média önámítás közösségi oldalak posztolás irigység komment követés celeb
Ha kizárom a mainstream világot az ajtón, beszökik hozzám az ablakon, és tör-zúz a nappaliban. Beleszaladok a hírbe, hogy Miss Himi Humi világhírű celebhölgy csillaga még fényességesebben ragyog, mert kivetette a lengőbordáit, és feltöltette a fenekét szilikonnal.

Kezem az egéren, bizonytalan vagyok, nem akarok kattintani, ám mégis megteszem. Beszippant a bulvár. "Oké, a cikket még elolvasom, de a kommenteket már nem!" Isteni adomány, hogy remek tanácsokat adok magamnak, de ördögtől való, hogy sosem fogadom meg őket...

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

A harmadik hozzászólásig jutok. Itt egy nőtársam megjegyzi, hogy neki nem tetszik Miss Himi Humi új alakja, amely tényleg homokóra formájú, de olyan ez a homokóra, mint amit a kezdő üvegfújó ad ki a kezei közül, amikor részegen ismerkedik a szakmával.

Jönnek is nyomban a felháborodott válaszok erre a "gyalázatos" kommentre, amiknek a lényege annyi: akinek ez nem tetszik, és kritizálja, az csak azért teszi, mert irigy.

Hogy mégis mire? Mindenre!

Mostanában ez az instant válasz minden negatív kritikára. Irigynek beállítani azt, aki a véleményével ellentmond az önámításra épült instabil világunknak. Bírálsz? Nem értesz velem egyet? Negatív jelzőkkel illetsz? A motivációd csakis az lehet, hogy arra vágysz, ami nekem van! Te irigy kutya!

Forrás: iStockphoto/s-cphoto

A jelenség paradoxona, hogy bár senki sem vallja magát irigynek, mindenki mást bátran annak nevez. Ha követjük Dr. House "mindenki hazudik" filozófiáját, akkor különösebb logikai hajtűkanyar nélkül juthatunk el ahhoz, hogy bizony mindenki irigy. Mindenki, akinek vannak álmai.

De nem minden kritikus vélemény fakad féltékenységből. A bírálatok olykor valóban csak bírálatok, és a bíráló nem cserélne "lengőbordát" és "szilikonfeneket" azzal, aki rendelkezik ilyesmivel.

Brit tudósok - akikről tudjuk, hogy kimeríthetetlen forrásokkal és rengeteg idővel rendelkeznek - felmérést végeztek a közösségi oldalak felhasználói között, és arra a megállapításra jutottak, hogy az emberek nagy része csak azért posztol bizonyos képeket, hogy irigységet keltsen másokban. Hm, micsoda meglepetés! (Ja, nem...)

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

És ha éppen nincs olyan fotó kéznél, ahol a felhasználó a fehér homokos tengerparton koktélcseresznyét szopogat egy címlapfiú vagy címlaplány társaságában, akkor megoszt egy Mariana-árok mélységű idézetet az irigységről. Biztos, ami biztos.

Arra vágyunk mi emberek, hogy legyen valami irigylésre méltó bennünk, az életünkben, és hiszem, hogy mindenkinek van olyasmi a birtokában, amire büszke lehet. Ám el kell fogadnunk, hogy nem minden kritikusunkból a sárga irigység szól. Mint ahogy nem minden irigyünk lesz az ellenségünk.

Olykor példaképpé válik az, aki olyasmivel rendelkezik, amire mi is vágyunk.

Pónya- Papp Andrea

Kardashian-jelenség: utálom, de követemhttp://www.she.hu/herself/20161011-kim-kardashian-celeb-sztarok-media.html"Facebook celeb lettem - majdnem elvesztettem önmagam"http://www.she.hu/herself/20170404-facebook-celeb-nepszeruseg-felszinesseg-hamis-baratok-valosag-igazi-en.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.