kibeszélő maneki bölcsesség integető macska Japán
Egészen biztosan te is találkoztál már azzal az aranyszínű, integető macskával, amit itthon legtöbbször kínai üzletek, éttermek kirakatában lehet látni. Nos, ez egyáltalán nem egy olcsó bóvli, a története és a jelentése pedig igen érdekes. Ez a Maneki-neko.

Csupán távolról kínai

Japánban mindig is tisztelték és csodálták a macskákat ügyességük, kecsességük miatt, nem meglepő tehát, hogy az egyik legelterjedtebb szimbólumuk is egy cicát, méghozzá a japán, kurta farkú macskát ábrázolja.

A Maneki-neko eredete a mai napig nem tisztázott, de az egészen biztos, hogy Japánból, Oszakából vagy Tokióból (Edóból) származik. Az integető macska szobrok nem több ezer éves hagyomány hordozói, első felbukkanásuk az 1603 és 1868 közötti Edo-korszakra tehető, de a porcelán Maneki-nekok a századfordulón terjedtek el igazán. A közeli ország, Kína is ekkortájt vette át a szobrocskákat.

Nem integet, de szerencsét hoz

Bár mi európaiak úgy látjuk, integet, ez a távol-keleti országokban a behívás, beinvitálás mozdulata. Épp ezért is látható boltok, üzletek kirakatában vagy az eladó mellett, mivel úgy vélik, a Maneki-neko képes becsalogatni a vásárlókat, jó szerencsét hoz a vállalkozásoknak. Az egyik eredetéről szóló monda is alátámasztja ezt a hiedelmet.

A történetben egy elszegényedett boltos vett magához egy kóbor macskát, akit kedvesen etetett is, pedig magának is alig jutott étel. A macska hálából a boltnál leült, és a jellegzetes kéz, vagyis mancs mozdulattal kezdte el behívogatni a vásárlókat, amitől a boltos üzlete fellendült.

Azonban más mondák is szólnak a Maneki-neko eredetéről, íme, a második legnépszerűbb.

Egy nemes ember látott meg az úton egy macskát, aki úgy látszott, magához hívja a férfit. Az ember jelnek tekintette, letért az útjáról és odament a macskához, majd észrevette, hogy ennek köszönhetően elkerült egy csapdát. Így lett a szerencse és a bölcsesség megtestesítője a felemelt mancsú macska, mely szobor formájában számos japán templom és ház bejáratánál megtalálható.

Forrás: Shutterstock

A színek se a véletlen művei

Az integető macska leggyakoribb színe a fehér alapon foltos, de van belőle arany – ez itthon a legelterjedtebb -, piros és fekete is. Az általános szerencsén túl, mindnek megvan a maga különleges „képessége".

  • Fehér: A teljesen fehér integető macskaszobrok elsősorban a család boldogságáért, az otthon harmóniájáért és a családtagok közti békéért felelnek.
  • Fekete: A gonosz szellemek és ártó démonok elűzésében segít.
  • Arany: Elsősorban a vállalkozóknak tud kedvezni, ugyanis üzleti szerencsét és pénzügyi sikereket hozhat.
  • Vörös: A vörös, a piros a romantika jelképe, így nem meglepő, hogy az ilyen színű integető macskák a szerelmeseket segítik. Ugyanakkor betegek ágya mellé is szokták helyezni, hogy segítse őket a felépülésben.
  • Zöld: A diákok segítője, mivel a tanulmányi sikerekhez járul hozzá.
  • Sokan úgy tartják, nem maguk a jelképek számítanak, hanem az ember beléjük vetett hite... Én épp tegnap vettem egy fekete színűt. Minden segítség jól jön.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.