magánélet kiegyensúlyozottság mókuskerék munka tippek-tanácsok
Nem könnyű dolog megtalálni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, ugye? Gyakran azt érezheted, hogy az egyik terület mindig túlsúlyban van a másikkal szemben. Az időd és energiád korlátozott, de számos kötelezettséged van mind a munkahelyeden, mind pedig a magánéletedben. Csak hajtod a mókuskereket és fogalmad sincs róla, hogyan szállj ki belőle...

Szóval csak hajtod a mókuskereket, míg bele nem pörögsz teljesen. De mégis miért? Persze, persze kell lakásra, kocsira, utazásra és különben is olyan piszok drága az élet... az élet, ami mindeközben szépen elmegy melletted. Vagy inkább elrobog, mint a déli gyors. Te meg majd 70 évesen ülsz a karosszékben és nem tudod, hol szúrtad el. Érdemes tehát már most megállni egy pillanatra, amíg még nem késő – és hát tudjuk, hogy sosem késő! –, hátralépni egyet és kicsit távolabbról megnézni a képet. A képet... és a képen látható öreg hibákat.

Így szúrod el a munka és a magánélet közötti egyensúlyt

Az első kihívás az, hogy az idődet és az elvárásokat egyensúlyba kell hoznod. A munkahelyen rengeteg feladat és felelősség vár rád, amelyeket hatékonyan és eredményesen kell kezelned. Ugyanakkor a szeretteidre és saját magadra is időt kell szánnod a kiegyensúlyozott életért. Ebben a tempós világban

gyakran az éjszakákat túlórázva és a hétvégéket a munkával töltve sodródunk bele a túlterheltség és a stressz ördögi körébe.

A második probléma a technológia elterjedésével jár. A mobiltelefonok és az internet folyamatosan elérhetővé tesznek minket. Bármikor és bárhol dolgozhatunk. Ez előnyös lehet, de ugyanakkor ahhoz is vezet, hogy elmosódnak a határok a munka és a magánélet között. Még az otthonunkban sem tudunk teljesen kikapcsolódni és feltöltődni, mert folyton ott van a kísértés, hogy megválaszoljunk egy e-mailt vagy befejezzünk egy feladatot. Ezért kiemelten fontos, hogy tudatosan meghúzzuk a határokat.

Harmadszor, a munkahelyi kultúra és a vezetők elvárásai is befolyásolják az egyensúlyt. Ha a munkahelyeden nem támogatják a rugalmas munkaidőt vagy nincsenek megfelelő szabadságolási lehetőségek, akkor nehéz lesz összeegyeztetni a munkát a családdal és a személyes kötelezettségekkel. Az elérhetőségi nyomás, a túlórák és a munkahelyi stressz mind negatív hatással lehetnek a magánéletedre, és ezzel együtt a kapcsolataidra, az egészségedre és a boldogságodra is.

Forrás: Shutterstock

Hogyan billentsd helyére az egyensúlyt?

Határozd meg a prioritásaidat
Ismerd fel, mi az igazán fontos számodra az életedben. Fókuszálj a leglényegesebb dolgokra, és ezekre szánj elég időt. Ez segít abban, hogy kiegyensúlyozottabban élj.

Húzd meg a határokat
Készíts magadnak egy időbeosztást, és tartsd magad hozzá. Döntsd el, mikor dolgozol, és mikor töltesz időt a családoddal vagy pihensz kicsit. A határok meghúzása segít elkerülni, hogy a munka mindennél fontosabb legyen és rátelepedjen az egész életedre.

Kommunikálj
Beszélj a munkahelyeden a munka és a magánélet egyensúlyáról. Ha van lehetőség, kérj rugalmas munkaidőt vagy home office-t. Az ilyen lehetőségek segítenek abban, hogy könnyebben összeegyeztethesd a két területet.

Regenerálódj
Ne felejts el időt szánni a pihenésre és a saját igényeidre. Találj olyan tevékenységeket, amelyek segítenek kikapcsolódni és feltöltődni, legyen az sportolás, olvasás vagy bármilyen hobbi.

Keresd a támogató környezetet
Próbálj olyan munkahelyet találni, ahol szem előtt tartják a munka és a magánélet egyensúlyát. Olyan vezetők és kollégák mellett dolgozz, akik elismerik ennek a fontosságát, és támogatják az egészséges munkahelyi környezet kialakítását.

Lassíts és nézz körül – hidd el, az élet több, mint a mókuskerék szüntelen turbófokozaton történő hajtása!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.