USA felkészülés trükkök kalandok utazás tippek Amerika
Az USA-ba készülsz, és már hetek óta csak a netet bújod, hogy megtudd, mire számíts? A létező összes útikönyvön túl vagy már?

Nos, én ilyen szempontból felkészületlenül érkeztem Kolumbusz Kristóf földjére... Egyáltalán nem tájékozódtam előre - és így egyik ámulatból estem a másikba... Összegyűjtöttem az engem leginkább meglepő dolgokat, alant olvashatjátok őket. ;)

Minden bazinagy

Kezdjük a legszembetűnőbbel: minden hatalmas. És most nem csupán a felhőkarcolókról beszélek. Hanem például a tejes dobozról, az éttermekben felszolgált ételekről, a házakról, a kocsikról - napestig folytathatnám a sort. Szóval, ha például otthon hagytad a samponodat, és nem akarod a szállodait használni, tegyél le róla, hogy 3,5 decisnél kisebbet találsz majd...

Forrás: Getty Images/FangXiaNuo

A szállodai szobák akkorák, mint itthon egy garzonlakás - ez amúgy számomra megdöbbentő volt. De hát van terület elég: átlagosan egy-egy államban harmad annyian laknak, mint Magyarországon - és az államok területe is kb. háromszor akkora, mint hazánké.

Bérelj egy benzinzabáló gépállatot!

Ezzel némileg összefügg, hogy - a nagyvárosok kivételével - mondhatni lehetetlenség A-ból B-be gyalog eljutni. A legtöbben kocsival közlekednek, és neked is ajánlatos autót bérelni, hacsak nem például New Yorkba vagy Miamiba mész, mert különben nehézkesen fogod megoldani.

Forrás: Getty Images/Art Konovalov

Ha nem vágysz horrorra, foglalj szobát!

Hacsak nem valami nomád módon túrázol az amcsiknál, javaslom, hogy jó előre foglalj hotelszobát! Ugyanis ezt nem frankó kapkodva elintézni. Már csak azért sem, mert ha nem foglalsz időben, sanszos, hogy már csak egy lepukkant, útszéli motelben lesz hely - ott aludni pedig nem poén. A filmek alapján persze klassz kalandnak tűnik, hogy akár hullát is találhatsz a kádban...

De élőben tényleg nem olyan vidám úgy aludni, hogy a legnehezebb bútort az ajtó elé kell tolod. Én majd' összeszartam magam azon az éjszakán...

Forrás: iStockphoto/egumeny

A légkondi mindenek felett

Az amerikaiak mániákus légkondicionáló használók. Már a repülőre is ajánlatos melegebb ruhákat vinni, mert ott is elég cidri szokott lenni. De ha tudod, hogy olyan helyeken fogsz tartózkodni, ahol nem lesz lehetőséged állítgatni a légkondit, akkor vigyél pulcsit, és melegebb cipőt, mert csak így kerülheted el a hibernációt. Én nem tudom, hogy mire jó ez a fagyasztási mánia, de az egész nemzet ehhez van hozzászokva, Floridától Kentucky-ig...

A kaja adag vagy sok, vagy még több

  • A reggelinek megadják a módját, nagy halmokban áll a bacon, a kolbász és a tojás minden formában, péksütik, müzli és gyümölcsök. Ami számomra teljesen érthetetlen és elképesztő volt: nem találkoztam olyan kenyérrel, ami ne lett volna édes.
    Forrás: Getty Images/Lauri Patterson/Todd Patterson
  • Az ebédet nem szokták túlzásba vinni, inkább a vacsi a nap fő étkezése. Egyébként az nem túl jellemző, hogy az amerikaiak otthon főzzenek, inkább étterembe mennek. A választék rettentő széles, a kajaadagok pedig tényleg hatalmasak.

Átlátszó, barnás, híg vacak, amit kávénak hívnak

Kávéimádóként muszáj megemlítenem, hogy a tengerentúlon egyszerűen nem tudnak normális kávét főzni! Csak ilyen barnás, átlátszó, híg vacakot.

Forrás: iStockphoto/Igor Stevanovic

Szóval, ha egy rendes kávét szeretnél, akkor irány a Starbucks, a Panera vagy bármelyik hasonló franchise - ott tuti finomat fogsz kapni!

Én ezeken lepődtem meg leginkább, de hosszan lehetne még folytatni a felsorolást a milliónyi eltérésről. Ha van lehetőséged kimenni megnézni és kipróbálni, akkor mindenképp tedd meg!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.