a boltban...

A fentebb leírt kép természetesen sarkított és túlzó. Mégis, sok családban rengeteg pénzt visz el a függőségben szenvedő szülők káros szokása.

Forrás: Getty Images/Vetta/Lise Gagne

Túl sok példa van arra, hogy a gyerekek nélkülöznek a szülők felelőtlensége miatt, és ezáltal esetleg lelkileg is sérülnek.

... és az egészségügyi vonatkozások

Amit a legtöbb dohányos szülő nem ért meg: az, hogy a passzív dohányzás tartós károsodást okozhat. Azoknak, akik csupán kívülről lélegzik be a mérgező füstöt, 23%-kal több esélyük van a különféle szívbetegségekre, 26%-kal több pedig a tüdőrákra.

Az asztmás megbetegedés jóval gyakoribb dohányos szülők gyermekei esetén, de igaz ez a középfülgyulladásra és számos más betegségre is.

Ám ha valaki igazán "poénra veszi" a gyermekvállalást, és még terhessége alatt is folytatja káros szenvedélyét, annak talán érdekesség lehet, hogy az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait.

A magzat visszamaradottabb lesz, kisebb súllyal és méretekkel jön világra, és ha mindez nem elég, nagyobb eséllyel lesz szellemi fogyatékos.

Érdemes megjegyezni, hogy rengeteg alkoholista és szerencsejátékos dohányzik, és a legtöbben gyermekvállalás után sem hagynak fel káros szenvedélyeikkel. Ebben a teljesen irreális helyzetben értelmetlen felelős viselkedésről, leszokásról beszélnünk, hisz a komoly szenvedélybetegeknek mindig az alkohol/cigaretta/játékgép lesz az első, a család pedig a második.

Azoknál, akik "csak" dohányoznak, még van némi remény a józan belátásra. Ha van dohányos szülő ismerősünk, érdemes lenne felhívnunk figyelmét egy pár szóban a helyzet valódi súlyosságára.

Forrás: iStockphoto/ilkercelik

Említsük meg neki, hogy gyermeke később jobb eséllyel lehet asztmás, kaphat tüdőrákot és megannyi betegséget.

Ráadásul ha rákap a cigaretta ízére, egy hiteles szavunk nem lehet ellene. A dohányos szülők (elvileg) felnőtt, felelős emberek. Az, hogy nikotinfüggők vagy hogy a dohányzás nyugtató hatású, üres kifogás csupán, ha egy gyermek emiatt később tartósan megbetegedhet.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.