Picasso múzsa kreativitás boldogság
Vannak olyan véletlenek, amik később történelmet írnak. Ilyen véletlen volt egy feltűnően szép fiatal lány és Picasso találkozása is.

Sylvette David 1954 áprilisában csak néhány széket akart kiszállítani a művésznek, de egy kis időre ott ragadt. Áprilistól júniusig a lófarkas lány lett a művész múzsája, aki ezalatt a rövid idő alatt több, mint 50 portrét készített róla.

Vajon van különbség a modell és a múzsa között? Hogyne lenne,

a múzsának nem fizetnek, a múzsa megihleti a festőt és alkotásra serkenti.

A modellnek ellenben a művész fejében megszületett kép tervéhez kell alkalmazkodnia, idomulnia, és ezért fizetést kap.

Picasso Sylvette-ről festett portréi a legnagyobb magazinok címlapján jelentek meg, és ezeket a festményeket ma a világ legnevesebb múzeumaiban láthatjuk. Hogyhogy mégis alig említik meg a festményeken látható izgalmasan vonzó lányt, akinek frizurája divatot teremtett?

A fiatal fruska után sokan tekergették a nyakukat. Nagyon szép volt, és nagyon szerelmes. Jegyese a szobrász Toby Jellinek székeket tervezett. Amikor Picasso meglátta a munkáit, nagyon megtetszettek neki, és megrendelt két széket. Toby és Sylvette ezeket vitték fel a festő műtermébe.

Forrás: Origo

A művész éppen nagyon maga alatt volt, hiszen akkoriban hagyta el élettársa, Françoise Gilot. Picasso női közül egyedül neki volt ereje ahhoz, hogy elhagyja a férfit, aki mérhetetlen hiúságában abban a hitben élt, hogy tőle soha egyetlen nő sem képes elszakadni. Az önérzetében mélyen sértett festő így ezt nehezen tudta megemészteni.

Sylvette és Pablo sosem alkottak egy párt

És ekkor váratlanul megjelent a hűvös, szőke Sylvette, aki igazi ajándék volt az egocentrikus zseninek. A fiatal lány sérülések nélkül kerülhetett ki a bűvköréből, aminek az volt az oka, hogy sosem volt az övé.

És ettől lett igazán kivételes, hiszen Picasso csak akkor festette meg többször a nőket, ha az ágyába vitte őket.

De Pablo és Sylvette sosem volt egy pár. Óriási volt a korkülönbség köztük. A lány 19 éves volt, rendkívülien szép, kecses, emellett elképesztően gátlásos. A férfi 73 éves, és világhíres sztár, állandóan körülrajongták, fotósok és a rajongók hada vette körül.

Sylvette-re viszont nem volt ilyen hatással, amikor Picasso felkérte modellnek, ugyan megtiszteltetésnek érezte és beleegyezett, de valószínűleg, ha a festő flörtölni próbált volna vele, a fiatal lány kifutott volna a világból. Számára Picasso nyilvánvalóan egy öregember volt, egy kedves apafigura, akit - hírnév ide vagy oda - nem vett férfi számba.

Elmesélése szerint munka közben keveset beszélgettek, és mivel Picasso erős spanyol akcentussal beszélt, legtöbbször nem is értette, hogy mit mond, és annyira félénk volt, hogy nem mert visszakérdezni. Ugyan a festő egyszer pucéran is megfestette, ez csak a fantáziájának a szüleménye volt, a lány sosem vetkőzött volna le. Mivel egész gyerekkorát egy francia hippi szigeten töltötte, meztelenül és mezítláb nőtt fel, és végtelenül gyűlölte ezt.

Vajon később mi történt a lánnyal?

Miután befejezték a közös munkát, a festő kiterítette elé a képeit, amiből tetszőlegesen választhatott magának. Sylvette egy rajz és egy olajkép mellett döntött, majd Párizsba utazott, és eladta a Picassóját. A pénzből lakást vett magának a francia főváros divatos negyedében, Marais-ben, és kifizette a beteg vőlegénye kezelését. 1956-ban férjhez ment az ő Toby-jához, aki nemsokára megszökött a lány legjobb barátnőjével. De ő nem tört meg, többször is férjhez ment, mígnem megtalálta a lelki békéjét.

osem gondolta volna, hogy éppen Picasso hatására változik meg gyökerestől az élete. A művész többször beszélt neki arról, hogy a kreativitás a boldogság alapja, és szavai láthatóan nem terméketlen talajra hullottak. Az asszony megváltoztatta a nevét, Angliába költözött, majd 45 évesen elkezdett festeni, és termékeny festőművész lett belőle.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.