Nem ciki zsémbes karácsonyi grincsnek lenni, csak mások ünnepét ne rontsd el!

tippek kibeszélő túlélési tippek karácsony stratégia ötletek férfivélemény
Egyre többször hangzik el az, hogy a szeretet ünnepe elvesztette valódi jelentését, és sokkal több kellemetlenséggel jár mostanában, mint egykor. Ha te is úgy érzed, hogy beleőrülsz már a karácsonyi dalokba, a tömött plázákban történő bevásárlásba és a furcsábbnál furcsább rokonokba, talán érdemes megfogadnod ezeket a jó tanácsokat.

Szóval, ha ajándékvásárlási mizéria, a nem éppen szívesen látott rokonok, vagy az"All I Want For Christmas Is You" nem boldogít, ne ess kétségbe, nem vagy ezzel egyedül. Annyira nem, hogy én már ki is dolgoztam a saját stratégiámat, amit most megosztok veled. Remélem, neked is beválik...

Az ajándékvásárlás tortúrája

Téged is kikészít, hogy minden évben az utolsó pillanatra hagyod az ajándékvásárlást, és a szeretet ünnepéhez egyre közeledve, kapkodó emberek tömegén kell átverekedned magad csak azért, hogy végül idén is egy dezodor és tusfürdő csomagot vegyél, mert nem találtál jobb meglepetést? Először is ideje elismerni: csakis a te hibád, hogy idén is erre kárhoztatod magad, gondolkodtál volna időben.

Most pedig, hogy felismerted a problémát, nézzük a megoldást: először is szánj időt arra, hogy tényleg átgondold, kinek mit szeretnél ajándékozni. Kérdezz rá, minek örülnének, ha kell írj listát, ne szúrj ki magaddal azzal, hogy elfelejtesz valamit.

Ha ez megvan, akkor két opciód van: használd ki a modern mindennapokat, hiszen az ajándékok nagy részét már online is megvásárolhatod! Ha pedig lecsúsztál erről, és az utolsó utáni pillanatban szeretnél mindent megvenni, tájékozódj! Tudd meg előre, mit hol találsz, plázákban kóválygás helyett pedig céltudatosan látogasd azokat a helyeket, ahol beszerezheted a kiszemelt termékeket.

Ha nem bűvöltek el a karácsonyi dalok...

Talán téged nem ragadott magával a karácsony szelleme, eleged van a kidíszített plázákból és a karácsonyi dalokból, a körülötted levők pedig mind téged titulálnak Grincsnek. Nézd, teljesen átérzem a helyzetedet! A karácsony nem mindenkinek ugyanaz az örömteli ünnep és nem tudok olyan tippet adni, amitől egy csapásra azzá válik.

De bármennyire is nehéz néha, próbáld szem előtt tartani, hogy sokaknak ez egy varázslatos időszak, ami egy kis melegséget csempész a hideg téli mindennapokba.

Talán te nem érzed ugyanazt, mint ők, és ha a lelkesedésüket nem is tudod átvenni, igyekezz a zsémbesség helyett szeretettel fordulni azok felé, akik számára boldogságot okoz ez a pár hét. Mégiscsak erről kellene szóljon a karácsony. Aztán, ki tudja, talán a végén mégiscsak rád ragad egy kis ünnepi hangulat.

Forrás: Shutterstock

Túlélni a családot

Ha azok közé az emberek közé tartozol, akik számára inkább probléma, mintsem örömforrás az, hogy együtt van a nagy család, akkor a karácsony minden bizonnyal nem szerepel a kedvenc ünnepeid közt. Bár sokszor nehéz megfeledkezni arról, miről is szól ez az ünnep, próbáld szem előtt tartani, hogy a többiekben ne maradjon túl keserű szájíz az ünnepi vacsora után.

Néhány jó tanács ehhez: az alkohol remek hangulatfokozó, egészen addig, amíg valaki nem válik kellemetlen részeggé. Talán úgy vagy vele, hogy szükségesnek ítélsz néhány italt a „túléléshez", de mindig tartsd annyira tisztán a fejedet, hogy ha problémás témák merülnének fel a családi körökben, akkor ne az alkohol beszéljen belőled.

És ha már itt tartunk: ha tudod, hogy van olyan beszédtéma, amelyre valamelyik családtag harap, inkább kerüld el azt.

A karácsony a szeretteinkről szól, nem pedig személyes konfliktusokról, politizálásról és a megosztó témákról, úgyhogy igyekezz kerülni a kényes helyzeteket, hárítsd azokat, ha felmerülnének és tartsd meg higgadt vérmérsékletedet.

Senki se akar úgy emlékezni a karácsonyi vacsorákra, mint arra az alkalomra, mikor mérgedben halászlevet öntöttél a kissé különc nagynéni nyakába.

Ki mondta, hogy követni kell a receptet?

Végül, de nem utolsósorban: a karácsony tele van családi hagyományokkal, abban azonban senki sem akadályozhat meg, hogy a sajátjaidat is megteremtsd. Ha a családod vevő rá, vond be őket, ha mégsem, teremts saját hagyományokat magadnak.

A lényeg, hogyha nem találsz élvezetet a karácsonyban, kreálj magadnak valamit, ami miatt várhatod az ünnepeket.

A hagyományok megőrzése és tisztelete fontos, de ha úgy érzed, számodra mindez már csak teher, akkor ne félj újítani.

Niyókép: Shutterstock

Régi családi hagyományokat követsz, vagy saját, új szokásokat találtál ki magadnak és a sajt családodnak?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.