Komolyan felelős gazdinak tartod magad, miközben a kutyád összevizeli az utcát?

kutya szag kibeszélő kutyatartás pisi gazdi vizelet
Budapest belvárosi részein hosszú évek óta komoly gondot okoz a kutyatartás. Persze tudom, hogy remek társ egy eb, én is úgy nőttem fel, hogy kutyák vettek körül, de egyszerűen nem tudok elmenni amellett, hogy az utcák szúrós szagtól bűzlenek, mert a kutyák szétpisilik.

Nem utálom a kutyákat, ez nem ellenük szól! A gazdikat szeretném megszólítani. Láttad már, hogy egy közepes testű kutya is mennyit képes vizelni és mekkora csomagot rak?

Szerencsére egyre több kutyasétáltatónál látok kakis zacskót, persze még mindig szép számmal akadnak, akik tesznek arra, a kutyájuk az utca közepén vagy épp a lépcsőházban végzi el a dolgát, ők aztán le nem hajolnak. De, szerencsére a legtöbb gazdi már automatikusan felkapja a kutyája hagyta masszív terméket, ami remek dolog!

Te is ezeken az utcákon jársz-kelsz, téged mégsem zavar a pisi szag?

A pisivel azonban továbbra sem tesz senki semmit, pedig az utcák bűzlenek, hiszen még egy egészséges kutya vizelete is sokkal intenzívebb és kellemetlenebb szagú egy emberéhez képest. Érdekes, hogy mi szétillatosítjuk a vécénket, az utcán meg simán elnézünk a pisi felett?

Tisztában vagyok azzal, hogy nekik is ki kell üríteniük a hólyagjukat, és ez az első, amit meg is tesznek, ha végre utcát érnek. Azzal is tisztában vagyok, hogy ezt nem lehet olyan könnyedén felszedni, mint a szilárd halmazállapotú végterméket, de az akkor sincs rendben, hogy a kutyád odavizel az utcára, te meg lazán odébb sétálsz! Ráadásul jelölésre is használják, így a kapuk környéke fokozottan vizeletszagú, hiszen egymásra licitálva próbálják befoglalni a területet.

Forrás: Shutterstock

Felelős állattartónak gondolod magad? Akkor viselkedj is úgy!

Nem kérem, hogy felmosóval a hónod alatt sétáltasd a kutyádat, de annyit igenis elvárok, hogyha az eb nem bírja ki a kutyafuttatóig, vagy valami zöld részig – ami lássuk be, nem a belváros erőssége -, legalább gondoskodj a szag semlegesítéséről.

Ezek lehetnek a legjobb megoldások:

  • ecet – Ez ugyan erős és sokak szerint kellemetlen szagú, de kiválóan alkalmas fertőtlenítésre és szagsemlegesítésére, ráadásul az ecetszag hamar elpárolog, a vizeletével ellentétben. Keverj egy fél literes palackban egyharmad rész ecetet és kétharmad rész vizet, majd vidd magaddal a kutyasétáltatásra.
  • szódabikarbóna – Szagtalanít és még a nedvességet is megköti. Ez leginkább kistestű kutyák esetén jöhet szóba, mivel az ő vizeletmennyiségükre nem kell sok belőle, így nem kell ipari kiszerelésű szódabikarbónával sétálgatnod.

Még véletlenül se próbálkozz olyan szerekkel, amik árthatnak az állatoknak, hiszen megszagolhatják, megnyalhatják, beleléphetnek. Lehet, hogy otthon a kis balesetekre jó a vegyszeres fertőtlenítő, de az utcára nem célszerű kilocsolni például a hipót.

Pontosan tudom, hogy az utcákon nem csak a kutyák tehetnek a bűzről, de némi belefektetett energiával a miattuk terjengő vizeletszag legalább nem tetézné. És igen, ez a gazdik felelőssége, hiszen ők vállalták, hogy kutyát nevelnek, tartanak.

Te, mint kutyatartó, tennél a vizeletszag ellen?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.