stressz friluftsliv Császár Zsanett országok stresszkezelés tippek
Kimerültnek érzed magad a decemberi hajtás, az ünnepek miatt? Olyan, mintha az összes létező energiatartalékodat felhasználtad volna? Hidd el, átérzem a helyzetedet, mert én is hasonló cipőben járok.

Annyira elfáradtam így az újévre, hogy alig állok a lábamon. Nem tudok koncentrálni a feladataimra, esténként zombiként zuhanok az ágyba, és a hangulatom sem túl fényes. A múltkor épp kerestem valamit a neten, amikor véletlenül belebotlottam egy érdekes interaktív infografikába arról, hogyan relaxálnak a különböző országokban.

Az olvasottak egyből kíváncsivá tettek, ezért elhatároztam, hogy kipróbálok egyet-kettőt az alábbi módszerek közül, amelyek talán neked is segítenek újra egyensúlyba kerülni.

Friluftsliv - Ki a szabadba! (Norvégia)

A norvégok rengeteg időt töltenek a szabadban, mindegy, hogy esik, fúj vagy havazik. Annyira szeretnek túrázni, kocogni, bringázni, vagy egyszerűen csak pihenni egy tóparti házban, hogy külön szavuk is van erre, a friluftsliv. Ennek lényege, hogy minél több időt töltünk a természetben, annál kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak leszünk.

Forrás: Shutterstock

A friss levegőn végzett mozgás ugyanis csökkenti a stresszt, javítja a közérzetet, erősíti az immunrendszert. Te is kipróbálhatod, hogy feltuningold a szellemi és fizikai erődet.

Shinrin-yoku - Élvezd az erdő nyugalmát! (Japán)

Japánban az emberek hasonló gyakorlatot követnek a városi élet ártalmainak ellensúlyozására. A Shinrin-yoku lefordítva "erdőfürdést" jelent, ami lehetőséget nyújt a feltöltődésre, lelassulásra. Ennek a módszerét azonban nem is olyan könnyű elsajátítani, mint gondolnád. Mindig ügyelned kell arra, hogy nyugodt és békés tudatállapotban lépj be az erdőbe.

Forrás: Shutterstock

A másik fontos szabály, hogy céltalanul, ráérősen bóklássz a fák között, lélegezz mélyeket és engedd, hogy a tested vezessen. A természet hangjai, illatai, rezdülései olyan élményt adnak, amit máshol hiába keresnél.

Hasyayoga, ami jókedvűvé tesz (India)

Dr. Madan Kataria 1995-ben alapította meg az első Hahota Jóga Klubot, ami mára világméretű mozgalommá nőtte ki magát. A mumbai orvos azt mondja, a nevetésnek két forrása van: az egyik a lélekből, a másik az elméből jön. A felnőttek általában szubjektív megítéléseket használnak arra vonatkozóan, hogy mi vicces és mi nem, ezzel szemben a gyerekek szívből kacagnak.

Forrás: Shutterstock

A nevetés jóga a gyermeki játékosságon, humoron alapul, és olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amelyek fokozzák az immunrendszer aktivitását, a stressztűrő képességet - sőt, egy kiadós röhögés az anyagcserét is kedvezően befolyásolja.

Merienda - Délutáni teázás friss finomságokkal (Argentína)

Az argentinoknál az uzsonna sokkal több, mint egy könnyű délutáni étkezés. A merienda (ami általában öt-hat óra felé kezdődik) inkább egyfajta társadalmi eseménynek számít. Mindig jó ürügy üzleti beszélgetésekhez, baráti találkozásokhoz vagy a családdal közös időtöltéshez.

Forrás: Shutterstock

A submarino (forró csoki), az alfajores (karamellkrémmel töltött keksz) és a pastafrola (rácsos pite) a helyiek nagy kedvencei, amit a maté és a kávé mellé szívesen fogyasztanak. Ezeket te is elkészítheted, és karácsonyi ajándékként meglepheted vele szeretteidet.

Keyif - Egy boldogabb élet művészete (Törökország)

Mikor volt utoljára olyan, hogy az égvilágon semmit nem csináltál, csak élvezted azt, ami körülvesz? Amikor nem nyomkodtad a telefonodat, nem rohantál sehova, nem idegeskedtél a bevásárlás miatt, és nem görcsöltél rá egy határidős projektre? Ha nem tudsz felidézni egyetlen alkalmat sem, akkor vegyél példát a törököktől, akik még a legnagyobb nyüzsgésben is képesek ellazulni és teret engedni a harmóniának!

Forrás: Shutterstock

Az ő hétköznapjaik arról szólnak, hogy megélik a pillanatot a maga teljességében. Ráérősen üldögélnek a vízparton, teázgatnak egy kávézó teraszán, vagy izzadnak a gőzfürdőben.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.